Patefon Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 Figura cu numărul 5. http://sound.westhost.com/tsp.htm Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 Vreo idee ? A dorit ( probabil ) împărțirea egală a tensiunii între tranzistori . Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2015 (editat) Cu fig. 5 nu imi da oscilatiile alea pe dreptunghiular cum ii da lui Raimond. Iar curentul prin finali e 100mA la varf. Edit: Aaaa, eu masuram la 10Khz.... Acum i-am dat 200Hz si am 3A. Dar nu inteleg o chestie. Daca impedanta nu e constanta 4 sau 8R in toata gama de frecvente, inseamna ca o sa le aud pe unele mai tare iar pe altele mai incet, nu ? Ca sa nu mai zic si de varful ala de impedanta de la 35Hz... unde impedanta e 50R. Pai ce putere mai scoate pe impedanta asta ? Aproape nimic. Si tocmai unde e bass-ul mai frumos (elegant, cat de cat...). Si banuiesc ca fiecare dif din boxa are cate un varf d-asta. Editat Septembrie 5, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 Ai sa ramii uimit poate ca tocmai acolo unde ai impedanta de 50Ω o sa ai o aplitudine a semnalului audio foarte mare. Aia este rezonanta electromecanica a difuzorului si ......ai sa vezi. Peakul de impedanta te incurca cel mai mult la filtre, pt ca de auzit o sa se auda de numai - numai. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2015 (editat) Adica se aude tare din cauza rezonantei electromecanice a difului dar ampliful va vede acolo tot 50 ohmi (si va consuma in consecinta mai putin), nu ? Editat Septembrie 5, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 Pune sarcina rezistiva de 8ohm in paralel cu un C=1uf si o sa iti apara oscilatiile. Sa nu uiti de bobina de iesire. Acele oscilatii sunt normale in aceste conditii. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 6, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2015 E super misto testul asta. Am testat cu 1uF in paralel pe sarcina si in felul asta am putut sa-l ajustez pt oscilatii cat mai mici. Si ca sa vada si incepatorii cat de mult conteaza bobina de pe iesire iata cum arata si cu ea si fara. 1uF fara bobina si rezistenta: 1uF cu bobina 1,5uH + 10R (schema curenta): 1uF cu bobina 2uH + 2,7R (optimizat): Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Încearcă cu două bobine înseriate , fiecare având în paralel câte o rezistență ( 1uH // 2,7 ohmi + 1uH // 2,7 ohmi ) și vezi schimbările ...Îmi place motto-ul tău " pai ori facem amplifuri ori nu mai facem " !Frumos , elegant , cât de cât ! Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 6, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Da cam tot la fel... Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Pai pune și un grup RC ( 10 nF + 10 ohmi ) , conectat între cele două bobine și masă !Optimizează valorile RC și LR pentru o amortizare cât mai bună pe sarcină de 8 ohmi etc . Link spre comentariu
sk24bpo Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 E super misto testul asta. Am testat cu 1uF in paralel pe sarcina si in felul asta am putut sa-l ajustez pt oscilatii cat mai mici. Si ca sa vada si incepatorii cat de mult conteaza bobina de pe iesire iata cum arata si cu ea si fara. 1uF fara bobina si rezistenta: screenshot03.png 1uF cu bobina 1,5uH + 10R (schema curenta): screenshot01.png 1uF cu bobina 2uH + 2,7R (optimizat): screenshot02.png Ia mai pune inca o bobina de 2uH dupa bobina ta, dar fara R pe ea si vezi ce se intampla.Gandeste-te ca bobina noua este de fapt cablul de boxe de care se plang audiofilii ca le schimba sunetul. Ia vezi si banda de lucru cat de liniara ramane si cum apare o cocoada de 0.5dB care se intinde pana la bas. Cocoasa care se aude prin schimbarea timbrului... Uite asa ajungi la lucruri de mare finete care fac diferenta intre mediocru si arta. Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Degeaba , cei în cauza nu pot pricepe ca acel cablu nu le schimba-n bine sau în rău sunetul , ci amplificatorul ... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 6, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Victor, grupul RC dintre cele 2 bobine la masa cum il pun, cu R si C inseriate sau in paralel ? Dar orice ar iesi sa stii ca n-am de gand sa pun mai mult decat o bobina in paralel cu rezistanta... Raimond, am pus o bobina de 2uH intre grupul RL de pe iesire si sarcina in paralel cu 1uF si oscilatiile sint cam tot la fel doar ca parca le-a cam scazut frecevnta, iar in banda apare o cocoasa de 3,7 dB dar pe inalte, la 80KHz... Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 R în serie cu C ... Un circuit Zobel clasic .De ce să nu montezi două bobine ?Ce te împiedica să treci de compromisuri ?O bobină in plus nu costa mult , dar rezultatele pot face diferenta între un amplificator de duzină , mediocru , și unul de înaltă clasă . Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 6, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Am pus asa cum mi-ai zis si nu se schimba nimic. Doar daca maresc bobina pe la 10uH atenueaza oscilatia, dar bobinele pe aer mai mari de 2uH ies destul de mari, si plus ca scade si slew rate-ul. E destul o bobina si o rezistenta... Link spre comentariu
Postări Recomandate