Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PROIECTUL MEU OTL/ELS DD

victordascalescu54

Postări Recomandate

Adica trece numai fundamentala de 50KHz! 1M este o valoare mare, asa ca chiar 1pF in paralel creeaza un pol destul de jos. Incearca sa o faci din doua rezistoare inseriate si pune acolo un capacitor. Cand faci asta te uiti la un dreptunghi de 15KHz, nu la 50KHz! Dreptunghiul de 10..15KHz trebuie sa arate cam asa http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2013/post-17079-139829724317.jpg

Da am mai facut un set de masuratori aseara, cam asa cum mi-ati sugerat. Am folosit si varianta cu rc (2,2p+10K) incalecata pe reactie si se pare ca arata cam ca poza pe care mi-ati trimis-o.

Am facut un set de masuratori la 25W/16ohmi dar mai sus nu am putut ca deja se putea face o omleta pe rezistentele de sarcina (25W/16ohmi) totusi amplificatorul a mesr asa cam 2-3 ore fara sa apara anomalii.

Am facut totusi o incercare timida de a-l duce in limitare doar la 1k, dar nu am fost destul de rapid sa captez imaginea.....pur si simplu sinusoida se turtea doar la virf fara sa se vada alte deformari iar tensiunea la care aparea era de 1,8Vpp la intrare si circa 39 V la iesire/16ohmi

Atasez mai jos imaginile cu masuratori la 25W(1k, 10k, 20h) + 27W la 10k + dreptunghi cu filtru rc pe reactie(1k, 10k, 20h, 50h)

Ceea ce ramine in continuare nerezolvat ca si masuratori statice, este ce se intampla cu ecc83.

1. Ua este de 88-90v in locde 100v

2. Uk1 este de 0,4-0,6 iar Uk2 0,7V

3. G1 = -0,025V si G2= -0,03V

Cred ca trage un curent prea mic....0,57 mA desi asa cum este proiectat sa mearga Ua =100V Ht1= 146V Ra=100k rezilta un curent si mai mic 0,46 mA

Astept sugestii

PS cu sau fara neon nu se intampla nimic....

post-241795-0-35415000-1439359880_thumb.jpg

post-241795-0-70706100-1439359880_thumb.jpg

post-241795-0-02250500-1439359881_thumb.jpg

post-241795-0-66549100-1439359990_thumb.jpg

post-241795-0-32640200-1439360051_thumb.jpg

post-241795-0-69388900-1439360051_thumb.jpg

post-241795-0-06918800-1439360052_thumb.jpg

post-241795-0-42525300-1439360052_thumb.jpg

Link spre comentariu

E invers,tensiunea în anozii defazorului este mai mica de 100V pt ca defazorul consuma mai mult,măriți R7.

Dar este normal sa consume 0,46 mA ? la acest curent si grilele la - 0,03V oare se afla intr-m regim normal?

Despre oscilograme aveti vre-un comentariu?

Link spre comentariu

0,46mA e un consum normal,mai aveți ecc83,sa încercați și cu alte tuburi?Eu sunt mulțumit de oscilograme.

Da, asta era varianta....dar nu inteleg de ce tensiunea in grile este asa de mica? (-0,03V) Dl. Lzaroiu zicea ca trebuie studiat PSF-ul, eu m-am uitat pe un grafic, atat cat am inteles la nivelul meu si la 100v cu 0,5 mA ar trebui sa fie ceva de genul -0,5...-1 V

Link spre comentariu

tensiunea de negativare se măsoară între grila de comandă şi catod.

oscilogramele sunt bune şi similare unui etaj final SS(siliciu semiconductor).

Va referiti la cele dreptunghiulare cu rc banuiesc dar anterior introducerii rc pe reactie (cele prezentate in prima mea postare) cum vi se par?

Cu masurarea tensiunii pe grila m-ati prins....ce sa fac, invat din mers. Sunt curios cat va fi diseara cand reiau distractia...

Link spre comentariu

Da, asta era varianta....dar nu inteleg de ce tensiunea in grile este asa de mica? (-0,03V) Dl. Lzaroiu zicea ca trebuie studiat PSF-ul, eu m-am uitat pe un grafic, atat cat am inteles la nivelul meu si la 100v cu 0,5 mA ar trebui sa fie ceva de genul -0,5...-1 V

Stiti cum se spune in popor : "vorba multa...,saracia omului!",sau :"...vreti sa-mi furati calul!",asa ca in pozele de mai jos este ce am gandit eu ca ar fi bine.Dioda Zener este pentru protectie in cazul intreruperi R8,R9 (cu toate ca nu este o catastrofa daca se va intampla asta!),in rest totul va merge perfect dupa opinia mea.Oscilogramele postate de dv.sunt OK dar asa dupa cum spune si colegul @valderama,parca vad ceva de la un SolidState,adica fara esenta de vacuum tube.

post-175212-0-57484300-1439375539_thumb.png

post-175212-0-02393600-1439377086_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Stiti cum se spune in popor : "vorba multa...,saracia omului!",sau :"...vreti sa-mi furati calul!",asa ca in pozele de mai jos este ce am gandit eu ca ar fi bine.Dioda Zener este pentru protectie in cazul intreruperi R8,R9 (cu toate ca nu este o catastrofa daca se va intampla asta!),in rest totul va merge perfect dupa opinia mea.Oscilogramele postate de dv.sunt OK dar asa dupa cum spune si colegul @valderama,parca vad ceva de la un SolidState,adica fara esenta de vacuum tube.

MULTUMESC MULT, am luat aminte

....adica ce ar trebui sa fie mai de lampa decat de ss? este o intrebare sincera, sa nu fiu banuit de ironie, doar de diletantism.

Link spre comentariu

MULTUMESC MULT, am luat aminte

....adica ce ar trebui sa fie mai de lampa decat de ss? este o intrebare sincera, sa nu fiu banuit de ironie, doar de diletantism.

...se spune ca lampa "distorsioneaza placut" si  "de gustibus non est disputandum"....dar hai sa nu mai deschidem cutia Pandorei,altfel nu terminam nici pana la sarbatorile de iarna si mai suntem si off-topic.

Incercati varianta propusa de mine mai sus si poate ne spuneti rezultatele masuratorilor practice.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Merge chiar bine! Ce-ar trebui sa aiba ca sa fie lampa? Adica lampa este imperfecta? Aprenta lampii este pe sunet.

La sectiunea siliciu n-am prea vazut raspuns pe semnal dreptunghiular, iar unde e, la f. joase nu prea arata pe gustul meu. La 20Hz, putea sa fie mai bine, adica mai drept, pentru un amplificator fara traf de iesire. Daca ai scos 25W pe aceste forme de unda este chiar bine. Eu zic sa-l bagi in cutie si cine-i curios sa mai incerce si altfel!

Care este curentul de mers in gol la lampile finale? Ai ceva probleme cu stabilirea acestor curenti?

Raman la parerea ca nu esti chiar incepator, numai ca nu esti deprins cu testele acestor amplificatoare.

PS. Am citit 0.5mA fara semnal! Atunci esti aproape in clasa B, poate ar trebui mai mult.

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Merge chiar bine! Ce-ar trebui sa aiba ca sa fie lampa? Adica lampa este imperfecta? Aprenta lampii este pe sunet.

La sectiunea siliciu n-am prea vazut raspuns pe semnal dreptunghiular, iar unde e, la f. joase nu prea arata pe gustul meu. La 20Hz, putea sa fie mai bine, adica mai drept, pentru un amplificator fara traf de iesire. Daca ai scos 25W pe aceste forme de unda este chiar bine. Eu zic sa-l bagi in cutie si cine-i curios sa mai incerce si altfel!

Care este curentul de mers in gol la lampile finale? Ai ceva probleme cu stabilirea acestor curenti?

Raman la parerea ca nu esti chiar incepator, numai ca nu esti deprins cu testele acestor amplificatoare.

PS. Am citit 0.5mA fara semnal! Atunci esti aproape in clasa B, poate ar trebui mai mult.

Multumesc pentru consideratie....se spune la batrini ...

Curentul de bias este la 200 mA si este destul de stabil pina nu chinui montajul, adica pina la circa 21-22V vv la iesire pe 16ohmi, dupa incepe sa creasca dar nu cred ca e anormal...sau e (oricum rusoaicele merg pina la 450 mA) pentru reglaj este RV3 care face serviciul bine si de citit citesc pe un ampermetru etalonat cu cap de scala 300 mA

Nu am inteles la ce v-ati referit cu 0,5mA. Eu am masurat circa 0,5 mA curentul pe fiecare anod al ECC 83

Link spre comentariu

N-am prea inteles ce-i cu 0.5mA. Acum m-ai luminat! ECC83, functioneaza corect si la 0.5mA; un curent mai mic este utilizat in etajele cu amplificare mare (rezistenta mare in anod).

Asta-i o problema a triodelor astea de putere, adica exista o variatie a curentului in gol functie de incalzirea lampilor. Am un amic in vecinatate care m-a rugat sa-i propun ceva sa impiedice acest lucru. El chiar a scos potentiometre in exterior si a montat miliampermetre sa mai regleze curentul in gol. Eu gasesc solutia putin anosta, dar asta e!

Lampile astea le foloseau rusii in stabilizatoare, unde lucrau la curenti mari si fiind in bucle de reglaj nu prea conta variatia respectiva. Eu sunt adeptul biasului clasic, fie ca e fix sau automat.

In rest, amplificatorul merge bine! Daca ai capacitate de alimentare, poti face teste cat mai grele. Important e sa fii convins ca amplificatorul poate duce cat ti-ai propus. Mie-mi place o ca in sfarsit, cineva s-a incumetat la o abordare fara transformatoare de iesire si chiar a si obtinut rezultate neasteptat de bune!

Pana la urma, l-ai ascultat pe boxele pentru care l-ai construit?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cu toate ca nu sunt adeptul tuburilor mai "bizare" în audio,apreciez efortul depus pentru realizarea acestui proiect, în special ca a fost abordata o topologie fără traf de ieșire.Nu știu unde locuiți, nu aveți locația completata,tare as fi curios de sound,poate ascultam ampul la o intilnire a lamparilor.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Sa nu uitam ca acest amplificator va pilota boxe electrostatice dintr-un sistem audio.

Pentru o putere disipata de numai 30W pe tub final,chiar ca nu aveti cum sa le chinuiti,iar tuburile vor fi extrem de stabile din acest punct de vedere.Daca vom incerca sa mergem pe maxim ce poate disipa acest tub,adica 60W sigur vom avea probleme serioase in ceea ce priveste stabilitatea dar mai ales a duratei de viata a acestor tuburi finale.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări