Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soluţii de răcire ale amplificatoarelor

Vizitator

Postări Recomandate

Parca Cone albastru era de fenomene electrice si optice si Cone rosu era de mecanica.

Sper ca nu vorbesti de Hristev.

Daca ai lucrat culegerile astea de ce nu ai mers mai departe?

Eram copil, aveam 7-8 ani, am gasit acele manuale la maculatura in sala de sport a scolii...

Le-am "imprumutat" pe perioada nedeterminata, insa acum mi-e dor de ele, le-am daruit cuiva cind avem 13-14 ani..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Aşa deci, ca să nu se înţeleagă că critic ceva sau pe cineva, o soluţie de răcire activă cu ventilatoare ptr tensiune alternativă şi subalimentate mi se pare de departe cea mai silenţioasă variantă. Dă egzemplu: ventilator la 220Vca legat în secundarul trafo de putere, să zicem 2x50Vca (total 100Vca cu mediană la masă, excelent contra brumului). Alde firma Fisher a folosit aşa ceva în unele amplifuri ca CA-276, aşezat lîngă partea de control de tonuri şi nema zgomot, cu diferenţa că ventilăreţul e ptr 120Vca.

Se pot înseria două ventilăreţe de 220Vca şi merg silenţioase.

Link spre comentariu

...Se pot înseria două ventilăreţe de 220Vca şi merg silenţioase.

Daca unul dintre cele doua motoare întimpina o rezistenta mai mare, se va roti mai încet iar celalalt mai repede si se poate pierde avantajul zgomotului redus. În schimb nu-ti rupe degetele daca le scapi printre pale (daca bineînteles motoarele nu-s prea puternice). Puse la capetele unui tunel de racire, cele doua ventilatoare vor merge la turatii diferite.

Link spre comentariu

Sînt multe amplifuri de forţă care folosesc ventilatoare de tensiune alternativă, dar la tensiunea lor nominală, cu tot zgomotul posibil. Eu vorbeam de ventilatoare la 220Vca înseriate (de exemplu), evident că identice. Dacă primarul trafo e împărţit egal, se poate pune cîte unul pe fiecare bobină şi dispare suspiciunea că înseriate nu ar funcţiona corect.

Sau se pot lega în secundar.

E o ideie despre o răcire fără zgomot de perii prin sursele de alimentare într-un amplif cu pretenţii.

...............

În lipsa altor soluţii, un banal cond nepolarizat poate scădea elegant tensiunea alternativă ptr ventilator şi costă cît seminţele.

Editat de zal
Link spre comentariu

Nu se incarca nimic, spuneti aici toate parerile despe racire. Azi intamplator am gasit ca super amplificatorul audiofil Classe CA-2300 si CA-5300, modele noi, functioneaza exact pe principiul la care ma gandisem si eu. Tunel interior de aluminiu fara legatura cu carcasa, cu ventilator la un capat, controlat de microprocesor care sa mentina temperatura constanta. In mod clar asta este viitorul in amplifurile clasa A , AB de putere mare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări