Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare: sursa simetrica -> asimetrica

Vizitator Catoiu Ionut

Postări Recomandate

Vizitator Catoiu Ionut

Am si eu o intrebare de incepator. Am o sursa de alimentare simetrica +-38Vcc Cu care alimentez amplificatorele audio. Corectorul de ton si vumetrul se alimenteaza asimetric la 12Vcc, pentru care folosesc o sursa stabilizatoare de 12V. Intrebare: cum pot alimenta un etaj electronic asimetric dintr-o alimentare simetrica?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

3

• validae

1

• gica70

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La acea sursa de +- 38 V trebuie sa fie 3 fire, masa, +38 si -38. Daca acel corector si vu-meter are masa la - si la +12V, atunci legi masa sursei si masa corectorului impreuna iar din +38 vei alimenta +12V printr-un stabilizator cascada; adica 24V si pe urma 12V. Se gasesc aceste circuite integrate (de ex. din seria LM). Posibil sa gasesti un tip programabil care sa nu necesite 2 cascade.

Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Multumesc @gica, un raspuns prompt si la obiect... am acasa o sursa stabilizata de 12V dar nu stiu ce fel e pt ca e kit si nu am desfacut-o, eventual revin cu info despre ea cand ajung acasa...

Editat de Catoiu Ionut
Am şters citatul anterior
Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Adica sa pun doar o dioda pe +27Vca, urmat de un condensator de filtraj, apoi sursa de stabilizare?

post-248431-0-61127100-1439290429_thumb.jpg

Editat de Catoiu Ionut
Link spre comentariu

Chiar de redresezi monoalternanță tensiunea alternativă inițială de 27V, vei obține în gol tot o tensiune continuă de vârf de 38V după filtrare, doar că vei avea doar 50 de pulsuri redresate pe secundă în loc de 100 ca la bialternanță. Stabilizatorul liniar va trebui să aibă un radiator pe măsura puterii disipate, dar fiind vorba de un corector de ton și un VU-metru nu se pune problema unui consum prea mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări