Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

LF357 a fost un integrat SUPERB, pentru cine a stiut sa il foloseasca.

Un fel de LME sau OPA actuale (single op-amp), ale acelor vremuri (o simpla analogie).

Cu drag imi aduc aminte de ele.

Link spre comentariu

L-am reglat perfect in simulator, nu am nici cea mai mica oscilatie cu semnal dreptunghiular si nici in frecventa, cu valorile din schema.

Ce bine ar fi daca s-ar pastra asa si in realitate... Posted Image

Chestia e ca are slew rate de doar 21V/us... cum zic si aia in pdf.

Schema: http://s4.postimg.org/3sw9qlx2k/screenshot_04.jpg  Ce ziceti, e ok ?

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Pentru Sharky :

(ca stiu ca tu te pricepi la d-astea...)

Zi-mi si mie cum fac sa determin "phase margin"-ul in simulare cu Bode Plot.

Eu am facut asa: am trasat cele 2 grafice, Gain = DB(Vout/VIn) si Phase = P(Vout/Vin), dar am urmatoarele nelamuriri:

1. Vin-ul il iau direct de pe sursa de semnal sau de pe intrarea in opamp ?
2. Cum interpretez graficul ? Am inteles de pe net ca trebuie sa vezi ce faza ai acolo unde gain-ul ajunge la zero, dar nu inteleg mai departe ce trebuie sa fac ca sa determin "phase margin". Stiu ca trebuie scazut din valoarea la care faza este critica, dar nu inteleg exact de pe net care e acea valoare, 180 sau 360 grade ? Mie la gain = 0 imi da phase = -220 gdade.

Link spre comentariu

21V/us este o valoare foarte buna. In muzica reala nu gasesti SR-ul mai mari de 2V/us , hai cu indulgenta 5V/us.  Cata vreme amplificatorul iti lucreaza foarte bine cu semnal treapta , asa cum se vede la tine, nu te mai intereseaza marginea de faza neaparat, va fi stabil.

Link spre comentariu

@Raimond,

E bine atunci :)

Dar totusi as fi vrut sa stiu cum se calculeaza, asa... de amorul artei.

Am simulat la un alt amplif pe care l-am facut si stiu ca e foarte stabil si imi da la fel ca la asta, adica in jur de -220 grade la gain zero.

Deci ce sa cred ca "phase margin" = 360 - 220 =  140 grade... ? E cam mare marginea asta, pe net se zice ca in jur de 60 tre sa fie...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

:) .... Este mult mai complicat cu teoria controlului. Intra in joc si panta cu care cade castigul si marginea de castig...apoi depinde de cum vrei sa iasa amplificatorul...stabil neconditionat sau stabil conditionat... pe urma trebuie pregatit simulatorul si schema intr-un anume fel ca sa vezi marginea de faza si restul. S-ar putea ca Multisim-ul fiind mai "scolaresc" , sa aibe el integrata functia asta si nu mai este nevoie sa-ti bati tu capul. Asa parca imi aduc eu aminte de pe vremea cand il foloseam. Parca si Marian in topicele lui se folosea de aceasta optiune.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări