Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

Asta e o întrebare capcană, ar putea fi vizaţi şi alţii.

...............

Schemele bune sînt ignorate de majoritatea din motive diverse, unii reinventează amplifurile începînd cu cele mai vechi, alţii se tem de multe piese, alţii sînt vrăjiţi de reclame cu scheme simple şi mii de waţi. Apoi se dezarmează şi renunţă majoritatea, cînd rezolvarea era lîngă ei.

Pe principiu mulţi chemaţi, puţini aleşi.

Link spre comentariu

Dle Raimond, fara suparare, dar aici:

Dudi tu vrei sa faci amplificatorul asta care merge foarte bine din cate pare, sau vrei sa inveti teoria controlului ?

si in alte locuri din topic, spuneti ca amplificatorul este bun asa cum a fost proiectat el original, si acum veniti si spuneti exact contrariul???

Eu unul nu am nici un chef sa ma cert cu d-voastra, doar ca in acest moment nu mai inteleg nimic... ori ii alba, ori ii neagra...

Link spre comentariu

Pai daca scoti din context citate o sa fii bulversat mereu. Sincer sa fiu inainte sa scriu postul de mai sus exact la asta ma gandeam, ca vor fi oameni care nu vor vedea ansamblul. Pai in aceea discutie era vorba despre stabilitatea amplificatorului, care nu sufera.Adica amplificatorul nu oscileaza. Nu am spus ca este bun asa cum afirmati dumneavoastra, ci ca merge foarte bine. Este o diferenta majora ... un Logan poate merge foarte bine dar nu este la fel de bun ca un Mercedes. Ca sa sumarizez cat se poate de simplu, amplificatorul este stabil, puteti sa-l faceti, dar nu este la fel de bun, de performant, ca alte variante. Genul acesta de scheme au probleme cu bias-ul si rejectia. Omul din link-ul citat de Dudi a incercat sa remedieze cele doua probleme dar a stricat stabilitatea. 

Link spre comentariu

M-a dezamagit complet. Ia uitati ce zice aici, cica are rejectie proasta, iti apare riplul alimentarii pe iesire... Posted Image

http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/10741-easy-build-600w-power-amp-3.html#post459140

Mai bine fac cu LME...

Din ce scrie EVA pe acolo:

"The biasing of the Vas is also unpredictable since it suffers very strong fluctuations during real operation. It may travel freely between class B and 50mA"

Este normal ca,,, curentul prin etajul VAS sa nu fie constant, in schema din discutia de aici, VAS-ul are mai mult un rol de voltage translator, si nu are niciun generator de curent constant, ca atare nici biasul nu va fi constant.

Crown au ceva asemanartor ca idee dar, deja VAS-ul are generator de curent constant, iar ampliful operational pe post de amplificator de eroare, comanda niste tranzistori ce au rolul de voltaj translator si un fel de buffer de curent, pentru comanda corecta:

Posted Image

Link spre comentariu

Am simulat cu riplu pe alimentare de 5V si 10mV pt ampliful asta si pentru Nmos-200 (ca sa fac comparatie).

Din ce vad eu, in simulare, PA400 da PSRR de 70dB iar Nmos-ul de 50dB...

Oscilogramele sint pe iesire cu intrarea la masa.

Dar eu ma gandesc asa... Riplul pe alimentare apare doar cand exista consum. Cand exista consum inseamna ca ampliful e la un volum mare, iar daca e volum mare mai auzi tu brumul ala de 1mV ?

PA400 cu 5V riplu alimentare:

Posted Image

PA400 cu 10mV riplu pe alimentare:

Posted Image

Nmos cu 5V riplu pe alimentare:

Posted Image

Nmos cu 10mV riplu pe alimentare:

Posted Image

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Asta e o întrebare capcană, ar putea fi vizaţi şi alţii.

...............

Schemele bune sînt ignorate de majoritatea din motive diverse, unii reinventează amplifurile începînd cu cele mai vechi,

Tinem la asa-zisele arhaisme si le prezentam cu un scop anume, într-un cadru potrivit. Si câteodata amintim de ele pt a avea un termen de comparatie, fara de care, orice emanatie "moderna" poate fi prezentata drept adevar suprem.

Link spre comentariu

Eu nu inteleg pana la urma care este mare problema. Din simulare , reiese ca pentru un riplu al tensiunii de alimentare de 5V, avem la iesire un "zgomot de riplu" cu amplitudinea de 1mV, luand in considerare si posibilele varfuri  din grafic , avem un maxim 2mV zgomot. Asta inseamna ca amplificatorul avand intrarea pusa la masa apare pe boxa cplata la iesire un zgomot cu amplitudinea de 1mV. Acuma eu intreb... cine aude zgomotul asta???? Repet treaba asta se intampla pentru un riplu al sursei de 5V, ori daca amplificatorul are intrarea pusa la masa eu unul nu prea vad cum poate sa apara un riplu de aceasta valoare, cel mult acel riplu poate sa apara atunci cand este aplicat semnal de intrare care sa duca amplificatorul la limita superioara a puterii livrate si daca lucrurile stau asa, sa-mi spuna mie cine aude un biet riplu de 2 mV peste muzica la 400W???

Link spre comentariu

Unii , care au cumva dreptate , Mercedes este superior altora , gen Dacia :) !Treaba e rezolvabila foarte simplu , montând în serie cu alimentarea etajului VAS o diodă chioara tip 1N ... urmată de un grup de condensatoare ( electrolitic + polipropilenă ) , mărind rejecția alimentării .Nu comentez valoarea rejecției în cazul folosirii unui multiplicator de capacitate ,ceva ultrabanal !Simplu , nu ?Repet până pricep toți userii : nu tot ce zboară se mănâncă ...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări