victordascalescu54 Postat August 13, 2015 Autor Partajează Postat August 13, 2015 N-am prea inteles ce-i cu 0.5mA. Acum m-ai luminat! ECC83, functioneaza corect si la 0.5mA; un curent mai mic este utilizat in etajele cu amplificare mare (rezistenta mare in anod). Asta-i o problema a triodelor astea de putere, adica exista o variatie a curentului in gol functie de incalzirea lampilor. Am un amic in vecinatate care m-a rugat sa-i propun ceva sa impiedice acest lucru. El chiar a scos potentiometre in exterior si a montat miliampermetre sa mai regleze curentul in gol. Eu gasesc solutia putin anosta, dar asta e! Lampile astea le foloseau rusii in stabilizatoare, unde lucrau la curenti mari si fiind in bucle de reglaj nu prea conta variatia respectiva. Eu sunt adeptul biasului clasic, fie ca e fix sau automat. In rest, amplificatorul merge bine! Daca ai capacitate de alimentare, poti face teste cat mai grele. Important e sa fii convins ca amplificatorul poate duce cat ti-ai propus. Mie-mi place o ca in sfarsit, cineva s-a incumetat la o abordare fara transformatoare de iesire si chiar a si obtinut rezultate neasteptat de bune! Pana la urma, l-ai ascultat pe boxele pentru care l-ai construit? Avind in vedere ca sunt un om destul de meticulos, consider ca mai am cel putin 3 faze de trecut pina la auditia pe quad-uri...desi curiozitatea ma roade. Referitor la solutia "anosta" de a pune un miliampermetru si un semireglabil la vedere, asa e dar e sanatoasa,avind in vedere ca posibilele semne de alarma se vor vedea mai intai pe instrument...dealtfel si cel care l-a proiectat si studiat in lucru timp de 8 ani a recomandat asta. In nici un caz nu credsa se puna problema sa tot butonezi biasul....poate o data la 100 ore (sper) Intradevar solutia cu biasul fix este cea mai sanatoasa si voi incerca sa optimizez sursa (deocamdata am un traf de 300VA bobinat cu sarma de 1,2 diode ultrarapide si baterie de condensatori de 2x1500 pe fiecare ramura. Era o discutie aici si de introducerea unui schok de 2H dar nu vad deloc riplu asa ca nu vad dece as mai adauga 5kg de fier. Cu toate ca nu sunt adeptul tuburilor mai "bizare" în audio,apreciez efortul depus pentru realizarea acestui proiect, în special ca a fost abordata o topologie fără traf de ieșire.Nu știu unde locuiți, nu aveți locația completata,tare as fi curios de sound,poate ascultam ampul la o intilnire a lamparilor. Da cuvantul BIZAR mi se potriveste perfect...ce sa-i fac eu sunt arhitect si mi-au placut din totdeauna lucrurile bizare, sincer va multumesc pentru apreciere. Totul s-a nascut din dorinta de a gasi solutii simple la probleme complicate Difuzorul...sau ce poate fi el si cum se poate pe de-o parte cupla cu acustica mediului in care canta iar pe dealta parte cum poate sa se "inteleaga cu sursa de semnal. Locuiesc in Bucuresti, asa ca mi-ar face mare placere sa particip la intalnire, va multumesc pentru aceasta invitatie. In ceea ce priveste ascultatul, mai am cateva stadii pe care mi le-am propus pina la ascultatul efectiv pe ceea ce s-ar numi perechea ideala....meticulozitatea mea enervanta uneori, ma face sa amin unele lucruri chiar daca curiozitatea este mare. Poate ca totusi ceva ceva va fi gata pina la data cu pricina. In rest va rog sa treceti cu vederea unele intrebari sau probleme pe care din naivitate sau lipsa de experienta le postez pe forum....dar si la 62 ani se poate invata iar mie imi place sa invat....sunt Bizar ! Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat August 13, 2015 Autor Partajează Postat August 13, 2015 Sa nu uitam ca acest amplificator va pilota boxe electrostatice dintr-un sistem audio. Pentru o putere disipata de numai 30W pe tub final,chiar ca nu aveti cum sa le chinuiti,iar tuburile vor fi extrem de stabile din acest punct de vedere.Daca vom incerca sa mergem pe maxim ce poate disipa acest tub,adica 60W sigur vom avea probleme serioase in ceea ce priveste stabilitatea dar mai ales a duratei de viata a acestor tuburi finale. Este foarte adevarat ca proiectul este optimizat sau vafi, pentru panourile quad esl63. Este foarte posibil ca pe alte boxe sa sune rau sau...nu. Mi-am asumat o cheltuiala suplimentara pentru cateva seturi de rusoaice, totusi 700 de ore cat da fabricantul, raportat la "speranta de viata" dupa 60 de ani, nu-mi creeazi disconfort. Am luat in serios schema pe care mi-ati propus-o si sper sa o pun in aplicatie pina maine. Dealtfel, citind inca o data materialul publicat de Tim Mellow http://www.mellowacoustics.com/articles/Tim_Mellow_25w_OTL_Tube_amplifier.pdf am observat ca acesta propune ca un viitor upgrade inlocuirea lui R7 cu o sursa de curent cu tranzistoare...sau dece nu, asa cum am vazut la unii puristi, o baterie cu lithiu. Deocamdata raminem la ce avem. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat August 14, 2015 Autor Partajează Postat August 14, 2015 night vision...... Link spre comentariu
sebi_c Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 Off topic! ...Da cuvantul BIZAR mi se potriveste perfect...ce sa-i fac eu sunt arhitect si mi-au placut din totdeauna lucrurile bizare, sincer va multumesc pentru apreciere.... Fiica-mea si barbatul ei sun arhitecti, asa ca stiu bizareriile castei! Ginerele meu merge la lucru cu Dacia1100, desi ar putea fi si altfel! Altfel n-ai teama, testeaza-le pe boxe! Daca totul a decurs normal pe o sarcina rezistiva, nu vad ce pericole pot apare. La inceput nivel mai mic, dupa care cresti volumul. Pentru linestea ta poti pune osciloscopul pe boxe. 1 Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat August 14, 2015 Autor Partajează Postat August 14, 2015 Off topic! Fiica-mea si barbatul ei sun arhitecti, asa ca stiu bizareriile castei! Ginerele meu merge la lucru cu Dacia1100, desi ar putea fi si altfel! Altfel n-ai teama, testeaza-le pe boxe! Daca totul a decurs normal pe o sarcina rezistiva, nu vad ce pericole pot apare. La inceput nivel mai mic, dupa care cresti volumul. Pentru linestea ta poti pune osciloscopul pe boxe. Gata, am tras aer in piept si.......am ascultat prima ora de muzica (mono) pe panoul (unu) Quad esl63 din pacate deocamdata cu o sursa cd(testul final va fi vinilul). Nu s-a auzit fasss, nu s-a auzit brum, doar sunet pur nealterat echilibrat si dinamic(desigur asta ma angajat si mai puternic su nu ma opresc aici) De luni incep sa reproduc celalalt canal si vor urma micile/marile ajustari doar la ureche sistemul lautarului....sincer nu poate sa dea gres. Ceea ce m-a entuziasmat si mai tare este faptul ca, repetand masuratorile facute anterior pe o rezistenta chioara, acum pe primarul transformatoarelor de intrare din quad, oscilogramele sunt ne modificate....VA URMA Link spre comentariu
Vizitator petre.del Postat August 14, 2015 Partajează Postat August 14, 2015 Foarte interesant proiectul. Si comentariile asiciate. Ati lucrat singur la acest proiect? Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat August 15, 2015 Autor Partajează Postat August 15, 2015 Gata, am tras aer in piept si.......am ascultat prima ora de muzica (mono) pe panoul (unu) Quad esl63 din pacate deocamdata cu o sursa cd(testul final va fi vinilul). Nu s-a auzit fasss, nu s-a auzit brum, doar sunet pur nealterat echilibrat si dinamic(desigur asta ma angajat si mai puternic su nu ma opresc aici) De luni incep sa reproduc celalalt canal si vor urma micile/marile ajustari doar la ureche sistemul lautarului....sincer nu poate sa dea gres. Ceea ce m-a entuziasmat si mai tare este faptul ca, repetand masuratorile facute anterior pe o rezistenta chioara, acum pe primarul transformatoarelor de intrare din quad, oscilogramele sunt ne modificate....VA URMA intentionam sa pun si filmulezul facut in graba, cad am facut prima auditie impreuna cu prietenul si co-autorul acestui proiect PETRE DELEANU. Din pacate nu m-am priceput si nici nu conteaza. Ceea ce conteaza este bucuria noastra, restul au fost vorbe... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum