Vizitator viobio Postat August 13, 2015 Partajează Postat August 13, 2015 (editat) Cind o sa mai fac un amp cu siliciu ,o sa folosesc racire cu apa,am un radiator de la o sursa de sudura automata ( de cind lucram la Nuclearmontaj,adica pt centrala atomica),radiatorul are intrare si iesire pentru apa,ca sa fie fita pun o pompa care sa recircule apa plus inca un ventilator si un radiator de masina care sa raceasca apa.O sa fie un amp fita,superapofil. Raimond, stai linistit, realizarea ta NU are nevoie de altceva decit racire prin convectie. Mai mult de 25-30W nu disipi per canal. Televizoarele A/N pe circuite integrate, aveau stabilizatorul serie cu 2N3055 sau KD607S, si se disipau pe tranzistor intre 18 si 25W tipic 22W. Radiatorul era o banala tabla de aluminiu, fara aripioare, striatii sau racire fortata. Din cite zeci sau sute am reparat, la niciunul nu am gasit defect acel tranzistor. Pune mina si termina-l si du-te peste audiofilii aia si da-le clasa, la auditie de calitate cu PRET CORECT!Nu tranzistorul regulator,in schimb se usca condul ala de 4700mF,in special de la tv sport,pentru ca radia toata caldura radiatorului in el.Ma distram copios cind veneau diversi "depanatori" sa ma intrebe de ce se da peste cap baleiajul vertical "ca modulul e bun",de ce? De riplu. Editat August 13, 2015 de viobio Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat August 13, 2015 Partajează Postat August 13, 2015 Cind o sa mai fac un amp cu siliciu ,o sa folosesc racire cu apa,am un radiator de la o sursa de sudura automata ( de cind lucram la Nuclearmontaj,adica pt centrala atomica),radiatorul are intrare si iesire pentru apa,ca sa fie fita pun o pompa care sa recircule apa plus inca un ventilator si un radiator de masina care sa raceasca apa.O sa fie un amp fita,superapofil. Sa nu uiti sa pui si un vas de expansiune si as plusa ca in loc de apa sa pui ulei trafo. Face si ungerea la pompa. Mare atentie! Trebuie monitorizata presiunea in vasul de expansiune. S-ar putea sa ai nevoie de autorizatie ISCIR. Mi-ai dat o idee buna si mie. De mult ticluiam un amplif de casti dar ma blocasem la racire. Spor, Mircea. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 13, 2015 Partajează Postat August 13, 2015 Mercic pentru pozele de pe pagina anterioara. Da acela este sasiul despre care discut, si acea tabla era radiatorul pentru cel 20+W disipati de catre tranzistoruil regulator serie. Link spre comentariu
UDAR Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 O mică observație . O parte importantă din curent trece prin rezistențele de putere care sunt în paralel cu tranzistorul , deci nici pe departe nu avem peste 20W disipație acolo. Link spre comentariu
franzm Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 (editat) Solutia aceasta e posibila/indicata datorita consumului relativ constant. Pt consum variabil, vedeti aici (cu bibliografie). Edit: pus link. Editat August 14, 2015 de franzm Link spre comentariu
Shambala Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 (editat) Din cate imi aduc aminte puterea disipata pe tz stabilizator din acele tv a/n era de aprox 6W si acel radiator frigea ca naiba. Editat August 14, 2015 de shambala Link spre comentariu
Patefon Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 O demonstratie sugestiva (de la minutul 1.10) Link spre comentariu
Vizitator Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 Eu am intilnit la un AN reparat, acel etaj de stabilizare ca frigea tare (undeva in Peris). Am masurat tensiunea colector emitor si erau cam 70-75Vce, iar curentul serie prin tranzistor, ampermetrul inseriat din emitor, mai departe cam 0,2x A. Nu stau acum sa fac analiza la singe, dar aparatul functiona, insa pe cadre avea BD140 strapuns (linie pe mijloc). Pe vremea aia schimbam finalii din baleiajul verticala cu BD237-BD238. Ca sa revenim ontopic, eu sustin in continuare ca radiatorul folosit de Raimond la amplificator este suficient pentru a disipa in regim de convectie, puterea de maxim 25-30W a acelui etaj final. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 Ar fi interesant de stiut cati dintre cei ce au postat aici cunosc principiul a treilea al fizicii din care deriva legea lui Kirchoff ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Legile_lui_Kirchhoff_(radia%C8%9Bie) ) , nu de alta , da' de habarnisti e plin netu' . Pacat de subiect , deja e poluat ireversibil . Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 Ca sa revenim ontopic, eu sustin in continuare ca radiatorul folosit de Raimond la amplificator este suficient pentru a disipa in regim de convectie, puterea de maxim 25-30W a acelui etaj final. Nu s-a pus problema nicio secunda ca radiatorul meu n-ar fi suficient. Topicul acesta a devenit un topic general despre solutii de racire ale amplificatoarelor. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 Pai, nu se poate numi astfel, din moment ce nu s-a prezentat nicio solutie completa A-Z. Propun mutarea la garbage. Link spre comentariu
zal Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 Gata, asta a fost toată frăsuiala? În afara enumerării unor soluţii de răcire, şi acelea compilate, şi povestea cu nefericitul trz din tv româneşti, cine va avea răbdare să citească pe aici nu va rămîne cu nimic. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 Pai asa e la noi, nu se stie deja? Daca apar eu sa spun ca la nus ce versiune de amplif, am folosit in loc de izolator din mica, Kapton scotch de 65um, "d'ala" dedicat transferului termic, ce are rezistenta de izolatie intre 2 plane de minim 2,5kV, iar sare lumea sa zica ca imi fac reclama mascata si ma trimite direct la "vinzari". N-oi fi eu bun, dar, ma mai pricep, asa nitzel... Tocmai de aia, prefer sa ma abtin... Dar daca pot oferi un sfat, in limita a cit cunosc eu (fara scoala, deh 10 clase), o fac cu drag, nu ma costa nimic, ba tocmai, imi aduc aminte de vremurile bune, cind invatam din manualele de fizica "alea cu coperti din plastic albastru" anii 60... Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat August 15, 2015 Partajează Postat August 15, 2015 Pai asa e la noi, nu se stie deja? Dar daca pot oferi un sfat, in limita a cit cunosc eu (fara scoala, deh 10 clase), o fac cu drag, nu ma costa nimic, ba tocmai, imi aduc aminte de vremurile bune, cind invatam din manualele de fizica "alea cu coperti din plastic albastru" anii 60... Parca Cone albastru era de fenomene electrice si optice si Cone rosu era de mecanica. Sper ca nu vorbesti de Hristev. Daca ai lucrat culegerile astea de ce nu ai mers mai departe? Link spre comentariu
Patefon Postat August 15, 2015 Partajează Postat August 15, 2015 Gata, asta a fost toată frăsuiala? În afara enumerării unor soluţii de răcire, şi acelea compilate, şi povestea cu nefericitul trz din tv româneşti, cine va avea răbdare să citească pe aici nu va rămîne cu nimic. In ce sens? Detaliaza te rog. Ce am enumerat acolo e din limitatea mea experienta cu sisteme de racire. Ma asteptam ca mult mai experimentatii membrii sa adauge solutii, avantaje, dezavantaje, cazuri atipice. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum