Vizitator cornelbn Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 (editat) Buna ziua, Am rezolvat câteva probleme cu tranzistoare bipolare. Nu sunt sigur dacă sunt rezolvate corect 100%. Dacă cineva care a mai rezolvat astfel de probleme accesează acest topic, rog să-și exprime părerea în legătură cu rezolvarea postată. Dacă este dispus doresc o colaborare în acest sens. Mulțumesc anticipat. problema2.pdf Editat August 11, 2015 de cornelbn Link spre comentariu
leo 17 Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 http://www.phys.ubbcluj.ro/~anghels/teaching/Electronics/capitole%20electronica%20pdf/Tranzistorul%20bipolar.pdf Link spre comentariu
Vizitator cornelbn Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Mulțumesc Leo. Totuși mă interesează modul de rezolvare a unei probleme cu un TB PNP polarizat cu sursă de tensiune diferențială (schema montajului este in fișierul atașat). Nu sunt sigur corectitudinea rezolvării de aceea am apelat la acest forum. Link spre comentariu
UDAR Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 La pct. a este greșit sensul pentru Ube . Deci Ic = 14.4V ( nu 15.6) /10.5kΩ = 1.37mA . Nu am verificat restul, se corectează în concordanță. Link spre comentariu
Marian Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Intr-adevar la ultima parte a punctului a trebui pus in ecuatie la numarator V2-Ube, adica Vbe se scade din V2, nu se insumeaza, in rest pare ok punctul a. Pe celelalte nu le-am verificat dar avand deja o valoare calculata a Ic atunci toate celelalte puncte sunt foarte simplu de determinat. Ai Ic si stii deja hfe, deci aflii usor si Ib, si stiind ca Ie=Ic+Ib, ai totul pentru a calcula factorii ceruti foarte rapid si scurt. Link spre comentariu
Vizitator cornelbn Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Intr-adevar la ultima parte a punctului a trebui pus in ecuatie la numarator V2-Ube, adica Vbe se scade din V2, nu se insumeaza, in rest pare ok punctul a. Pe celelalte nu le-am verificat dar avand deja o valoare calculata a Ic atunci toate celelalte puncte sunt foarte simplu de determinat. Ai Ic si stii deja hfe, deci aflii usor si Ib, si stiind ca Ie=Ic+Ib, ai totul pentru a calcula factorii ceruti foarte rapid si scurt. Mulțumesc mult. Am totuși o nelămurire pe care sper ca o voi lamuri cu ajutorul dumnevoastră. Dacă aplic T2 K pe ochiul de rețea unde este joncțiunea BE care este ecuația corecta? Dar pe ochiul de rețea unde este joncțiunea BC? Nelămurirea mea este semnul care îl adopt pentru V2 respectiv V1. Mulțumesc anticipat! Link spre comentariu
Vizitator cornelbn Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Mulțumesc mult. Am totuși o nelămurire pe care sper ca o voi lamuri cu ajutorul dumnevoastră. Dacă aplic T2 K pe ochiul de rețea unde este joncțiunea BE care este ecuația corecta? Dar pe ochiul de rețea unde este joncțiunea BC? Nelămurirea mea este semnul care îl adopt pentru V2 respectiv V1. Mulțumesc anticipat! În problema prezentată eu am judecat astfel: 1. Am considerat că o sursă de tensiune se scrie în ecuație cu semnul + dacă este parcursă de la +(plus) la -(minus) de sensul de parcurgere a ochiului de rețea în care se află. 2. Am considerat tensiunea bază-emitor un vector de la bază spre emitor. 3. În ochiul de rețea care conține joncțiunea bază-emitor am aplicat T2 K și am obținut ecuația: -V2-Ube+Rb*Ib+Re*Ie=0. Unde am greșit în acest raționament? În general problemele cu TB de tip PNP mă cam încurcă la sensul tensiunilor pe tranzistor. Link spre comentariu
UDAR Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Greșeala este la pct 2. Joncțiunea BE este un consumator , nu o sursă deci iau sensul curentului care o parcurge . ( Didactic , dacă joncțiunea BE era o rezistență, ce semn puneai ? ) Chiar și la bunul simț tehnic tensiunea aia trebuie scăzută . ”În general problemele cu TB de tip PNP mă cam încurcă la sensul tensiunilor pe tranzistor.” Nu trebuie învățat pe dinafară - asta e sursa greșelilor - trebuie înțeles. Link spre comentariu
Vizitator cornelbn Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Greșeala este la pct 2. Joncțiunea BE este un consumator , nu o sursă deci iau sensul curentului care o parcurge . ( Didactic , dacă joncțiunea BE era o rezistență, ce semn puneai ? ) Chiar și la bunul simț tehnic tensiunea aia trebuie scăzută . ”În general problemele cu TB de tip PNP mă cam încurcă la sensul tensiunilor pe tranzistor.” Nu trebuie învățat pe dinafară - asta e sursa greșelilor - trebuie înțeles. Mulțumesc mult pentru lămurire. Acum am înțeles. Link spre comentariu
Marian Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Trebuie sa nu uiti ce este Ube, asa cum UDAR a zis, nu este o sursa de tensiune ci un consumator, adica este tensiunea necesara de polarizare directa a jnctiunii baza-emitor a PNP-ului, pentru a deschide tranzistorul si deci a exista curent intre colector si emitor, si aceasta tensiune se afla in bucla V2, deci se scade din aceasta. Link spre comentariu
Marian Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Ca sa intelegi mai bine poti intoarce schema invers in stilul clasic: Si aflii IC asa cum l-ai calculat tu dar scazand Vbe din +Vcc: Apoi UC: In caz ca nu se intelege, 1,37E-3 este forma prescurtata a 1,37*10-3 . UC la fel ca si UE sunt tensiunile masurate fata de masa, UC este mai pozitiva decat -Vcc cu tensiunea care pica pe Rc, de aceea in formula am adunat 6,44 la -15, si rezulta o tensiune Uc negativa de -8,56. In continuare UE: Aici este invers, UE este mai negativa decat +Vcc cu caderea de pe Re, decvi din +Vcc se scade acea tensiune. Si nu in ultimul rand Uce: Nu conteaza semnul pentru ca nu se citeste fata de masa, ci este tensiunea masurata intre terminalele C si E, asadar este suma tensiunilor Uc si Ue. Si cam atat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum