nimeni_altci Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 Salut, Intentionez sa fac un amplificator cu castig reglabil digital. Am atasat mai jos schema. Reglez amplificarea din grilele MOS-urilor, aplicand 0 sau 5V. Problema e ca indiferent de situatie, semnalul de la iesire apare shiftat in jos. Am aplicat la intrare un sinus de 1Vpp, iar la iesire am un semnal de 2Vpp(in cazul in care pe ambele MOSuri pun 5V in grila), dar shiftat in jos destul de mult. Mentionez ca semnalul avea frecventa 100kHz, operationalul e ADA4817, iar tranzistoarele:BSS138BK . Stiti cumva care este cauza? Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat August 19, 2015 Partajează Postat August 19, 2015 Ai testat practic sau doar in LT spice? Link spre comentariu
ratza Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Poate fiindcă MOS-urile au diodă antiparalel. Eu aş pune opto-MOS în loc. 1 Link spre comentariu
Marian Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Nu cred ca dioda intrinseca este problema, pana la urma cand mosfetul este deschis acea dioda este practic shuntata. Vad in pdf la ADA4817 un offset pe intrare destul de mic ( max 2mV ), totusi depinde modelul spice ce setari are la aspectul asta in simulator, acel offset este amplificat cu castigul in bucla inchisa si redat la iesire, adica semnalul util redat la iesire este deplasat/polarizat in jos sau in sus fata de masa, cu acel offset amplificat, daca se doreste amplificarea doar de semnal alternativ atunci se inseriaza un condensator cu rezistenta dinspre inversoare spre masa, eventual condensator intre inversoare si acele rezistente de jos, si mosfetii inlocuiti cu niste mini-relee, mi se pare mai sigur asa. Link spre comentariu
nimeni_altci Postat August 20, 2015 Autor Partajează Postat August 20, 2015 Salut. Multumesc pentru raspunsuri. Am rezolvat problema, era datorita firelor neecranate si a zgomotului. Acum am alta problema: cand macar unul din MOS-uri e deschis circuitul merge bine. Cand ambele sunt blocate am anticipat ca ar trebui ca circuitul sa se comporte ca un repetor. Dar se comporta ca unul doar pentru alternanta pozitiva, iar cea negative e amplificata si astfel deformeaza sinusul. E posibil sa fie, dupa cum a zis ratza, pentru ca tranzistoarele au diode antiparalel. Ce solutii am sa rezolv aceasta problema? Inlocuirea acestora cu tranzistoare Jfet ar fi o solutie buna? Link spre comentariu
UDAR Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Caută comutatoare analogice potrivite pentru aplicația ta deși valorile relativ mari ale rezistențelor în starea ON ( zeci de ohm ) pot reprezenta o problemă , există unele cu rezistențe mult mai mici dar nu știu acum tipul . JFET-urile au aceeași problemă , rezistență în conducție relativ mare . Mai poți încerca cu MOSFET-uri antiserie . Link spre comentariu
Marian Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Si totusi nu-i mai simplu cu niste relee subminiatura? Din cate vad se gasesc in diverse configuratii si la preturi ok, daca exista resurse de cateva zeci de mA pentru bobine atunci este in regula... Link spre comentariu
ratza Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Releele perturbă forma de undă la comutare. Eu aş merge pe VO1400 de la Vishay. http://www.vishay.com/docs/84724/vo1400aeftr.pdf Link spre comentariu
Marian Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Ok am inteles, mersi pentru lamurire. Link spre comentariu
nimeni_altci Postat August 21, 2015 Autor Partajează Postat August 21, 2015 Multumesc de sugestii. Ratza, nu ar fi mai simplu sa imi fac eu comutatorul cu doua tranzistoare conectate la fel ca in interiorul componentei de la Vishay? Iar in loc ca ansamblul sa fie controlat optic, il pot controla aplicand 0/5V in grilele celor doua MOS-uri. Link spre comentariu
UDAR Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Am scris mai sus - post #6 Mai poți încerca cu MOSFET-uri antiserie . Link spre comentariu
ratza Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Multumesc de sugestii. Ratza, nu ar fi mai simplu sa imi fac eu comutatorul cu doua tranzistoare conectate la fel ca in interiorul componentei de la Vishay? Iar in loc ca ansamblul sa fie controlat optic, il pot controla aplicand 0/5V in grilele celor doua MOS-uri. Poţi, dar nu e mai simplu să foloseşti o singură componentă? Link spre comentariu
nimeni_altci Postat August 21, 2015 Autor Partajează Postat August 21, 2015 (editat) Am scris mai sus - post #6 Mai poți încerca cu MOSFET-uri antiserie . Imi cer scuze, nu am realizat pe moment ce inseamna antiserie. Poţi, dar nu e mai simplu să foloseşti o singură componentă? Nu vad sa scrie in datasheetul componentei ce capacitate are si pana la ce frecventa merge. Editat August 21, 2015 de nimeni_altci Link spre comentariu
ratza Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Are 3,5pF şi merge pînă pe la vreo 50MHz din cîte ştiu. Mi-e lene să sap la ăştia pe site. 1 Link spre comentariu
nimeni_altci Postat August 25, 2015 Autor Partajează Postat August 25, 2015 Am testat noul montaj cu doua tranzistoare antiserie si merge perfect acum. Am o curiozitate. Eu nu fac masuratorile in conditii ideale, mai e zgomot si am fire de alimentare neecranate si cam lungi. Semnalul se vede putin offsetat si "fâşâit", mai ales cand firele stau intr-o anumita pozitie. De indata ce pun degetul pe planul de masa, semnalul de iesire arata impecabil si simetric. Care o fi explicatia? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum