Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomadare roter

cristybadea

Postări Recomandate

In sfarsit,dupa ani de telefoane,cereri si negocieri,din luna Iunie a acestui an s-au hotarat sa ne cableze si noua satul la reteaua de internet.Ieri au ajuns cu reteaua si pe strada(ulita) mea si bineanteles ca m-am abonat si eu.Mi s-a adus cablul in casa si l-am conectat direct la PC,fara a imi oferi si altceva(switch sau router) nici macar contra cost.In acest fel nu stiu cat de protejat imi este pc-ul(ma refer la hardware) si as vrea sa pun ceva intre retea si pc.As opta pentru un router cu Wi-Fi pentru ca in familie,copiii mai dispun de tableta si telefoane cu wireless.Pana acum nu m-am mai confruntat cu astfel de problema si v-as ruga sa imi recomandati un Router.multumesc

Link spre comentariu

Nu cunosc termenii ( numar de clienti,tip b/g/n/ac)Va rog sa imi explicati.Ca si buget as da orice suma intre 50-100-200 ron pe un dispozitiv pentru a imi proteja pc-ul cat mai bine si pt a avea si wireless.Si mai am o neantelegere,Trebuie sa am un router compatibil cu reteaua mea,trebuie decodat daca este de la alt operator?multumesc

Editat de cristybadea
Link spre comentariu

Nu cunosc termenii ( numar de clienti,tip b/g/n/ac)Va rog sa imi explicati.Ca si buget as da orice suma intre 50-100-200 ron pe un dispozitiv pentru a imi proteja pc-ul cat mai bine si pt a avea si wireless.Si mai am o neantelegere,Trebuie sa am un router compatibil cu reteaua mea,trebuie decodat daca este de la alt operator?multumesc

Acelea sunt standardele de emisie receptie(& codare date) router wireless...si trebuie să alegeţi un router care să fie compatibil cu device-urile care se conectează la el(ex.telefoane ..tablete)

În ce sens doriţi să vă protejeze calculatorul?

în mod normal routerul se poate conecta la orice reţea de internet prin cablu...doar că trebuie inregistrat în serverul lor (asta,numai dacă asa s-a întâmplat şi atunci când aţi conectat calculatorul ...vi s-a cerut MAC-ul plăcii de reţea...de către cel de la cablu)

Plus că trebuie făcute ceva setări router-ului...acestea sunt specifice fiecărui ruter in parte ... fiecare are instructiuni de folosire si de punere in funcţiune...(de obicei asa e...dar sunt şi cazuri când instructiunile vin in chineză sau nu vin deloc!)

Editat de elmar
Link spre comentariu

Cand spun ca vreau sa imi protejeze pc-ul nu ma refer la virusi(software) ci la curenti(greseli) ce se poate intampla in retea.Cand m-am conectat nu mi-a cerut decat un User Name si Parola pe o retea(sper sa spun bine) PPPoE.Referitor la numar device-uri wireless cred ca 5 ar fi numarul maxim,iar provider-ul este AKTA.multumesc

Link spre comentariu

In primul rand routerul pe care vreti sa-l luati trebuie sa aiba banda de 300Mbps ca sa nu se "gatuie" cand se conecteaza mai multi. In al doilea rand routerul trebuie sa asigure conectarea la numarul de clienti (adica numarul de telefoane si tablete cu WiFi) pe care ii aveti. In general numarul maxim la routerele comune este de 3-5 clienti simultan (adica 5 telefoane cu WiFi) dar exista si cu 10 clienti simultan. Acum, majoritatea routerelor stiu PPPoE asa ca routerul se poate conecta fara probleme la reteaua la care sunteti abonat.Recomandarea mea este sa mergeti la un prieten sau vecin si sa aflati ce model de router are si sa observati la fata locului cat de departe "bate". Asa va faceti o idee si aveti un punct de plecare. Personal as recomanda un router Asus se pare ca au multe avantaje fata de celelate, antivirus, port USB pentru stick internet mobil 3G dar la care puteti atasa stick de memorie sau unitate disk externa (hdd extern).Nu am inteles la ce va referiti prin protejarea unitatii desktop. Daca va referiti la protectia impotriva virusilor atunci un antivirus este solutia. Daca va referiti la protectia impotriva defectarii care ar putea sa vina de la instalatia de internet de la stalp atunci va recomand, pentru inceput, cel mai ieftin router care sa aiba banda de WiFi de 300Mbps si care sa fie compatibil cu modul in care se face autentificarea in retea: user/parola sau ip/mac.Si inca ceva. Asigurati-va ca aveti calculatorul intr-o priza cu impamantare, asa evitati multe probleme care vor aparea.PS: eu am un router edimax br6204, o antichitate de 56Mbps care de-abia face fata la 3 clienti. Tinand cont ca are 4-5 ani eu zic ca se tine bine inca plus ca a trecut prin multe.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Tenda N300 (300Mbps), pret sub 60 ron si asigura functionarea cu toate tipurile de retele si standarde

este doar o optiune ieftina si fiabila

rog carcotasii sa se abtina , am raspuns obiectiv la ce s-a cerut

Link spre comentariu

Din pacate niciun abonat de aici nu a primit un router si nici nu s-au interesat sa-si ia vreunul.Am spus de maxim 5 device-uri dar cred ca acest numar maxim nu se v-a conecta niciodata.Momentar ar fi posibil ca numarul maxim sa fie 2.Si inca o data o spun,Nu de virusi ma tem (am antivirus foarte bun pe pc) ci de interferentele retelei ma tem.A.si ar mai fi posibilitate de a conecta inca un pc la router.multumesc

Link spre comentariu

Pentru inceput va sugerez sa corectati titlul topicului : Recomandare ruter

Daca doriti o protectie hardware atunci puteti folosi niste filtre insa sunt destul de scumpe. Acestea au in fir care se leaga la impamantare. In interior contin niste diode TVS sau tuburi cu descarcare in gaz(http://www.littelfuse.com/products/gas-discharge-tubes.aspx). Asta v-ar putea oferi o protectie cat de cat in cazul fulgerelor sau tensiunilor electrostatice acumulate pe cablu (cel din exteriorul casei). Exemplu : Allnet ALL95100 TP (vreo 20 euro), APC PNET1GB (vreo 30 euro).

Dupa aceasta protectie puteti monta un ruter wireless (ceva care sa suporte minim 300 Mbps(asta ar fi norma N) pe wireless, pe partea de LAN/WAN nu cred ca mai exista ceva sub 100 Mbps. Daca vreti sa investiti ceva mai multi bani (si in contract aveti specificata o viteza mai mare de 100Mbps) atunci alegeti un ruter care suporta 1Gbps pe LAN/WAN si norma AC pe wireless.

Pentru o protectie software : puteti incerca o configurare a firewall-ului din ruter, insa cel mai usor va fi cu un antivirus + firewall software. Pe partea de soft exista multe solutii integrate (antivirus + firewall( : Kaspersky Internet Security, Avira, Bitddefender INternetSecurity, Symantec Norton Security,McAfee ... Exista atat solutii gratuite cat si pe bani ....

Editat de vldc
Link spre comentariu

Dacă vreţi să vă feriti de trăznet ...nu veţi face nici o protectie calculatorului ...chiar dacă interconectaţi un router!

eu unul nu  am avut vreodată probleme cu tensiuni accidentale pe firul de la net!...cred că sunt ceva cazuri punctuale...dar sunt destul de rare. Ruterul(în special wireless) se cumpără pentru a distribui net la alte device-uri...

Editat de elmar
Link spre comentariu

eu am un router asus rt-n12,are antenele detasabile,calculatorul este pe cablu iar laptopul prin wireless+2 tablete si bag de seama ca merge bine,internetul il am de la rcs&rds.

Link spre comentariu

Multumesc.Greseala din titlul topicului se datoreaza tastaturii care,de ceva timp.cateva taste,nu intotdeauna aceleasi necesita o mai mare forta in apasare.Cat despre router mi-am facut o idee si am sa caut ceva cu functie de switch si care sa suporte momentan 300mb/s.Optiunea abonamentului este de 20Mb/s si sunt destul de multumit.multumesc 

Link spre comentariu

Pentru orice router v-ati decide, nu uitati sa ii schimbati parola implicita inainte de conectarea la internet! (Este vorba de parola de care aveti nevoie pentru a accesa interfata de configurare a router-ului - nu este vorba de parola de la Wi-Fi.) De cateva luni s-a descoperit o vulnerabilitate de care sunt afectate aproape toate routerele destinate pentru uz casnic, din acest motiv este foarte important sa schimbati parola implicita a router-ului inainte sa il conectati la internet. Mai multe detalii despre vulnerabilitate puteti citi aici: http://www.elforum.info/topic/104372-vulnerabilitate-noua-la-routere-actiontec-hik-vision-netgear-synology-tp-link-zyxel-zhone-si-altele/

Daca va intrebati cum se poate ca toate routerele (indiferent de producator) sa fie afectate de aceasi vulnerabilitate, raspunsul este ca toti producatorii cumpara "tehnologia" din acelasi loc si nu mai dezvolta nimic personal, asta pentru a reduce costurile si a mari profitul. Asa cand apare o vulnerabilitate la un dispozitiv, automat exista si la toate celalalte dispozitive de la alti producatori, care doar au pus carcasa cu numele lor pe dispozitiv si au personalizat un pic interfata grafica.

Link spre comentariu

Majoritatea routerelor de pe piata au si switch incorporat. Adica, au un port Wan unde intra cablul de internet si 4 porturi Lan in care intra cablurile de la calculatoare.De obicei, la o supratensiune pe cablul de internet cedeaza routerele de la abonati si switch-urile firmei (de pe stalp). Am intalnit un caz in care un calculator fara impamantare ( adica fara sa fie introdus steckerul in priza schucko cu impamantare) a defectat portul corespunzator de la switch-ul firmei restul porturilor ramanand functionale. S-a mai defectat un port atunci, portul corespunzator singurului calculator cu impamantare. Din ce tin minte, defectul a "plecat" de la sursa unui calculator, cel fara impamantare, prin cablaraie si switch-ul firmei pana la impamantarea celuilalt calculator cu impamantare. De aceea recomand impamantarea la toate calculatoarele din retea. Daca vreti sa surubariti, legati tresa metalica de la cablul de internet la pamant, daca exista. Daca nu exista atunci legarea firelor 4,5,7 si 8 de la mufa de internet la impamantare printr-o rezistenta cu beculet cu neon de la intrerupatoare cu "led" ar rezolva problema la dv. Totusi recomand un echipament comercial, isi face treaba cu mult mai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări