Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

Il testezi la +-30. Tine azi, tine maine si poimaine testezi cat de eficienta e protectia la DC!

Dudi, cu marginile e asa cum spui tu, DAR totul se masoara in bucla DESCHISA!

LA frecventa la care ai defazaj de 180 grade trebuie sa ai gain-ul 1 pt un amplif care sta pe muchie de cutit.

Diferenta (in dB) dintre gain-ul 0db (x1) si gain-ul real la acea frecventa este marginea de castig.

Marginea de faza se masoara la frecventa la care ai 0dB amplificare in tensiune. Masori vezi cate grade te despart de acele 180 grade fatale.

Evident treaba se schimba cu sarcina, o sarcina reactiva iti modifica raspunsul.

Pana la urma e si logic, ca din moment ce semnalul iti ajunge inversat (din cauza intarzierilor interne), daca il bagi iar pe intrarea inversoare, ampliful in loc sa faca reactie negativa, va face reactie pozitiva si o ia razna.

Chiar nu stiu ce sa iti explic, ca vad ca ai inteles fenomenul.

Cum l-ai facut stabil in simulator la fel o sa il faci si in viata reala, doar ca acolo o sa ai bucle de masa, surse care cad in tensiune si care necesita decuplare, radiatoare care conteaza daca-s in aer sau legate la masa (la bipolari nu e asa mare problema, sa vezi niste mosfeturi laterale ce urat fac!).

Dar cu atentie, limitari in curent si alte giumbuslucuri te feresti de necaz, si nu ii dai full power pana cand nu e stabil in testele la semnal mic.

Totul e un compromis, poti sa il faci mega stabil in orice sarcina si cu o margine de castig imensa, dar SR-ul va fi mic.

Dai acolo si niste teste practice, ca in final nu e concurs de matematica si teoria sistemelor, ci construirea unui amplificator.

Link spre comentariu

Mersi, Sharky !

Dar nustiu cum sa realizez acel "open loop". Dupa cum ii spune si numele ar trebui sa nu ii mai aplic feedback, dar asta ce inseamna, sa ii intrerup pur si simplu firul care uneste iesirea amplifului cu intrarea in opamp ? Si cu restul de piese de la intrarea (in cazul asta neinversoare) a opamp-ului ce fac ? Le scot si il leg la masa ? (Edit: am facut asa si nu merge, imi da 0V pe iesire).

Daca ai putea sa imi zici efectiv ce sa-i fac la schema ASTA ca sa o aduc in "open-loop" sa pot sa testez alea...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Ar trebui sa intrerupi rezistenta care vine de la reactie si sa faci analiza AC sweep.

Ar trebui sa iti apara diagrama bode cu castigul in bucla deschisa. Gain evident f mare gen 100dB+ la DC si apoi scade.

Vezi daca te ajuta greierasul cu idei, eu doar cu pspice lucrez si ma descurc si asa nu ma folosesc de el decat pt chestii elementare, nu stau sa fac optimizari pt ca nu stiu cat ma pot baza pe modelele respective.

In simulator te joci pana cand inlaturi problemele grosolane ca sa eviti scanteile, pricepi cum merge treaba, etc, apoi pe viu faci fineturile.

Link spre comentariu

Nu-mi iese deloc. Daca doar intrerup rezistenta de la reactie imi da total aiurea. Numai daca rad toate piesele de pe intrare si pun sursa de semnal pe intrarile opamp-ului imi da un gain de vreo 130dB care scade la zero pe la 1MHz dar faza e tot pe la -220 grade. Ceea ce iar nu e bine.

Dar lasa, ca plictisim telespectatorii. Asta e, poate voi invata la facultate despre astea...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Dudi tu vrei sa faci amplificatorul asta care merge foarte bine din cate pare, sau vrei sa inveti teoria controlului ? Daca interesul tau este didactic atunci iti iei cartile necesare si un pumn de pastile Xanax, pentru ca ceea ce vei gasi acolo te va pune la pamant psihic, fiind vorba despre multe calcule foarte complexe. Chiar daca ti-ar da cineva mura in gura graficele necesare tot ai nevoie de multa stiinta ca sa le poti interpreta corect si eficient. Mi s-a intamplat de cateva ori sa am margine de faza cacalau in simulator si sa am oscilatii. Pe baza realitatii se remodeleaza schema in simulator cat mai aproape de adevar ...si tot asa pana bate realitatea cu simularea. Este partea cea mai greoaie si complexa din amplificatoare.

Daca vrei la nivel de hobby vezi in Multisim 11 marginea de faza, acolo ai functia implementata direct parca...

Link spre comentariu

Raimond, normal ca vreau sa fac amplificatorul asta (n-am mai facut niciodata cu opamp pe intrare si mi se pare foarte interesant) dar in acelasi timp imi place sa inteleg si cum functioneaza treburile prin el si eventual sa-i aduc imbunatatiri daca este posibil. Ok, am inteles ca asta cu diagrama Bode pt stabilitate e o chestie foarte complicata si ca nu se face scoala pe forum, si nu mai insist. O sa mai cercetez eu in particular daca si cand voi mai avea chef. 

Alta chestie e ca eu vara locuiesc la tara si iarna la bloc, iar atelierul il am la bloc, deci nu pot construi nimic pe timpul verii. Iar pentru ca acum nu pot construi nimic incerc sa invat cat mai multa teorie despre el. Imi place sa stiu cum functioneaza montajul pe care il fac pentru ca daca apar probleme sa stiu sa le rezolv. Deci de construit il voi construi sigur pana la urma. Ai vazut ca si la cel cu LM3886 (l-a care m-ai ajutat tu sa-l optimizam) am pus tot asa, o mie de intrebari inainte si in final a iesit o frumusete. Posted Image

Link spre comentariu

Da, a iesit o frumusete dar ai grija sa-l ventilezi bine deoarece radiatoarele le-ai montat invers fata de ideal si in plus nu exista nici sub ele cat nici deasupra nicio fanta de aerisire. N-ar fi o idee rea daca i-au pune un ventilator compact care sa scoata aerul cald afara. ;)

Link spre comentariu

Ba da, cutia are fante de aerisire si deasupra si dedesubt, se vede clar in poze. Oricum nu m-am bazat prea mult pe asta ci mai mult pe faptul ca are doar 12W. Cat poate sa se incalzeasca la puterea asta... ? Ma gandesc ca merge racit pasiv, mai ales ca radiatoarele sint destul de maricele.... Posted Image

Daca s-o incalzi prea tare pote ii fac si racire activa.

Link spre comentariu

Ca ai AO la intrare nu e nici o diferenta fata de diferentialul clasic dpdv al functionarii.

Ca peformante evident ca un AO premium e net superior la masuratori fata de un diferential, dar asta nu inseamna ca va iesi un amplif premium. Sunt destule locuri unde sa o dai in bara.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări