Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

testare componente electronice

Vizitator Marian Radyonnn

Postări Recomandate

Buna ziua. Rog pe cine are documentatie despre cum se testeaza componentele electronice sa-mi trimita si mie pe privat in format electronic gen pdf,doc. Imi place sa testez componente, insa nu am gasit pe internet un tutorial care sa arate exact cum testez un tranzistor mos, cum se testeaza un tranzistor fet, un bipolar, o dioda schotky, zenner, un releu. Majoritatea arata ca trebuie sa faci circuite in care sa inserezi componenta. Dumneavoastra cum ati invatat sa depanati circuite, daca nu exista un ghid pe internet care sa explice de la A la Z? Am gasit pe youtube ca trebuie sa cauti datasheetul componentei pe internet, dar daca nu am acces la internet, cum imi dau seama ca un tranzistor este bipolar pnp, sau npn, care e baza, emitorul, colectorul, cum imi dau seama la un mos care e poarta, drena, sursa? Cum imi dau seama fara datasheet care e dioda normala,uf, zenner, schotky? Si cum imi dau seama care e defecta si care e in stare perfecta? Rog cine binevoieste sa ma ajute. Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dan cod

3

• zal

2

• vio2007

1

• Rx-Tx

1

Top autori în acest subiect

Multe din intrebarile tale isi pot afla raspunsul folosind un simplu multimetru de 15 lei pus pe domeniul diode.

Gasesti pe youtube material garla si pe google la fel, doar sa stii sa cauti.

Ca sa afli care e B E sau C unui tranzistor  nu iti trebuie neaparat datasheetul, trebuie sa sti notiuni elementare, cum ar fi faptul ca rezistenta intre B si C e intotdeauna mai mica decat cea intre B-E.

Link spre comentariu

Multe intrebari .Ar trebui luate pe rand.De ex care e C,B,E la tranzistori doar din catalog(ca unii deja ii stim din experienta e altceva)care e pnp,npn simplu de gasit cu multimetrul.Care e dioda redresoare,shottky,zenner iar dupa catalog.

Link spre comentariu

Sa vb mai la subiect. De ex.: sa luam testarea unei diode Zenner pana in 13V. Unii o testeaza cu MD pe gama dioda, si daca le da o singura citire atunci dioda e buna. Daca le da 2 citiri, e defecta. Altii o testeaza cu MA pe gama x1 ohmi, da o citire. Apoi cu MA setat pe gama x10 kohmi, da 2 citiri. Deci, dioda e buna. Intreb: care metoda e cea mai buna, cea mai indicata? Cu MA sau cu MD? Nu am aparate de masura performante si scumpe, doar chinezarii ieftine. Am inteles ca sunt aparate care identifica daca o componenta e o dioda, un triac, tranzistor. Cu aparate low end nu se pot determina pinii unui tranzistor cu diode damper?

Link spre comentariu

Da, se pare ca nu are nimeni documentatie. Ma voi rezuma la tutorialele video de pe youtube si la cele de pe siteuri. Succes tuturor.

Link spre comentariu

Testarea ţine de experienţa şi metodele fiecăruia, nu sînt general valabile, depind mult şi de aparatele folosite. Dacă ai un multimetru ieftin spre mediu, d-ăla de vreo 40 lei în piaţă, poţi testa diodele şi trz bipolari aşa: 

La multimetrele digitale testerul roşu are tensiune + ptr măsurarea rezistenţelor. 

Ptr măsurarea rez inverse a joncţiunilor, dar şi a rez de izolaţie e-c şi c-e, e bun un aparat cu scala de 200MOhmi. 
Tot ce are ca valoare sub 200MOhmi se înlocuieşte.
Pe scala cu semnul diodă se pot face comparaţii între mărimea aşchiei de Si şi a joncţiunilor din trz, 
astfel se descoperă uşor cei falsificaţi (după oarecare experienţă). Cu cît mai mică indicaţia, 
cu atît mai mare joncţiunea şi deci mai capabilă în curent.
Măsurătorile se fac fără a ţine trz cu mîna, că influenţează valoarea afişată, 
se pune pe un suport izolant, dar în nici un caz hîrtie cretată, sau de revistă colorată, 
ori linoleum, sînt higroscopice şi pot deschide trz. 
La cele în capsulă TO3, TO67 se va evita iluminarea terminalelor cu tub de Ne sau la soare, 
ptr a nu deveni fototranzistor. 
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări