Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Elektor PA300

Postări Recomandate

Deci , cred că soluția tripletului trebuie adoptată doar la puteri foarte mari ( unde , de obicei , scad și anumite pretenții de calitate ) pentru a nu impune curenți exagerați în VAS.

Ok, dar la cat ? Pe la o scala de puteri de la 100W la 1000W.

Sau daca ati putea sa-mi spuneti ce curenti sa masor pe schema si cat trebuie sa fie... Curentul tras din vas il masor pe rezistentele de 10R din bazele prefinalilor ?

Imi cer scuze ca v-am zapacit de cap atat, incat nici nu mai stiti despre care amplif e vorba. Leco crede aici ca ma refer la cel de 1000W de la topicul cu LME. Dar aici ma refer la asta PA300 pe care am zis ca il fac de 500W iar acum m-am razgandit si-l fac de 400W (ca am deja sursa pt el).

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

A, păi nu merge chiar așa . Finalii din schemă sunt ”leneși” la curenți mari totuși prefinalii mențin un beta suficient în gama de interes . Se poate deci merge cu dubleți la 400W . Dacă însă am fi avut și prefinali cu beta mic ( să zicem MJE340/350) , tripletul ar fi fost o variantă .

Și puțin off topic . Schema este compusă dintr-un complex - topologie , valori componente , cablaj și detalii de execuție uneori . Dacă fac o schemă cu alți tranzistori , mai ales în audio, pot spune liniștit că am făcut altă schemă . De aceea m-am referit strict la ce s-a ofertat.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Etajul de iesire cu 3 stagii de amplificare in curent cere o supedioda performanta. Intotdeauna puterile mari te duc usor usor catre compromisuri. Acasa rar se sare de 10W...

10W mi se pare totusi cam putin spus, poate 10W RMS si atunci ar fi cam mult...

Eu am constat ca as avea nevoie pe boxele mele, care nu-s prea performante, de o putere minim instalata de 40-50W (acum am 120W) dar din care sa folosesc 3-5W, altfel se simte la gama dinamica, mai ales la muzica simfonica si opera.

Link spre comentariu

Zal, mai ai de asteptat pana in decembrie cand ajung la atelier. :rade:

Am facut un test cu cele doua configuratii de dublet si triplet la 400W/4R:

- Dublet [MJE15032 -> 4 x NJW3218] : THD=0,035%

- Triplet [MJE15032 -> NJW3281 -> 4 x NJW3281] : THD=0,007%

Nu conteaza ce valori sint, important este ca da mai mic la triplet !

Iar curentii prin rezistentele de 10R din bazele prefinalilor arata asa :

DUBLET

Posted Image

TRIPLET

Posted Image

Link spre comentariu

10W mi se pare totusi cam putin spus, poate 10W RMS si atunci ar fi cam mult...Eu am constat ca as avea nevoie pe boxele mele, care nu-s prea performante, de o putere minim instalata de 40-50W (acum am 120W) dar din care sa folosesc 3-5W, altfel se simte la gama dinamica, mai ales la muzica simfonica si opera.

Pai cam asa se si fac amplificatoarele de casa... de 30w-150w in 8ohm. Ca sa-l faci de 500w e cam mult... In privinta varfurilor din opera...:-))) ar fi interesant de stiut cati asculta asa ceva. Dudi stiu amplificator real cu dublet care are thd=0.0001% !!! masurat..
Link spre comentariu

Pai @dudikoff a tot zis ca acest amplificator va fi destinat ''scandalurilor'' si alte chefuri, dar asta nu inseamna ca nu poate omul sa il foloseasca in surdina acasa

Amplificatorul meu cu LME49810 si 3 perechi de finali, canta 95% din timp in surdina, nu cred ca sare de 5-7W si ocazional (cand nu sunt ai mei in casa) ii mai dau in gura pana in clip pe muzica mea preferata :)

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am urmarit discutiile Dvs.referitoare la PA300;unele raspunsuri la problemele puse (putere/nr.finali,compensare integrat,clipping)  se pot gasi in schema amplficatorului BGW 250 (anii "70) care cu cate 3 finali in paralel obtinea doar 100w/8ohm sau 250 w/8 ohm in punte la +/-55v...si a fost unul din cele mai fiabile amplificatoare ale acelor ani.

=

Link spre comentariu

Da, ai dreptate, eu ramasesem fixat pe subiectul anterior...

Dar sa stiti ca Leco V1 a fost cu dublet in etajul final, fata de V2 care a fost cu triplet.

Si am avut si peste 1000W/4 ohmi cu el, fara niciun fel de probleme, am marit nitel curentul in VAS si aveam de unde "trage".

Ambele alimentate la aceeasi tensiune (practic paralel amindoua), V2 cel cu triplet se comporta mult mai bine pe impedante mici, si sub 2 ohmi, insa pe 8 ohm, V2 la prag de inceput de clipping oferea cu circa 0.5V mai putin la iesire fata de V1, evident se pierdea ceva pe al treilea tranzistor din triplet.

Cred ca as fi putut compensa aceasta mica pierdere, alimentind etajul VAS si diferentialele cu citiva volti peste etajul de forta, chiar printr-un procedeu dublu bootstrap, dar la 67vrms pe iesire, o jumatate de volt chiar nu mai conta.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări