Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

Intre 0.07 si 0.01% thd, nu simti nimic la ureche.

Recomand triplet pe etajul final, MJE15032-33, urmati de NJW 1302-3281 si finali seriosi MJ sau MJL.

Asta este configuratia etajelor mele finale (V2 si V3), la V1 am avut dublet, fiind facut exclusiv 4R minim, si un DF mai moderat (sunet mai soft pe bass).

Link spre comentariu

MJL 21195-21196 , cei mai buni in TO264, On Semi.

Iata cum au "performat" fratii lor mai mici, MJL21193-21194, care au cu doar 250mA, SOA, mai mic decit kings 21195-21196 (2,50A/80Vce/1Sec):

Alimentare +/- 85Vcc, doar o singura pereche de finali (se dorise a fi un test distructiv, initial) :mort , dar n-am reusit sa-i ard :91 ...

In testul de mai jos, finalii au fost lasati liberi, fara nicio limitare SOA, testul fiind facut pe boxa (cel mai corect mod de a testa) cu rezistenta in DC de 3,6 ohm, dif de 4 ohm.

Nu incercati asa ceva, nu este decit un test distructiv.

Link spre comentariu

Dudica, pt SOA poti folosi simulatorul. Ai grija sa stai sub Pd/2 si n-are ce sa se intample!

Faci o familie de curbe la diverse nivele de iesire.

Evident ca in realitate etajul final va duce mai mult, dar macar stai impacat ca respecti ceea ce declara producatorul.

Link spre comentariu

Macar te ajuta sa ai o imagine de ansablu si sa iei o decizie

Posted Image

Ce optiuni ai?

- O boxa mai buna pentru un defazaj mai mic?

- Radiatoare mai tapene ca sa reduci temperatura de lucru?

- Finali rezistenti la un curent mai mare?

- Finali la tensiune mai mare?

- Finali la putere mai mare?

- Mai multe perechi de finali?

- O protectie SOA in 2 sau 3 puncte?

Personal as pune o pereche in plus de finali chiar daca aleg unii cu curent maxim mai mic. Zona "expusa" nu e in zona decurent mare ci in zona de putere maxima disipata. Diferenta dintre cele doua curbe (la 25 grade si la 70 grade) arata cat de importanta este solutia de racire. Practic cred ca aici se face diferenta intre doua amplificatoare cu aceiasi finali.

Link spre comentariu

Am făcut câteva mii de amplificatoare , cu compensarea exact ca în PA600 ( varianta Elrad ) am folosit la greu LF357 și LM318 , dar uneori și TL071 și CA3140 , niciodată 5534 .Vezi ca la @tme încă mai găsești LM318 , e o minunăție de integrat .Mai este un mic secret legat de compensare , o să îl dezvălui la un moment dat .

Link spre comentariu

Victor, se poate folosi sigur in schema PA300 opamp LF357 sau LM318 ? Intreb pt ca stiu ca sint mai multe tipuri de opamp-uri, curent-feedback, voltage-feedback, iar eu nu ma pricep.

Ii pun un soclu si le probez pe rand pe toate daca merg.

NE5534 e low-noise, iar la cele mentionate de tine nu se specifica aspectul asta...

Zal, in datasheet-ul producatorului la NE5534 nu gasesc nimic despre compensarea aia, spune doar ca aia sint pinii de compensare si ca poti sa pui un cond acolo.

Pana la urma cred ca asa o sa fac, ca la PA300. Daca ala are pini speciali pt compensare, de ce sa-i trag eu cond intre intrare si iesire... ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Integratul are din fabricaţie doi cond de compensare interni, cel extern e suplimentar în funcţie de aplicaţia concretă. Ar fi indicat să foloseşti şi reglajul derivei.

.............

Dacă ai ceva aparatură, faci un montaj de test ptr 5534, sau numai partea de atac din acest amplif şi vezi cum răspunde. Cablajul are şi el un rol în unele montaje.

Editat de zal
Link spre comentariu

Doamne ce discutii....

La ce ti-e bun catalogul cand integratul e prins in hora cu restul amplificatorului? :)

Dudi, treaba e clara, nu prea o sa iti placa sa faci calcule, nici mie, cand ai o groaza de variabile despre care nu stii nimic pana cand nu le masori.

ASa ca e simplu, Compensezi pas cu pas AO-ul si totodata etajul urmator pana cand forma de unda arata frumos!

Evident ca se presupune ca nu ai bucle de masa, sursa nu are riplu imens sau alte greseli grosolane.

Incepe de la compensarea din schema, apoi jonglezi in sus si in jos pana optimizezi valoarea, incerci sarcini rezistive dar si naravase.

Vezi posturile mele de pe topicul cu quad, cam ce am facut, sa iti faci o idee. Evident e doar una dintre miile de variante de lucru posibile.

Apoi daca mai ai rabdare, notezi varianta castigatoare si incerci alte tipuri de compensari.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări