Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detector AM pentru transceiver A412

Vizitator adina3

Postări Recomandate

Vizitator adina3

Buna dimineata,

In urma unui schimb, m-am ales cu un transceiver A412 incomplet (lipseste finalul si alimentarea, iar oscilatorul si placa A sunt echipate cu circuite doar pentru 80m si 20m).

As vrea sa pot receptiona si statii AM din benzile de unde scurte (mai ales ca dispun momentan si de un generator pe care il pot folosi chiar ca VFO). Ma poate ajuta cineva cu o sugestie de cum sa modific detectorul pentru receptie AM?

Am incercat singura sa aplic dupa ultimul FI un circuit de detectie obisnuit (dioda + RC) inspirat dupa receptoarele comerciale, dar cu BFO-ul scos, receptorul nu mai are aceasi sensibilitate aparenta. Sunt sigura ca nu ma prind de o chichita si va rog sa ma ajutati cu ceva sugestii sau eventual cu un circuit practic, daca ati experimentat asa ceva.

Pe site-ul lui YO4HHP am gasit schema placii F :

https://yo4hhp.files.wordpress.com/2011/11/a412f_yo4hhp_nov11.pdf

Am atasat si zona amplificatorului FI + RAA si detector de produs, poate e mai util asa pentru cei care m-ati putea ajuta.

Multumesc frumos !

73,88! 

Adina T., YO3CPA

post-247600-0-77534400-1439529956_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator adina3

Nu-mi vine sa cred! Chiar nu ma poate ajuta nimeni ?!

0 vizualizari in aproape 24 ore  si abia apoi cateva ?!

Ce se intampla ?!

Editat de adina3
Link spre comentariu

Nu prea-i domeniul meu dar poate te inspiri de prin asa ceva: 

http://www.electroschematics.com/1701/tba120-demodulator/

http://www.tradeofic.com/Circuit/10398-PLL_AS_AM_DEMODULATOR.html

Cit despre "0 vizualizari in aproape 24 ore  si abia apoi cateva ?!"  stai linistita ca si eu mi-am pus aceeasi intrebare nu cu mult timp in urma si am fost informat ca statusul de vizualizari nu prea se actualizeaza daca nu sint si comenturi adaugate.

Si oricum nu prea am vazut pe aici radioamatori.....      

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Trebuie exclus filtrul SSB din traseul de amplificare de FI la receptia MA.

Se poate construi un  AFI pe 9Mhz(sau pe frecventa filtrului),pentru detectie MA,care sa preia si sa amplifice semnalul de fi=9mhz din punctul 16 al placii  A412A.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Buna dimineata,

Eu nu m-as complica deocamdata cu constructia altui bloc de amplificare FI. Filtrul de 9MHz va ingusta dramatic banda in AM, dar se poate strapa. Desigur, nu se va mai asigura filtrarea necesara (banda de 6KHz standard AM), dar pentru inceput, cel putin s-ar putea auzi ceva broadcast. Mai incolo, vedem si cum se poate inlocui filtrul ala. Hi.

(la o adica, s-ar putea face o conversie suplimentara din 9MHz in 455 KHz si acolo se poate adauga un filtru ceramic obisnuit pentru AM, apoi detectia aferenta). 

Cred ca daca veti conecta circuitul urmator direct in colectorul tranzistorului T3, ar trebui sa obtineti ceva

semnal AM demodulat . Schema imaginata mai jos foloseste principiul dublarii de tensiune :

Posted Image

Conectati intrarea rf2 din schema de mai sus la colectorul lui T3 din schema postata chiar de dvs.

Diodele BAT54 sunt Schottky, se gasesc la magazin, dar le puteti inlocui cu EFD108 sau ceva asemanator, pe germaniu.

Primul punct din care puteti extrage semnal demodulat este AF1. Iesirea AF3 e terminata pe R4=47K care simbolizeaza potentiometrul de volum AF. 

Nu am avut cand sa estimez amplificarea totala a lantului de FI, pentru a determina daca nivelul RF preluat din T3 ar fi suficient pentru o detectie AM rezonabila, dar ma voi mai gandi. E posibil sa mai fie nevoie de un etaj amplificator, in faza asta de test. Deocamdata, in simulare, am folosit un semnal de 10.7 MHz modulat cu 1KHz, avand o amplitudine totala de 2V pe intrarea "rf2". In aceste conditii, simularea arata ca in punctul de extractie AF2 se obtine un semnal de 1KHz, cu un THD de 0.67%. Click pe imaginea de mai jos ptr. a o vedea marita:

Posted Image

O alta solutie buna ar fi utilizarea unui detector AM perfectionat, cum ar fi cel al lui G3YNH .

De asemenea, detectia AM sincrona (sugerata de userul "sesebe") reprezinta o solutie foarte buna, dar mai complicat de realizat.

Din pacate, circuitul 561 nu se mai fabrica, dar exista alte solutii alternative pentru detectoare AM sincrone. 

Eu as incerca mai intai cu circuitul pe care vi l-am sugerat si apoi mai discutam.

La fel cum a spus si colegul "sesebe", nu va impacientati daca in decurs de 24 ore nu se arunca multi sa raspunda. 

Nu sunt de acord cu afirmatia ca "nu prea am vazut pe aici radioamatori....."   intrucat sunt destul de multi (inclusiv eu), dar nu uitati ca e perioada de concedii, hi. Eu chiar sunt in concediu ... :))

Succes!

Cu stima, 

Nea Bobina

Editat de nea_bobina
Link spre comentariu

Eu nu sunt constructor de transceivere, am facutr unul singur la viata mea si ala era kit, dar asa cum spunea vio2007, am vazut ca la cele industriale pe AM se introduce in locul filtrului SSB un filtru mult mai larg, vreo 12 KHz parca...

Link spre comentariu

Am inteles ca placa A este echipata cu FTB ACORDATE pe 80m si 20m.In acest caz cred ca este normal ca sensibilitatea sa fie redusa fiindca statile comerciale AM nu emit in cele doua benzi de radioamatori. Ce banda de radiodifuziune ai incercat sa receptionezi?De asemenea conteaza si nivelul semnalului injectat in mixerul cu diode din generatorul RF folosit ca VFO.

Link spre comentariu

Eu nu sunt constructor de transceivere, am facutr unul singur la viata mea si ala era kit, dar asa cum spunea vio2007, am vazut ca la cele industriale pe AM se introduce in locul filtrului SSB un filtru mult mai larg, vreo 12 KHz parca...

Salut Marcel,

Asa e, sunt comutate. Uite un exemplu de la TS-450S (Kenwood):

Posted Image

Semnalul din cel de-al 2lea IF de 8.83 MHz e remixat si aplicat ultimului bloc de FI, care functioneaza pe 455 KHz.

E amplificat si apoi trecut printr-un alt rand de filtre comutabile, toate pe 455 KHz, avand benzi diferite:

12 KHz, 6 KHz, 2.4 KHz si optional, 500 Hz (ptr CW).

Semnalul obtinut e amplificat din nou prin Q3 (nu se vede in imaginea mea) si Q8, de unde este dirijat, in functie de tipul de demodulare necesar, catre IC1 (uPC1037HA) ptr CW/SSB/FSK sau IC4 (MC3361) pentru FM.

Pentru detectia AM, semnalul e extras din drena lui Q8, bufferat prin Q9 si aplicat pe dioda D15 si componentele din filtrul RC aferent; apoi este trecut prin Q10, calea de semnal fiind comutata prin IC2 (4066) spre zona de procesari AF.

Cam la fel se intampla si prin statiile CB, in functie de concept (detectie separata pe elemente discrete sau detectie integrata intr-un circuit cu mai multe functii).

Eu i-am sugerat sa incerce mai intai ceva simplu, direct pe 9MHz, sa vada daca functioneaza, apoi daca e necesar, mai sapam.

Sigur ca ptr o largime de banda normala pentru AM, e nevoie de alt filtru, asta am mai spus-o si la inceputul postarii anterioare. Totusi, pentru un prim test, filtrul de 9MHz nu va face altceva decat sa taie zdravan din banda, altfel o sa functioneze. La nevoie, se poate strapa cu un condensator, solutie grosolana, dar utilizabila pentru a face o diferenta rapida. De fineturi, avem timp si dupa ... hi hi.

Cu stima,

Nea Bobina

Link spre comentariu
Vizitator adina3

Eu as incerca mai intai cu circuitul pe care vi l-am sugerat si apoi mai discutam.

(...) nu uitati ca e perioada de concedii, hi. Eu chiar sunt in concediu ... :))

Buna seara dle "Nea Bobina", 

Foarte multumesc pentru raspunsuri, le-am citit acum mai pe seara, cu atentie. 

Voi tine cont de sugestia de a prelua semnalul din colector, ceea ce eu nu facusem. 

Multumesc si ptr schema detectorului AM de la TS450, s-ar putea sa incerc sa-l reproduc. 

Oricum, promit sa revin si sa postez rezultatele obtinute!

Aveti dreptate, am uitat ca e vara si lumea mai pleaca. Concediu placut si multa sanatate!

73,88 !

AdinaT, YO3CPA

Am inteles ca placa A este echipata cu FTB ACORDATE pe 80m si 20m.In acest caz cred ca este normal ca sensibilitatea sa fie redusa fiindca statile comerciale AM nu emit in cele doua benzi de radioamatori. Ce banda de radiodifuziune ai incercat sa receptionezi?De asemenea conteaza si nivelul semnalului injectat in mixerul cu diode din generatorul RF folosit ca VFO.

Seara buna, OM Gabimix!

Multumesc pentru raspuns, asa e, am scris ca transceiverul era echipat doar ptr 80 si 20m, dar cineva m-a ajutat sa adaug inca doua filtre, pentru benzile de radiodifuziune de 25m (11.5 - 12.2 MHz) si de 22m (13.55 - 13.88 MHz). Am observat ca nivelul din generator e destul de important. Cine a construit mixerul, l-a dotat cu diode cu germaniu, asa ca am fost sfatuita sa folosesc un nivel moderat (1.2-1.5V din generator). Pe SSB si CW, functioneaza corect, dar pe AM, cred ca nivelul din secundar e prea mic, mai ales daca nu folosesc si BFO-ul. 

Voi incerca sa preiau direct din colector, asa cum mi-a sugerat Nea Bobina, dar daca aveti si alte sugestii, v-as ramane indatorata !

73, 88!

AdinaT, YO3CPA

Link spre comentariu

Eu la mintea mea cred ca ar fi util sa deconectati diodele din detectorul de produs, legat un capat al bobinei secundare la masa iar la celalalt capat conectat detectorul MA. Calea de audio sa ramina tot cea originala pentru a ramine in functiune circuitul raa. Trebuie cumva largita si banda de trecere strapind filtrul ssb sau montind un filtru am pe 9Mhz, cele trei circuite acordate asigurind o selectivitate suficienta pentru am. Ati renuntat la ssb sau de ce vreti am??

Link spre comentariu

Din pacate, circuitul 561 nu se mai fabrica, dar exista alte solutii alternative pentru detectoare AM sincrone. 

Rusii au un înlocuitor pt NE561: (K)174H4 (N4?).

Link spre comentariu

Va mai propun o varianta.Dezlipiti cate un terminal de la fiecare componenta marcata cu rosu. Scurtcircuitati dioda D1. In rest, circuitul de dupa detectie ramane neschimbat. In cazul in care semnalul suna "rupt", adaugati o rezistenta de 10-30KOhmi in paralel cu C28. Ptr. o usoara imbunatatire a sensibilitatii, puteti inlocui numai D4 cu o dioda cu germaniu sau chiar o dioda Shottky.Data fiind componenta spectrala a semnalului MA cu purtatoare (radiodifuziune MA), demodularea se va face corect chiar si cu filtrul de SSB instalat, dar cu urmatoarele observatii: vocea se va auzi telefonic, dar inteligibil, iar muzica se va auzi ciudat si lipsita de inalte.post-174676-0-15263700-1440019806_thumb.png

Editat de cirip
Link spre comentariu

Eu propun folosirea unui detector cu reactie , la iesirea mixerului , inainte de filtru Q de 9MHz .

Practic , vor fi doua cai pentru detectie audio  pe 9 MHz , una avand detector cu reactie , pentru AM , si cea clasica A412  , cu detector de produs , pentru SSB .

Se complica putin treaba deoarece va apare pe masca frontala a RTX-ului un buton de reglaj suplimentar pentru dozarea optima a nivelului reactiei  , dar ca avantaj de necontestat va fi foarte sensibil in modul AM , si va trebui imaginat un circuit de comutare simultan pentru intrarea RF / iesirea  AF ( de preferat cu doua relee separate  ) , sper ca este ceva simplu pentru colega noastra .

Detectorul cu reactie propus de mine ( foarte performant si stabil ) , cu circuitele de intrare acordate fix  pe 9MHz  :

Posted Image

Editat de Victor
Link spre comentariu

Cred ca ar trebui facute niste precizari pentru toata lumea.

Cu un receptor de trafic SSB (L sau U) se pot receptiona toate emisiunile AM dar pe o singura banda laterala (cea superioara sau cea inferioara)

Diferenta de largime de banda 4,5KHz in AM pentru USB sau LSB (cele doua benzi laterale care vin odata cu purtatoarea) si aprox. 3 KHz cat are un receptor SSB largime de banda este destul de mica si nu cred ca se cauta Hi-Fi in emisiunile AM. (in AM : USB + LSB = 9KHz si la mijloc este putatoarea)

Invers nu se poate : adica cu un receptor comercial AM nu se pot receptiona emisiunile SSB.

Concluzie: complicatia cu modificarea unui receptor SSB ca sa receptioneze emisiuni in AM  - NU se justifica.

Pentru cine nu stie, emisiunile AM au in componenta lor doua benzi laterale (USB si LSB) + purtatoarea

Emisiunile radioamatorilor in fonie au doar o singura banda laterala LSB sau USB, sau in CW doar purtatoarea.

(este o problema simpla care se da ca subiect la examenul de radioamator)

Editat de cristiand02
Link spre comentariu
Vizitator adina3

Dati-mi voie sa va salut pe toti, domnilor, si sa va multumesc pentru amabilitatea de care dati dovada, sunteti niste adevarati gentlemani! De asemenea, imi cer scuze ca revin cu raspunsuri atat de tarziu, dar slujba si-a cerut drepturile si a trebuit sa plec intr-o deplasare care va mai dura. Dupa ce am deschis in seara asta laptopul, m-am minunat de numarul raspunsurilor pe care mi le-ati oferit, asta ma face sa ma simt cu adevarat sprijinita!Am observat ca exista deja trei raspunsuri care coincid ca principiu, venite de la domnii Cirip, Marele Savant si Nea Bobina.@Nea Bobina: "pentru un prim test, filtrul de 9MHz nu va face altceva decat sa taie zdravan din banda, altfel o sa functioneze. La nevoie, se poate strapa"Am vazut deja sugestia dvs. si ramasese sa incerc, dar din pacate, a trebuit sa plec. Problema ramane in continuare deschisa...@Marele Savant: "cred ca ar fi util sa deconectati diodele din detectorul de produs, legat un capat al bobinei secundare la masa iar la celalalt capat conectat detectorul MA. Trebuie cumva largita si banda de trecere strapind filtrul ssb. Ati renuntat la ssb sau de ce vreti am??"Multumesc ptr. idee, vad ca e o solutie propusa si de userul Cirip, putin mai jos. Voi incerca, sigur ca da! Nu am renuntat la SSB, dar am amintit deja ca vreau sa ascult si benzile de radiodifuziune sau alte semnale AM. 

Dezlipiti cate un terminal de la fiecare componenta marcata cu rosu. Scurtcircuitati dioda D1. In rest, circuitul de dupa detectie ramane neschimbat. In cazul in care semnalul suna "rupt", adaugati o rezistenta de 10-30KOhmi in paralel cu C28. Ptr. o usoara imbunatatire a sensibilitatii, puteti inlocui numai D4 cu o dioda cu germaniu sau chiar o dioda Shottky.

Va multumesc si dvs. ptr. indicatiile suplimentare; de altfel, in prima postare, am amintit ca am incercat varianta asta si din pacate, sensibilitatea scazuse. Voi incerca sa folosesc diode cu germaniu sau schottky, asa cum ati recomandat. Si cu siguranta, cand voi putea sa imi acord un pic de timp ptr hobby si sa trec la treaba, o sa revin cu impresii. Fierb de nerabdare ca nu pot sa pun mana pe letcon, dar n-am ce-i face!@Victor: "Eu propun folosirea unui detector cu reactie , la iesirea mixerului , inainte de filtru Q de 9MHz."Multumesc. Montajul e ceva mai complex, dar ar fi interesant de vazut ce as obtine. Pana atunci, cand voi scapa de deplasari, voi incerca sa vad ce iese cu sistemele de detectie care nu presupun un montaj atat de elaborat si dupa aceea, s-ar putea sa incerc si acest montaj, pare a fi "divergent", hi! 

Invers nu se poate : adica cu un receptor comercial AM nu se pot receptiona emisiunile SSB. [...] Concluzie: complicatia cu modificarea unui receptor SSB ca sa receptioneze emisiuni in AM  - NU se justifica. Pentru cine nu stie, emisiunile AM au in componenta lor doua benzi laterale (USB si LSB) + purtatoarea. Emisiunile radioamatorilor in fonie au doar o singura banda laterala LSB sau USB, sau in CW doar purtatoarea. (este o problema simpla care se da ca subiect la examenul de radioamator)

Multumesc pentru bunele dvs. intentii de a ma scuti de munca la care incerc sa ma inham, dar ceva nu reusesc sa inteleg. Spuneti ca folosind un receptor (comercial) AM nu as putea receptiona emisiuni SSB ? Sau poate n-am inteles eu corect, intrucat am reusit lucrul asta de nenumarate ori, adaugand purtatoare in diverse moduri (de exemplu, cu 2 receptoare unul langa celalalt, hi). Am receptionat foarte bine atat SSB cat si CW, doar ca stabilitatea lasa de dorit, cu exceptia cazului in care BFO-ul era realizat pe cuart. De asemenea, mai am un receptor comercial Tecsun care chiar daca e o gluma dpdv al performantelor (in comparatie cu unul dedicat receptiei benzilor de radioamatori), are adaugat un BFO variabil si pot receptiona foarte stabil orice semnal CW/SSB din benzile noastre.De asemenea, ceea ce incerc eu sa fac acum este reversul - sa pot demodula AM pe scheletul unui receptor superheterodina (A412) care fara filtrul SSB si fara BFO, ar cam trebui sa se comporte ca orice receptor comercial... Oare gresesc ? Cat despre justificare, asta e o problema mai mult personala. Pur si simplu, imi place sa experimentez.Cu scuzele de rigoare daca am facut vreo confuzie, multumiri tuturor si urari de bine !73 & 88!AdinaT, YO3CPA Editat de adina3
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări