Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

Mi se parea mie ca schema seamana prea izbitor cu cea a lui A. Riedl(inca nu deschisesem PDF-ul). Abia cand am deschis PDF-ul am vazut ca este chiar articolul lui Riedl din Elektor '95. Schema este buna si asa, se poate si imbunatati putin, insa imbunatatirile nu-mi apartin, daca va vrea dl Victor sa spuna mai multe in acest sens bine, daca nu, nu, e decizia dumnealui.

Sper ca stii ca acest amplificator debiteaza 300W pe sarcina de 4 ohmi, nu?? Pe 8 ohmi cam jumatate....

D-le Claudiu, stiu de ce nu va place schema, in caz de supravoltare, operationalul este pilot kamikaze cu efect de distrugere in masa pe placa amplificatorului, odata acesta decedat ia cu sine si numeroase victime printre care si finalii facuti sarma. Deh, astea sunt riscurile, insa eu zic ca daca se dimensioneaza corect sursa de alimentare, atat a amplificatorului cat si a integratului, si avand in vedere ca amplificatorul va fi folosit in regim "casnic" se reduc sansele de harakiri ale op-amp-ului.

Nu prea am timp, l-as face si eu ampul asta in varianta originala cu placere!

Dudikoff, eu zic sa lasi simulatorul in pace si sa-i dai inainte cu curaj, parerea mea este ca sunetul acestui amp te va multumi pe deplin.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Da, stiu ca scoate 300W/4ohmi dar as vrea sa-l fac macar de 600W/4ohmi daca nu mai mult. Nu vreau pt auditii casnice ci pt evenimente mai mari, chefuri si alte alea...

La ce te referi cand zici "in caz de supravoltare, operationalul este pilot kamikaze". Supravoltarea alimentarii integratului sau a intrarilor lui ? Pe alimentare are diode de stabilizare. Acum daca il trazneste si baga 10KV in el normal ca se arde...

Link spre comentariu

In general la amplificatoarele cu operational in fata, cind a cedat integratul, ADIO.

Vezi T-amp T2400, la care integratul primeste alimentare prin rezistente de wattaj serie, stabilizat cu zennere de 16V direct din alimentarile mari de +/- 125Vcc.

De cele mai multe ori cedeaza unul din zennere (acestea frig la 1 min dupa alimentarea finalului), iar integratul odata ce nu mai primeste alimentare simetrica, de cele mai multe ori crapa sau da DC la iesire cu polaritate unde a ramas alimentarea.

Consecintele, nu le mai comentez.

NU stiu daca in sutele de amplificatoare reparate dealungul timpului, am gasit vreodata tranzistori din diferentiale, strapunsi...

Finali si prefinali, da, chiar si VAS, dar diferentiale, never ever.

Dudi, aia nu este schema de evenimente si chefuri...

Mai degraba ar fi rahatul de "2x500W" Miva***, caruia sa ii dai o alimentare si filtraj decente si corespunzatoare, pusi tranzistori de care si cum trebuie, si un radiator serios, dupa recalcularea valorii anumitor rezistente si eventual condensatori.

Link spre comentariu

In general la amplificatoarele cu operational in fata, cind a cedat integratul, ADIO.

Vezi T-amp T2400, la care integratul primeste alimentare prin rezistente de wattaj serie, stabilizat cu zennere de 16V direct din alimentarile mari de +/- 125Vcc.

De cele mai multe ori cedeaza unul din zennere (acestea frig la 1 min dupa alimentarea finalului), iar integratul odata ce nu mai primeste alimentare simetrica, de cele mai multe ori crapa sau da DC la iesire cu polaritate unde a ramas alimentarea.

Dudi, aia nu este schema de evenimente si chefuri...

Pai de ce sa nu fie buna schema ?

Vad ca ai si punctat care poate fi buba la acele amplifuri T2400, se duce alimentarea apoi ampul operational si mai apoi restul va fi tras de op amp

Din punctul meu de vedere, buba e in alimentarea op-ului, nicidecum ca ar fi amplificatorul prost

Editat de maxente
Link spre comentariu

N-am zis ca amplificatorul e prost, este ceva facut ieftin, TA2400.

Proasta este implementarea, mai mare daraua decit ocaua, daca faceau pe traf inca o infasurare de 2x17Vac si stabilizau cu LM317-LM337, la tensiunea dorita si puneau finali+prefinali de calitate, poate ampliful ar rezista mai mult timp.

Asa s-au rahatit pe ei, au pus si cu cite un final mai putin pe ramuri in partea de clasa AB (dupa ce ca sint cone), si au facut kk-tul praf...

Nu as ase face treaba, dar, ieftin si bun, nu se poate.

Spuneam despre schema lui Dudi, ca nu este pentru chefuri...

Daca tot vrei ceva bun, poti face asta.

Link spre comentariu

Merg si niste prize scoase, daca se pot scoate usor.

Dioda pt separare, filtraj separat, stabilizare cu zener + repetor pe emitor cu un tranzistor mai solid si nu f scump, filtraj local, chiar dupa stabilizator, dioda pusa peste colector-emitor.

Dpdv al zgomotului performantele sunt f bune, stabilitatea e relativ ok, suficient de buna, disiparea nu e mare si e proportionala cu consumul.

R + zener e o solutie cam lowcost cu disipare mare, continua.

Link spre comentariu

Am lasat schema cit mai completa.

Un electronist cit de cit, stie ce poate sa "barbiereasca" acolo.

In T-Amp2400, se disipa cam 12W pe rezistente de wattaj si chiar peste 1W de catre zennere.

Link spre comentariu

Exact la T-amp2400 m-am gandit si eu cand am scris ca op-amp-ul ala de la intrare cu alimentarile alea facute asa cu rezistente de wattaj este kamikaze. Am avut si eu unul la reparat-modernizat zilele trecute. I-am schimbat finalii si prefinalii cu alti tranzistori originali si i-am operat niste mici modificari la alimentarea op-amp-ului, prin eliminarea acelor rezistente de wattaj si includerea in carcasa a unei alimentari separate cu +-15V cu un transformator micut legat cu primarul in paralel cu al celui mare, redresare si stabilizare corespunzatoare. In felul acesta zic eu ca am fiabilizat cat de cat acel amp, acum ampul poate crapa din n'spe mii de motive dar in nici un caz din cauza op-amp-ului.

Acelasi lucru il recomand si lui Dudikoff in aceasta schema, alimentare separata pentru op-amp si in rest eu zic ca poti mari cu succes puterea acestui amp pana la 600W, chiar si mai mult. Pentru 650W in 4 ohmi eu recomand alimentare de +-80V si 6 perechi de MJ15022+MJ15023 ca finali(am eu ce am cu tranzistorii in capsula TO-3, mi s-a pus pata pe ei :), bineinteles ca este doar parerea mea subiectiva, se pot folosi orice trz echivalenti). Ca prefinali recomand ceva mai potent(gen TIP35 si TIP34 sau alti echivalenti moderni) si cam asta e... bineinteles si un transformator pe masura(vreo 1600VA).

Sa aveti spor in toate si scuze de micul off-topic!

L.E. Era sa uit, vezi ca Riedl a publicat inainte de asta o versiune mai potenta numita PA600, in ELRAD, in septembrie 1990, vezi poate te coafeaza mai bine schema aia. PA300din Elektor e un... downgrade ca sa-i zic asa.

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Ce offtopic ? Sint chiar binevenite informatiile. Asa o sa fac si eu cum mi-ati recomandat, o sa schimb alimentarea opamp-ului.

Dar daca maresc puterea prin adaugarea de finali si marirea tensiunii de alimentare, pot sa maresc si amplificarea nitel ca sa pot sa-l atac la intrare tot cu 1V ? Acum e de 40x. As vrea sa o duc pe la 50-60... Posted Image O ramane stabil ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări