Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

Bună întrebare , o soluție mai performanță ar fi să înseriezi două celule de rejecție , prima cu diodă și condensatoare , urmată de o a doua celulă de tip RC , cu o constantă de timp mai mare decât frecvență minim redată / 100 .Atenție , alimentarea operaționalului nu se va face din alimentarea ( cu circuitele de rejectie îmbunatațită ) a etajului VAS !

Link spre comentariu

Da , dar constantă de timp aleasa nu este bătută-n cuie :) , ci poți alege o valoare arbitrară , potrivită scopului , spre exemplu eu consider ( din practica ) ca o celula simpla , adica o diodă de interzicere + grupul de condensatoare este în majoritatea cazurilor absolut suficient !În cazul când tensiunea de alimentare a etajului final variază datorită dimensionării deficitare a sursei , etajul VAS se va alimenta din condensatoarele de după diodă , e simplu .Dioda nu va permite ca energia acumulată în condensatoare să se descarce spre etajul final , marind rejecția sursei etc . Dacă montam și a doua celulă RC , câștigam la rejecție dar pierdem la randamentul total , prin limitarea excursiei etajului VAS . Mai există o metodă , cascodarea etajului VAS și folosirea unei tensiuni de referință pentru etajul cascod și adăugarea unui circuit banal antisaturație , dar desi este cea mai performanta solutie simplă , implică și ea anumite compromisuri minore .Din nou , recomand pentru incepatori doar varianta simplă cu diode și condensatoare , poți să faci rapid o simulare să vezi ce și cum .

Link spre comentariu

Soluția cea mai bună o reprezintă un multiplicator de capacitate cu un tranzistor chior , nu mai e nevoie de nicio diodă sau două celule etc .Ulterior , ajungem și la cascodarea tranzistorului din etajul VAS și circuitul antisaturatie , dar ssssst , pentru că amplificatorul deja devine mult mai performant decât modulele unui user , mult lăudate pe Youtube .Da , probabil că iar e o simplă întâmplare , din nou .Cum așa ? Păi să lăsam să decidă doar rezultatele , să ne pronunțăm in cunostiinta de cauză PRO sau CONTRA doar la sfarsitul proiectului :) .Sper să avem cu ce să ne lăudam , iar toată lumea să câștige ( experiență ) .Dacă nu , nu . Ghinion :) !

Link spre comentariu

Victor daca chiar crezi ca merge mai bine multiplicatorul ala de capacitate si ai chef sa imi explici cum sa-l fac, eu il bag in simulator si vedem cum merge. Ca eu oricum n-am ce sa fac pana la iarna... decat teorie.

Asa se face ?

Posted Image

Vad ca tot e nevoie de valori mari...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Uite , fac o concesie : facem o pauză tehnologica pentru studiu individual , teme pentru acasă sunt destule . O săptămână va fi suficientă ?Dudică , poți analiza etajul de intrare din PA300 împreună cu etajul final cu 5 perechi propus de mine + circuitul SOA aferent ... și evident cu diode și condensatoare pe alimentarea etajului VAS .Sper să înțelegi mai multe din comportarea la semnal mare a amplificatorului inclusiv pe sarcini reactive complexe .Felicitări pentru faptul ca ai ajuns în acest stadiu de cunoaștere , deja nu mai poți fi considerat habarnist , ci debutant !Părerea mea .

Link spre comentariu

Aiurea , scapi de dracu și dai de tac'su ...Apare o problemă uluitoare , legata de saturatie datorată supramodulării .Dacă alimentăm cu tensiune mai mare etajul de intrare + VAS , saturația va apare datorită limitării excursiei doar în etajul final .Acesta " comută " tensiuni și curenți importanți , iar acest gen de limitare este perceput ca un joagăr de către ureche , și este extrem de distructiv cu filtrele și difuzoarele ce reprezintă sarcina din lumea reală .Dacă limitarea se produce în etajul VAS , limitarea va fi mai " soft " percepută doar ca producător de armonice pare , chestie care nu mai forțează tranzistorii finali să producă sunetul de joagăr superdistructiv .Crede-ma , am studiat saturația , SOA și etajele tip limiter suficient cât să pot să aleg ce e bun și ce nu , dar nu doresc să vărs tot din casă , pentru ca va apare un viitor V4 si ulterioare ce pot contine etajele recomandate de mine etc pe Youtube , fără respectarea drepturilor de autor .Și DA , am inventat mersul pe jos , apa caldă și vaca cu lapte !Doar atât , pentru ca sunt foarte modest .Poate prea modest .

Link spre comentariu

In general VAS-ul ar trebui sa aibe alimentarea cu circa 2V mai mare decit finalii la un etaj final in triplet deep darlington, pentru ca excursia de tensiune la iesire sa nu fie afectata de caderile in regim de conductie Vce, la predriveri+prefinali.

Folosind circuitul de separare cu dioda si capacitor, in momentul in care tensiunea de alimentare disponibila etajului final scade (datorita consumului la sarcini mari), tensiunea pe condensatorul de dupa separare este mai mare decit cea disponibila etajului final, (partea de forta, predriveri+prefinali+finali), singura necesitate este ca energia stocata in acei capacitori sa fie suficienta pentru a satisface cererea de curent a etajului VAS, pe perioade foarte scurte.

Muzica in general are un crest factor de 8-12db, pe partea de bass, toba, kick, deci ca idee la un beat de 120 bpm, muzica normala, intervalul de variatie va fi de circa 0,5 secunde.

Si DA, este recomandat si asa ar fi trebuit sa fie la orice etaj final care se respecta, ca partea ce contine circuite integrate operationale intr-un amplificator, sa fie alimentata cu tensiune stabilizata, SEPARAT (floating) de infasurarea de forta a finalului (rezistente de wattaj serie si zennere cum au t-amp, qsc-urile low cost si muuuulte clone dupa QSC) .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări