Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

leduri smd 3528 la 12 v? help!

Vizitator leanta1

Postări Recomandate

Ce parere aveti daca s-ar lega 4 leduri in serie, apoi coloanele intre ele in paralel? Aplicind din start 3 - 3.12V  fiecarui led, nu cred ca s-ar mai pune problema incalzirii acestora, a caderii de tensiune ce poate aparea pe un eventual rezistor/driver  si s-ar rezolva cu controlul curentului .

Link spre comentariu

Pentru autorul topicului - Asa cum e facuta lucrarea gresit cu toate ledurile in paralel numai cu ceva sursa de curent in comutatie se poate de la 12V . Cred ca iese din discutie . Sau multe rezistente de wataj dar e irational din perspectiva economiei ledului ca sursa de lumina . Asta daca sunt in primul rand destul de egale ca sa mearga in paralel ...

Altfel sunt "n" variante corecte unele pomenite aici , printre cele mai simple si fiabile e sistemul de la benzile cu led , grupuri in paralel de cate 3 leduri inseriate plus o rezistenta de 150 de ohm la 12V sau calculata exact dupa leduri ... din pacate trebuie multe rezistente dar n-ai ce face ... e destul de simplu de facut cablajul si cu mana fiind foarte repetitiv , probabil esti incepator si ca prim proiect cu led-uri e suficient

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

LED-urile se incalzesc deoarece prin ele trece un curent electric. Cu cat LED-urile sunt de putere mai mare, eficienta de transformare a fluxului de electroni (curentul electric) in flux de fotoni (lumina) este tot mai mica.

Ce inseamna aceasta? Inseamna ca o parte din ce in ce mai mare din energia electrica care trece prin LED se transforma in caldura. Temperatura tot mai mare a LED-urlor le face sa ceara un curent tot mai mare.

Daca LED-urile se conecteaza direct la o sursa de tensiune constanta (sursele de tensiune comune) atunci curentul prin LED-uri va fi din ce in ce mai mare (se incalzeste, cere un curent mai mare, se incalzeste si mai rau si tot asa; ambalare termica) pana cand caldura excesiva va distruge reteaua cristalina a semiconductorului.

Daca LED-urile se conecteaza la sursa de tensiune constanta in serie cu o rezistenta, atunci cu cat curentul cerut de LED-uri este mai mare, cu atat tensiunea care cade pe acea rezistenta este mai mare, rezultand ca tensiunea care ajunge la LED-uri este mai mica, ceea ce implicit va reduce si curentul prin LED-uri creand in acest fel un fel de bucla de autoreglare (feedback).

Daca LED-urile se conecteaza la o sursa de curent constant, ce inseamna? Inseamna ca acea sursa va monitoriza curentul prin LED-uri si va ajusta corespunzator tensiunea pe care o ofera la borne astfel incat permanent curentul prin sarcina (adica LED-uri in cazul nostru) sa ramana constant. Adica si temperatura va ramane in limite, eventual va fi o oscilatie foarte rapida a acesteia in jurul unei valori de echilibru.

Practic procesul este in genul: LED-ul este alimentat cu un curent setat in sursa de curent constant (sa zicem 20mA cat are nevoie un LED). Dupa un timp anume (functie de temperatura ambianta, posibilitatea de radiere a caldurii prin convectie, flux aer etc) LED-ul incepe sa se incalzeasca. Automat va cere un curent mai mare de la sursa de curent constant. Sursa de curent constant se sesizeaza si reduce tensiunea de alimentare pentru a mentine curentul constant in LED. Cu o tensiune redusa (datorita caracteristicii LED-urilor) temperatura LED-ului se reduce si ciclul se repeta.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Logic, de la cine se pricepe vor continua sugestiile de modificare a schemei!

Si cam orice varianta ar fi mai buna decat cea initiala, desigur fiecare varianta va fi in functie de preferinta interlocutorului, ca variante sunt ... nelimitate, de asta eu am discutat principial nu prea am dat o solutie concreta.

Mars - multumesc de efort, eu am ezitat sa dau toate aceste explicatii (deh, lenea!) desi am fost foarte aproape de a o face si chiar ma gandeam sa-mi vina curajul, dar acum nu mai e cazul.

Am insa un amendament la driverele pasive seriale:

Ai spus: "implicit va reduce si curentul prin LED-uri creand in acest fel un fel de bucla de autoreglare (feedback)." ceea ce din pacate nu este asa.

Defapt daca este alimentare in tensiune constanta si ledul se incalzeste, scade tensiunea pe el si creste pe rezistenta (ceea ce ai zis corect).

Insa tensiunea mai mare pe rezistenta inseamna ca prin rezistenta (deci si prin ledul in serie) va trece un curent ceva mai mare decat cel initial.

Deci nu prea este feedback negativ adica autoreglare, ci dimpotriva un cerc vicios - curent mai mare -> mai cald -> Vf dioda mai mic -> Urezistenta mai mare -> curent mai mare -> si mai multa caldura...

Adica stabilizarea curentului e proasta, insa nu este catastrofala - asa ca montajul asta simplu merge si este suficient sa zicem pentru circuite de semnalizare stare prin aprinderea/stingerea unui led la cativa miliamperi.

Din aceasta cauza driverele active, (cum bine ai explicat), care au o bucla de masurare si comparare a curentului de iesire vor forta un curent mult mai apropiat de constant. Cum la circuitele de putere o mica marire a curentului poate insemna deja puteri mari ca variatie - rezulta ca numai driverele active fac fata.

Link spre comentariu

Ok Renato hai sa mergem mai departe cu un exemplu.

o----------||||||||----|>|------------

+10V        R         D           _|_ 

GND

A) Cazul initial:

Sa presupunem ca tensiunea Vf a led-ului este 2V deci caderea de tensiune pe LED este 2V, raman 8V care vor cadea pe resiztorul R. Sa presupunem si ca If al LED-ului (deci curentul prin el) este de 20mA.

Rezulta ca avem un curent prin rezistor de 20mA (este acelasi curent ca si prin LED, ele fiind inseriate curentul este acelasi)  deci calculam valoarea rezistorului pentru ca acest lucru sa se intample:

R = 8V/20mA = 400 ohmi

B) Cazul incalzire:

Dupa un timp LED-ul se incalzeste si cere un curent mai mare, sa zicem ca 22mA.

---------------------------------

NOTA: Tinem cont ca datorita rezistorului in serie, curentul prin circuit si deci si prin LED si prin rezistor este de maxim: 10V / 400 ohmi = 25mA. Acest curent poate exista in circuit doar cu LED-ul in scurtcircuit deci este maximul care poate fi in circuit (presupunand ca resistorul este in stare buna, evident).

---------------------------------

Bun. Tinem cont si ca LED-ul nu se comporta ca un rezistor. Este o dioda si caracteristica sa nu este lineara ca si la rezistor. LED-ul se stinge cand tensiunea la borne este mai mica decat tensiunea de prag, Vf. Chiar si cand curentul prin LED scade, caderea de tensiune pe LED va ramane aceasi. Conform caracteristicii LED-ului la o variatie foarte mica a tensiunii pe LED apare o variatie exponentiala a curentului prin LED. Deci abordand invers, la o variatie posibila a curentului prin LED, tensiunea pe el va ramane aproximativ aceasi.

Spuneam ca LED-ul s-a incalzit si acum cere 22mA (care este un curent mai mic decat maximul posibil calculat la 25mA). Daca facem calculele, tensiunea care cade pe rezistorul nostru serie de 400 ohmi este acum:

Vres = R * I = 400 * 0.022 = 8.8V

Rezulta de aici ca tensiunea care ajunge la LED va fi de doar:

Vled10V - 8.8V = 1.2V

Hopa ... 1.2V < 2V, tensiunea de care LED-ul are nevoie sa se aprinda. Deci practic in acest moment LED-ul este stins, deci nu se mai incalzeste ci chiar se raceste.

Propriu-zis nu se va ajunge la acest caz, iar variatiile prin LED ale curentului vor fi minimale.

In concluzie:

- rezistorul serie cu LED-ul limiteaza curentul maxim prin circuit la o valoare convenabila de 25mA (tineti cont ca LED-urile de 20mA pot accepta un curent de 25mA prin ele fara prea mari probleme atata timp cat aceasta situatie nu dureaza foarte mult).

- resistorul serie cu LED-ul lucreaza in sensul unui feedback negativ datorita caracteristicii LED-ului de a se deschide cand tensiunea pe el ajunge la Vf (Vf este o caracteristica gasita in foaia de catalog si este de cam 1.8V pentru led-urile rosii, cca 1.8V ... 2V pentru led-urile verzi si cca 3.2V pentru led-urile albe si cele albastre / nu ma refer la cele superbright, acelea sunt alta "mancare de peste").

Rezistorul se comporta in acest caz ca o "sui generis" sursa de curent constant. Singura chestie care trebuie avuta in vedere este ca rezistorul va dispa tot excesul de energie sub forma de caldura asa ca trebuie ales cu grija un rezistor cu puterea adecvata.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Ce spui este total corect, nici nu ma asteptam altfel. Si cred ca discutia e buna, multi ar avea cate cava de invatat (si le-ar prinde bine).

Comportamentul de "stabilizare" al ledului este chiar folosit ca atare (led in loc de Zenner) in unele situatii, rare ce e drept.

In realitate insa palierul respectiv de tensiune constanta nu este insa la tensiune complet fixa, are o usoara panta crescatoare cu cresterea curentului.

<Paranteza>

Am avut o discutie in contradictoriu cu Validae despre cine pe cine protejeaza intr-un montaj LED paralel pe Zenner.

Pentru ca intr-un astfel de caz componenta cu panta mai mica va proteja pe cea cu panta mai mare, daca "cotul Zenner" e in fix acelas punct.

Si defapt acolo e problema, nu poti imperechea componentele exact, iar cu schimbarea temperaturii punctele graficului se schimba (nu cu aceeasi valoare si nu in acelas sens deci se vor disocia).

In plus componentul de putere mai mare va proteja probabil pe cel de putere redusa, si la ledurile de putere greu gasesti Zennere sa le depaseasca, ca putere.

Situatia este cu totul diferita insa daca monatjul se modifica usor cu o rezistenta inseriata cu ledul.

In acest caz Zennerul se comporta ca sursa de tensiune constanta si monatjul rezistor-led este cazul clasic de driver pasiv serial cu rezistenta.

<inchis paranteza>

Revenind:

Eu m-am referit la cazul practic in care rezistenta serie limiteaza curentul prin led la o valoare relativ definita, adica un curent constant (relativ).

Sub curent constant Vf al aceluias LED va depinde practic exclusiv de temperatura

(desigur ca teoretic putem sa gasim si alti parametri ca presiunea atmosferica, nivelul de radiatie, acceleratia gravitationala dar practic fara influenta sesizabila)

Si pe masura cresterii temperaturii Vf scade, tensiunea pe rezitenta creste ca si curentul.

Asta inseamna tendinta de cerc vicios, nu de autoreglare.

Desigur ca pentru aplicatii normale de putere redusa efectul va fi limitat pentru ca altfel s-ar ajunge la un Vf care ar stinge ledul, exact cum zici tu.

La puteri mari insa, leduri de zeci de Watti poti sa mergi la efecte disturctive pentru ca potential in zona de "ambalare" cat timp se prezinta cercul vicios poti depasi toleranta de putere a componentelor rezistenta-led-radiator, asta inainte ca sa se manifeste efectul limitator "de stingere"

Din acesta cauza pentru puteri mari = neaparat driver activ care nu prezinta faza de "ambalare"

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Imi cer scuze, am fost furat de aspecte teoretice intre efectul de ambalare si cel de limiare descris de Marius.

Hai sa aplicam aceasta limitare si ambalare la montajul propus:

1. 150 leduri in paralel, alimentate printr-o rezistenta serie calculata la 1,5A adica 10mA/led

2. faza ambalare:

- toate ledurile se incalzesc dupa punerea in functie si Vf scade pe tot grupul asa ca va creste curentul fata de cel initial, dar R este calculat ca sa se ajunga la 1,5A in regim de functionare.

- imperecherea Vf in mod evident nu a fost facuta, asa ca va exista dioda nr 82 care are Vf mai mic decat oricare alta. Insa tensiunea pe grupul de leduri e dat de medie -> rezultatul este ca prin ledul 82 curentul va fi de 3 ori cat media.

Nu uitati ca ziceam ca panta de crestere a tensiunii pe masura cresterii curentului este mica (efectul de "stabilizare" al ledului) asa ca o diferenta de cativa milivolti la Vf se traduce prin curent de 3 ori mai mare.

3. focus pe led 82:

- avand curent de 30mA se incalzeste, incepe ambalarea termica sub tensiunea relativ constanata a grupului de 150 leduri.

- curentul tot creste. Efectul de limitare descris de Mars nu exista aici, el se produce la 1,5A pe sigura rezistenta existenta. Adica ledul 82 nu va determina marire sesizabila a curentului prin R ci va "fura" curent de la ledurile vecine, care sunt atat de multe ca nici nu simt.

- evident ca se ajunge la un curent atat de mare incat ledul 82 moare

- poate userul nici nu observa un led mort intre 149 altele

4. led 114:

- curentul prin rezistenta este ~ acelas dar se imparte la 149 leduri, nu e o crestere mare, deocamdata.

- intra in scena led 114 care este urmatorul cu Vf mic din intregul grup. Va face si el ca defunctul 82. Si va muri.

5. pasul urmator:

A - norocos: dupa ce 82 si 114 au murit urmeaza un grup de 25 leduri toate cu cel mai mic Vf, asa ca nu pot sa fure mult curent de la celelate, curentul prin ele va creste dar se va limita undeva intr-o zona inca nepericuloasa. Asta pentru ca 25 de cresteri cresteri vor insemna suficient de mult incat pe R sa se produca o limitare suficienta.

B  - nenorocos: Vf este dispersat pe cate un singur led sau pe grupuri mici - atunci arderile vor continua una cate una. Cand peste 10-20% vor fi arse deja va aparea si problema suplimentara de crestere oricum a curentului pentru ca se imparte la mai putine leduri si la un moment dat distrugerea va deveni exponentiala.

Ce sugeram eu, mici rezistente "de echilibrare" in serie cu fiecare led, puse insa dupa o sursa de curent constant (activa, asta chiar da fix curentul stabilit) insemna ca exista la fiecare led R care sa faca limitarea pentru ledul aferent si sa nu lase "furtul" curentului de la celelalte.

In functie de dispersia Vf in lotul de leduri aceste rezistente pot sa consume doar 1-2 procente din puterea totala.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

@mars01, @Dxxx  Foarte bine ati explicat, cred ca pe intelesul oricui, mai simplu nu cred ca poate fi explicat. Dar revin cu o intrebare: mai sus am expus o parere si anume de a alimenta in tensiune constanta, dar se pare ca nu am fost prea explicit in ceea ce am vrut sa spun. Intreb simplu: Daca temperatura fiecarui led este constanta mai este pericolul de variere a curentului prin el? Cred ca nu. Deci nu e mai bine sa stabilim din start un Vf cel mai minim posibil, astfel sa incit sa se incadreze toate ledurile? Da, sunt multe leduri si e absurd sa zici ca fiecare led se incadreza cu Vf-ul in limita stabilita de noi, dar totusi presupun ca un led cu tensiunea nominala 3.3-3.5V nu are un Vf mai mic de 3V. Asta e pozitia mea. Totodata sunt bucuros ca pe acest forum intilnesc oameni de la care ai ce invata si experienta lor vorbeste multe. Respect!

Link spre comentariu

Se poate si metoda cu tensiune constanta dar este putin mai complicat de aflat. Adica, se ia un convertor de la 12V la 3V si se regleaza tensiunea in minus pana ledul 82 din exemplul anterior atinge 80 grade celsius. Asa, toate ledurile sunt in zona de siguranta. Ca sa se afle care led se incalzeste mai mult trebuie sa fie masurat individual. Daca pe acel led se monteaza un termistor, atunci, atat timp cat parametrii ledurilor nu se modifica, se poate folosi acel led ca element de reglaj. Ca o masura suplimentara daca timp de 5 secunde nu se atinge 80 grade celsius atunci ledul este ars. Aceasta metoda maximizeaza fluxul luminos in functie de temperatura ambianta si fara a scoate ledurile din zona de siguranta.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Adryano, nu te gandi ca merge limitarea in tensiune decat cel mult pentru protectie.

Trebuie sa-ti imaginezi graficul Vf in functie de curent.

Cum spuneam in zona functionarii normale exista o panta mica dar nu neglijabila de crestere a tensiunii (Vf) odata cu cresterea curentului.

Si acum imagineaza-ti mai multe astfel de curbe, orientate la fel ca prima (dar nu neaparat paralele perfect) situate deasupra. Ele sunt pentru temperaturi din ce in ce mai mici, adica ce stiam: Vf creste cu racirea.

De asemenea imagineaza-ti alte curbe situate dedesubt - astea sunt pentru temperaturi mai mari.

Ce trebuie mentionat este ca aceste curbe sunt oricum foarte apropiate una de alta.

Si acum:

Tragem o drepta perfect orizontala, corespunzand unei tensiuni Vx. Vx este constant, la aceeasi valoare pentru orice curent.

Dreapta asta cu valoarea Vx va intersecta multe din curbele din prima parte a enuntului, la curenti cu atat mai mari cu cat temperatura e mai mare.

Se poate spune ca sunt deci foarte multe puncte de functionare posibile la tensiunea Vx - atat de multe ca nici nu le poti sistematiza si descrie precis - si tocmai din cauza asta NU ALIMENTAM, NU CONTROLAM LEDURILE IN TENSIUNE (VOLTAJ, pleonasm ca sa inteleaga toti).

Si revenind la ce ai propus tu:

"Daca temperatura fiecarui led este constanta" - pai nu este constanta, si nu poate fi - intrinsec un led, chiar si ala la 5mA are mari incalziri pe jonctiune in momentul functionarii, asa ca va traversa o multitudine de curbe corespunzatoare temperaturilor respective. Vezi ca a fost mai demult un topic unde dezbateam cu DrL si UDAR despre temperaturile jonctiunilor.

"nu e mai bine sa stabilim din start un Vf cel mai minim posibil" - pai cum propui sa facem: avem Vf la 10mA si Tx intre 2,95 si 3,3V,  avem Vf la 10mA si Ty intre 3,05 si 3,5V, iar cel mai mic curent la 2,95V si Ty este de 50micoamperi, la care evident ledul nu emite lumina.

Deci ce tensiune folosim?

- daca folosim 2,95V unele leduri nu vor lumina la temperaturi mici deloc.

- daca folosim 3,5V atunci sigur va fi prea mult pentru ledurile mai sensibile, chiar pana la a le defecta.

Deci, ceea ce toti cei cu experienta iti vor spune: ledurile se alimenteaza in curent constant. Punct.

Cei care stiu asta nu agreaza sa tot explice tot ce am spus eu mai sus.

Spuneam ca ar merita sa facem un thread sticky si educational in care sa spunem asa ceva o singura data in mod temeinic si apoi sa nu mai tot repetam.

PS - ca Stress a scis intre timp: pai si cum facem asta?

Si chiar daca o facem iti garantez ca in lipsa unui binning foarte meticulos facut + componente de ultracalitate, incat curbele de variatie Vf cu temperatura sa fie aproape identice - deci fara indeplinirea acestor conditii ledurile vor fi protejate insa iluminarea lor sub tensiune constanta va fi grosolan de inegala.

De ce? simplu pentru ca la Vfx stabilit de ledul 82 vei avea 10mA numai prin el, prin cel mai "lenes" led vei avea probabil sub 1mA.

Deci vei avea raportul puterii injectate in leduri (ca este o singura tensiune Vfx) va fi de 1:10 si luminozitatea probabil si ea cam in acelas raport.

Sub aceasta lumina intrebarea este: de ce sa nu facem temeinic un montaj simplu, consacrat si care asigura iluminare aproape egala in toate ledurile? -> -> acest montaj minune se numeste "driver led" si este un GCC, de tipologii diverse de la serial pasiv la activ/comutatie.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

@Dxxx,in principiu sunt de acord. Dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam la o anumita situatie. Nimeni nu spune ca nu putem sa "trisam" putin.

Atunci cand faci un design:

- stii foarte bine ce trebuie sa obtii si unde vrei sa ajungi

- tii cont de cat de critica este situatia: intr-un fel proiectezi in domeniul medical sau aerospace, altfel cand faci ceva pentru divertisment.

Ce stim:

- toate componentele sunt bucati de "pamant" mai frumos aranjate, pentru a accentua sau diminua anumite proprietati. Dar toate au limite fizice.

- orice componenta, un LED de exemplu, are un set de conditii de lucru normal si un set de conditii extreme in care inca functioneaza dar nu pentru mult timp.

Inamicul numarul 1 al duratei de viata este temperatura. Stim ca durata de viata este invers proportionala cu cresterea temperaturii de aceea luam masuri pentru a contracara cresterea temperaturii chiar si in intervalele permise.

Unde vreau sa ajung cu aceste diatribe.

LED-ul are o fereastra de "abuz" pe care o poate accepta. Eu am facut anterior o presupunere daca ati observat. Am ales deloc intamplator o tensiune de alimentare de cateva ordine de marime mai mare decat tensiunea Vf a LED-ului. Aceasta mi-a permis automat folosirea unui resistor de valoare mai mare care are un impact mai mare de limitare a curentului in circuit. Cu alte cuvinte " cu cat barca este mai mare cu atat se clatina cu mai mare greutate".

Daca tensiunea de alimentare era destul de aproape de tensiunea Vf a LED-ului atunci valoarea resistorului ar fi fost mai mica si automat impactul sau in circuit ar fi fost mai mic permitand o fereastra de abuz prelungita pentru acel LED.

Ca proiectanti ne gasim adeseori in situatia de a face asa numitul "derating" al unor parametri. De ex la condensatorii cu tantal eu personal le reduc din start tensiunea maxim admisibila pe ei la jumatate din cea declarata. Avand in vedere ca le place "sa ia foc cu artificii" cand trec de specificatii.

Tot asa si cu LED-urile.

Daca iti alegi un rezistor care sa tina cont de "worst case scenario" chiar daca acest lucru inseamna ca nu va mai lucra la maximul specificatiilor si nu vom mai putea stoarce acel ultim strop de performanta, atunci nu ai de ce sa iti faci probleme nici chiar in conditii extreme.

Cheia este aici, utilizarea la parametri inferiori specificatiilor, adica infamul "derating".

Spre ex. un LED utilizat la 20mA cat scrie in foaia de catalog are o durata de viata, zic producatorii, normala.

Dar daca il folosesti la 15mA ce obtii? 

Pai mai intai cand dimensionezi rezistorul, fereastra de "abuz" va cadea, culmea, tot in specificatiile normale. Asa ca per ansamblu pierzi ceva performanta in favoarea duratei de viata si a fiabilitatii.

Dar chiar se pierde din performanta? In acest caz, daca masuram cu instrumente raspunsul este afirmativ. Dar pentru viata de zi cu zi, nu o sa sesizam diferenta.

In concluzie: o combinatie bine aleasa de parametri de lucru contrabalanseaza eventualele dezvantaje date de lucrul la puteri mari.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Pai aici chiar ma ai de aliat, pe aici lumea ma stie ca sunt ala care le tot repeta sa se lase marje, si nu mici.

Este pacat de munca de proiectare / strangere componente / realizare practica sa faci un produs cu anumite componente "la limita" si din aceasta cauza sa se defecteze.

In plus, experienta spune ca daca esti nevoit sa ai marje mici la un component cheie (asta constrans de pret sau de disponibilitatea componentei) atunci macar toate celelalte componente din modul sau aparat neaparat sa aibe marje si mai mari decat uzual, ca compensare.

O sa ziceti ca m-am ramolit, ca sar la altceva, dar eu vad conexiunea logica, asa ca zic si asta:

- mare atentie la subansamblele chinezesti, sunt din alta lume decat cele de la firmele consacrate, se pare ca competitia intre ei si competitia pentru costul minim  sunt motivul.

La chinezisme analizati logic toate specificatiile oferite de producator si lasati marje mari.

- eu apreciez calitatea unor subansamble chinezesti, pe care nu le-ai putea recrea in nici un caz la costuri comparabile - insa multe din specificatii trebuie supuse la un "derating" drastic.

Chinezul obisnuieste sa specifice parametri maximali pe peste tot, fara sa aminteasca ca in multe cazuri concomitent nu pot fi mai multi parametri la acele valori maxime

Link spre comentariu

Hai sa va scriu o mica povestioara total ontopic. Acum ceva timp am gasit aruncata pe strada o lanterna cu o forma mai ciudata. Construita in 1989 in RDG are in componenta doi acumulatori Ni-Cd si fasung de bec cu filament si se incarca prin rezistenta cu un curent de 2mA. Acumulatorii sunt extrem de obositi si nu mai au putere sa aprinda un bec. Gandindu-ma ce sa fac cu ea si parca nu vroiam sa o modific, mi-au cazut ochii pe cutia cu leduri recuperate din brichete cu led. Am probat, cred, 6-8 leduri pana am gasit unul care sa lumineze decent legat direct la acumulatori fara rezistenta de limitare si timp de 1,5 ore sa lumineze suficient cat sa se vada ceva. De ce scriu asta? Pentru ca am avut o situatie de cadere de tensiune seara in care timp de cateva zeci de minute acea lanterna veche a fost singura sursa de lumina. Concluzia este ca un led, la o tensiune inferioara celei corespunzatoare curentului maxim, va avea un curent suficient ca sa se mentina in parametri. Se poate ca o sursa reglata cu tensiunea la care ledul ajunge la temperatura maxima, pentru o anumita temperatura ambianta, sa mentina ledul in stare de functionare pentru numarul de ore de viata estimat. Adica, cat timp nu se depaseste tensiunea minima la temperatura maxima a ledului cu Vf cel msi mic, sa zicem 2,8V, nici un led din acel sir de 150 de leduri nu se va incalzi peste temperatura maxima. Exista un "dar" aici si se refera la temperatura ambianta. Pe acest principiu se bazeaza chinezii cand construiesc lanterne cu 15 leduri de 5mm fara rezistenta de limitare aparenta, exista dar este rezistenta interna a bateriilor zinc-carbon ( clasice nu alcaline). La prima introducere de baterii alcaline sau acumulatori, acele 15 leduri "decedeaza" extrem de repede chiar daca au rezistat destule luni cu baterii nealcaline.

Link spre comentariu

Mai intai o  clarificare. Fiecare LED cu rezistorul sau. Nu merge treaba cu economia aici. Cum a explicat si Renato anterior, nu ai cum sa ai LED-uri identice.

Singura chestie care ar putea diminua (si subliniez diminua, nu elimina) pericolul de ardere al LED-urilor conectate toate in paralel si cu un singur rezistor serie de limitare a curentului ar fi ca toate LED-urile sa fie montate pe acelasi radiator si intr-o zona relativ restransa care sa permita influentarea reciproca.

Cand un LED s-ar incalzi foarte tare, le-ar incalzi si pe celelalte care ar conduce la o solicitare de curent marita de la acele LED-uri si care per ansamblu ar face ca curentul disponibil sa scada pentru LED-ul care s-a incalzit initial, ceea ce se traduce intr-un final prin racirea acestuia, mai mult sau mai putin.

Cam ca la MOSFET-ii pusi in paralel.

@The Stressmaker Exista o diferenta intre baterii si acumulatori care face ca uneori prin folosirea de baterii acolo unde a fost proiectata folosirea de acumulatori, sa arda cate ceva.

Adica, cat timp nu se depaseste tensiunea minima la temperatura maxima a ledului cu Vf cel msi mic, sa zicem 2,8V, nici un led din acel sir de 150 de leduri nu se va incalzi peste temperatura maxima. Exista un "dar" aici si se refera la temperatura ambianta. 

Din pacate caracteristica LED-ului spune ca o variatie cat de mica a tensiunii pe el genereaza o variatie exponentiala a curentului. Singura chestie salvatoare este atunci cand bateriile nu sunt in stare sa furnizeze un curent mai mare de xx mA iar daca sarcina - LED-ul - cere mai mult, scade tensiunea furnizata generand o scadere a curentului prin LED. Atunci insasi bateriile/acumulatorii actioneaza ca o sursa de curent constant.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări