Vizitator Catoiu Ionut Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Am si eu o intrebare de incepator. Am o sursa de alimentare simetrica +-38Vcc Cu care alimentez amplificatorele audio. Corectorul de ton si vumetrul se alimenteaza asimetric la 12Vcc, pentru care folosesc o sursa stabilizatoare de 12V. Intrebare: cum pot alimenta un etaj electronic asimetric dintr-o alimentare simetrica? Link spre comentariu
gica70 Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 La acea sursa de +- 38 V trebuie sa fie 3 fire, masa, +38 si -38. Daca acel corector si vu-meter are masa la - si la +12V, atunci legi masa sursei si masa corectorului impreuna iar din +38 vei alimenta +12V printr-un stabilizator cascada; adica 24V si pe urma 12V. Se gasesc aceste circuite integrate (de ex. din seria LM). Posibil sa gasesti un tip programabil care sa nu necesite 2 cascade. Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 (editat) Multumesc @gica, un raspuns prompt si la obiect... am acasa o sursa stabilizata de 12V dar nu stiu ce fel e pt ca e kit si nu am desfacut-o, eventual revin cu info despre ea cand ajung acasa... Editat August 11, 2015 de Catoiu Ionut Am şters citatul anterior Link spre comentariu
ratza Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Tensiunea de 38V e cam mare pentru un integrat din seria 7805. Cel mai bine ar fi cu un tranzistor, o diodă Zener şi o rezistenţă: https://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_regulator#Transistor_regulator Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 (editat) Integratul de pe sursa este LM7812.. Dar daca bag 27Vca si apoi redresez? Editat August 11, 2015 de Catoiu Ionut Link spre comentariu
ratza Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Nu e o idee rea, ai putea redresa monoalternanţă. Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 (editat) Adica sa pun doar o dioda pe +27Vca, urmat de un condensator de filtraj, apoi sursa de stabilizare? Editat August 11, 2015 de Catoiu Ionut Link spre comentariu
ratza Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Exact aşa. Nu mai cita răspunsul anterior cînd răspunzi, se încarcă forumul în mod inutil. Link spre comentariu
validae Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Chiar de redresezi monoalternanță tensiunea alternativă inițială de 27V, vei obține în gol tot o tensiune continuă de vârf de 38V după filtrare, doar că vei avea doar 50 de pulsuri redresate pe secundă în loc de 100 ca la bialternanță. Stabilizatorul liniar va trebui să aibă un radiator pe măsura puterii disipate, dar fiind vorba de un corector de ton și un VU-metru nu se pune problema unui consum prea mare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum