Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

Cu fig. 5 nu imi da oscilatiile alea pe dreptunghiular cum ii da lui Raimond.

Iar curentul prin finali e 100mA la varf.

Edit:

Aaaa, eu masuram la 10Khz.... Acum i-am dat 200Hz si am 3A.

Dar nu inteleg o chestie. Daca impedanta nu e constanta 4 sau 8R in toata gama de frecvente, inseamna ca o sa le aud pe unele mai tare iar pe altele mai incet, nu ?

Ca sa nu mai zic si de varful ala de impedanta de la 35Hz... unde impedanta e 50R. Pai ce putere mai scoate pe impedanta asta ? Aproape nimic. Si tocmai unde e bass-ul mai frumos (elegant, cat de cat...). Si banuiesc ca fiecare dif din boxa are cate un varf d-asta.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Ai sa ramii uimit poate ca tocmai acolo unde ai impedanta de 50Ω o sa ai o aplitudine a semnalului audio foarte mare.

Aia este rezonanta electromecanica a difuzorului si ......ai sa vezi.

Peakul de impedanta te incurca cel mai mult la filtre, pt ca de auzit o sa se auda de numai - numai.

Link spre comentariu

E super misto testul asta. Am testat cu 1uF in paralel pe sarcina si in felul asta am putut sa-l ajustez pt oscilatii cat mai mici.

Si ca sa vada si incepatorii cat de mult conteaza bobina de pe iesire iata cum arata si cu ea si fara.

1uF fara bobina si rezistenta:

1uF cu bobina 1,5uH + 10R (schema curenta):

1uF cu bobina 2uH + 2,7R (optimizat):

Link spre comentariu

E super misto testul asta. Am testat cu 1uF in paralel pe sarcina si in felul asta am putut sa-l ajustez pt oscilatii cat mai mici.

Si ca sa vada si incepatorii cat de mult conteaza bobina de pe iesire iata cum arata si cu ea si fara.

1uF fara bobina si rezistenta:

Posted Imagescreenshot03.png

1uF cu bobina 1,5uH + 10R (schema curenta):

Posted Imagescreenshot01.png

1uF cu bobina 2uH + 2,7R (optimizat):

Posted Imagescreenshot02.png

Ia mai pune inca o bobina de 2uH dupa bobina ta, dar fara R pe ea si vezi ce se intampla.Gandeste-te ca bobina noua este de fapt cablul de boxe de care se plang audiofilii ca le schimba sunetul. Ia vezi si banda de lucru cat de liniara ramane si cum apare o cocoada de 0.5dB care se intinde pana la bas. Cocoasa care se aude prin schimbarea timbrului... Uite asa ajungi la lucruri de mare finete care fac diferenta intre mediocru si arta.
Link spre comentariu

Victor, grupul RC dintre cele 2 bobine la masa cum il pun, cu R si C inseriate sau in paralel ? Dar orice ar iesi sa stii ca n-am de gand sa pun mai mult decat o bobina in paralel cu rezistanta...

Raimond, am pus o bobina de 2uH intre grupul RL de pe iesire si sarcina in paralel cu 1uF si oscilatiile sint cam tot la fel doar ca parca le-a cam scazut frecevnta, iar in banda apare o cocoasa de 3,7 dB dar pe inalte, la 80KHz...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări