Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

Pai trage-i o simulare sa vezi ce zice... eu unul n-am rabdare cu simulatorul, pana desenez acolo scheme, mi se ia de amplificator si de tot ce-i pe lumea asta... io zic sa tii cont si de alimentare ca-i putin mai mare ca la PA300, chiar daca amplificarea e aceeasi..

Pe de alta parte eu recomand sa-i lasi factorul de amplificare in pace, asta-i amplificator de chefuri si paranghelii, deci aproape obligatoriu cine il va folosi ii va da semnal dintr-un mixer audio sau ceva asemanator, care da la iesire 1,77V daca nu chiar 2V. Gandeste-te si tu, daca ii maresti factorul de amplificare sa dea puterea maxima la semnal de 1V, in momentul cand vine unu cu mixerul si baga semnal din ala si da potentiometrul de la MASTER si pe cel de pe canal la maxim, si eventual mai da si gain-ul la maxim si pe deasupra si basul la maxim, trage tu concluziile cam ce se intampla cu amp-ul si eventual cu boxele?? Nu cred ca vrei sa stai cu amp-ul numai in CLIP, desi vad ca e la moda acuma printre DJ-ii, daca nu-i rosu CLIP-ul si gain-u la maxim nu's ei sanatosi.... Intre noi fie spus, doar tre sa castige o paine si ala de repara amplificatoare, aka noi, nu??

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Eu zic ca poti sa-i maresti linistit factorul de amplificare, nu cred sa aiba greturi cu un factor de vreo 48x, la urma urmei daca i-o fi greata, schimbi doua rezistente si gata, revii la configuratia originala...

Mai important decat factorul de amplificare mi se par protectiileadecvate si limitterele curent-tensiune corespunzatoare, ideal ar fi o protectie din aia multi-panta, aici nici eu nu ma pricep chiar asa bine, poate ne mai lumineaza dl Claudiu... :)

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Userul Nekkerman a trasat cablajul dupa modelul din revista Elektor.

Nu renunta la tranzistorii din schema.

Sunt foarte robusti dar au tensiunea Vce de 140Vcc

Eu m-am jucat cu MJ15003/4 intr-o aplicatie cu LM4702 si am fost impresionat.

Eu as pune un operational cu tensiunea de alimentare mai mare.

Arunca un ochi la TI.

post-174604-0-35451600-1440016715_thumb.jpg

post-174604-0-32674800-1440016983_thumb.jpg

post-174604-0-79623100-1440016986_thumb.jpg

Link spre comentariu
Exemple cu realizari de calitate ( atat cat permite acesta topologie :)  ) sunt destule ( inclusiv aplicatii audio PRO , gen Dynacord , Peavey , Crest , BGW , Stage Accompany , RCF /  db Technology  , Peecker Sound etc  sau chiar  est europene )
@Dudica , iti ofer cateva exemple pentru studiu : 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image
Link spre comentariu

Pentru amatorii de senzatii tari , recomand inlocuirea operationalului cu un circuit similar , dar realizat cu componente discrete . 

Functioneaza perfect intre + / - 7,5 V pana la + / - 24 V , cu tranzistoare de tipul BC xxx .

Condesatorul de compensare ( marcat pe schema  cu xxx )  se va calibra la final , in asa fel incat functionarea cu semnal dreptunghiular sa fie corecta .

Posted Image

Editat de Victor
Link spre comentariu

Ce s-ar mai putea imbunatati la schema asta ? In afara de raspunsul in frecventa care, in schema asta, e luat la -3dB cum era atunci in 1995 standardul.

GLUMESTI!?Astept fanii Technics si Yamaha cu propriile marturii ca sa nu incep eu cu normele de poluare fonica din Padurea lui Ken de prin 1980 pana in 1995.Ia uita-te la raspunsul in frecventa a lui teac as-100 din anii 70...Esti curios sa vezi cum arata schema interna? Sa nu zici c-ai vazut fantoma lui Burebista!
Link spre comentariu

Am citit pe net ca formula pt calcularea slew rate-ului ar fi urmatoarea:  Slew Rate = 2 x π x Frequency x Peak Voltage

Pentru amplificaotul PA300 avem: Fq = sa zicem 20KHz, si Vp = 52V, => rezulta SR necesar = 6,53 V/us , iar el cica are 20V/us deci se incadreaza prea bine.

Iar pentru 600W necesarul SR=9Vus.... tot se incadreaza dar parca totusi mi se par mici SR-urile astea necesare.

Daca mai scad valoarea conzilor din filtrul de pe intrare mai creste SR-ul ? Sau el e dat numai de SR-ul opampului ?

Opamp-ul vad ca are 13V/us. Dar daca are doar 13 de unde scoate per total 20 ? Inseamna ca nu tine numai de opamp....

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

......

Opamp-ul vad ca are 13V/us. Dar daca are doar 13 de unde scoate per total 20 ? Inseamna ca nu tine numai de opamp....

Slewrate-ul este parametru relativ la excursia de tensiune. Converteste SR-ul operationalului in timp de raspuns la tensiunea de iesire maxima. Apoi converteste timpul de raspuns relativ la cat de mult se plimba tensiunea de iesire a etajului final. 

Aadar OP-ul duce de la -12V la +12V in 2 uSec (aproximativ) iar etajul final daca ar duce la aceeasi viteza de la -60V la +60V ar avea un slewrate de 60V/uSec. Deci OP-ul e mai rapid ca etajul final.

Link spre comentariu

(Voi continua sa pun intrebari in speranta ca poate pana la urma imi va raspunde si mie cineva...)

Cate perechi de NJW3281/1302 sa pun pentru 500W/4 ohmi ?

Iti recomand pentru siguranta minim 4 perechi pe ramura, au SOA mai micut decit MJL-urile.

Alimentarea cam 2x77Vcc in gol, si minim +/- 70Vcc in sarcina.

Spor la treaba.

Link spre comentariu

Voi pune 5 perechi ca sa fie mai sigur.

Dar, ce parere aveti, sa mai pun o pereche (de NJW-uri) dupa prefinali, care sa comande toti finalii, cum e la PA600 ?

Posted Image

Imi da un THD un pic mai mic asa, adica 0,01% fata de 0,07% cu doar o pereche de prefinali.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări