Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop, oscilograme...

Vizitator

Postări Recomandate

Asa spun si altii, relatia dintre raspunsul la treapta este echivalent direct cu raspunsul in tensiune dupa  relatia aproximativa:

SW-formula.png.7d5cfd19c6ea83867fa5ba79a4cfca91.png

Eu o stiam cu 0,35 si cu scuze ca am gresit un 2, adica 2*0,35 in prima relatie scrisa de mine, cu care in final iese o valoare diferita cu 10 % fata relatia din poza.

Valorile mai bune obtinute in LTspice de 25-30V/uS, sunt probabil datorita frontului mai rapid de la intrare fata de a lui @miticamy sau poate chiar datorita

modelelor folosite, asa cum s-a afirmat, dar am postat unele modelele si putem face o comparatie cu modele din programul TINA daca sunt postate

si in final daca se bibilesc valorile normal ca se obtine alt raspuns.

Ar fi interesant de obtinut valoarea maxima din "pix" pentru SR si pentru inceput se poate micsora amplificarea de la circa 66 la 15 ,

adica pentru circa 1Vef la intrare din 270mVef cit este in prezent.

@gsabac

modele BD139-140.txt

Link spre comentariu

@gsabac acela este SR-ul minim necesar pentru redarea corecta a undei sinus la o frecventa si amplitudine maxim dorite, adica este minimul necesar ca sinusul sa nu se transforme in triunghi, nu are legatura cu SR-ul masurabil decat daca acesta este dimensionat strict dupa formula aia ( n-am vazut sa se faca vreodata asta ).

@miticamy inteleg ca diferenta o da doar inlaturarea acelor rezistente din colectoarele VAS...

Inlaturati si R20 si R21 ( nu indeplinesc nici o functie utila acolo ), SR-ul ar putea creste putin.

Link spre comentariu

Fac multe greseli, nu am salvat varianta cu BD139-140 si ultima simulare este cu alti tranzistori--ceva D41D. Am refacut din nou cu BD si reactie 10k cu 600R:

rasp D41D  V BD.jpg

tranz D41D-8.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Imi mentin parerea si renunt la aceasta controversa de calcul pentru SR.

Cred ca daca se micsoreaza si valoarea condensatorului C10 veti obtine imbunatatiri pentru SR

si daca tot ati schimbat tranzistorii, puteti folosi chiar 2N5551 cu 2N5401 deoarece sunt compatibili la tensiune si putere

si mai buni la frecventa si capacitati parazite. La 5mA prin VAS se disipa doar 150mW deci curentul se poate mari spre 10mA.

@gsabac

Link spre comentariu

Cer scuze ca n-am observat modificarea din VAS la simularea dvs D-le Miticamy, asa este, tranzistorii au facut diferenta, nu acele rezistente.

Nu inteleg de ce cu BD139/140 diferenta in mod negativ este atat de semnificativa, sunt totusi tranzistori buni, probabil sunt ceva erori in modelele disponibile.

Nu stiu daca si la TINA se pot adauga modele noi in librarie, la LTspice este relativ simplu de facut asta.

Daca da, atunci gasiti pe site-urile de producator modele spice pentru multi tranzistori. 

D-le Gsabac, nu cred ca este vorba despre o controversa, ci mai degraba neintelegere.

Sunt de acord cu formula dvs numai ca rezultatul ei arata valoarea necesara pentru SR in niste conditii de frecventa si amplitudine maxime date.

Chiar printul dvs confirma asta, confirma ca este, si citez: "the slew rate....required", required inseamna necesar.

Adica este o valoare minim necesara, nu spune nicaieri ca nu se poate asigura mai mult, din contra, una dintre cerintele unei scheme decente este chiar un SR cat mai bun, si nimeni nu-l calculeaza dupa formula aia, ci-l masoara. Sigur, probabil ca exista o influenta indirecta a SR-ului asupra capatului de banda, insa este cel mult indirecta, deoarece SR-ul slab nu limiteaza banda audio ci deformeaza sinusoida/dreptunghiul in triunghi/trapez, varful ajunge la aceeasi amplitudine, deci amplificarea se pastreaza, numai ca forma nu mai este cea de pe intrare. 

Tocmai asta este ceea ce SR-ul face, este capabilitatea amplificatorului de a raspunde la variatii bruste de semnal pe intrare, asa cum am mai zis dealtfel.

Imi pare rau ca nu sunteti de acord cu mine, dar asta nu schimba cu nimic lucrurile.

Toate cele bune.

Link spre comentariu

Sa intelegem ca simultan ati modificat si valoarea pentru R23, deoarece curentul final este dat de curentul cel mai mic

si schimbarea unei singure valori nu schimba curentul prin VAS.

@gsabac

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

La lampi nu poti posta nimic fara sa apara gasca cu atacuri intre ei.

Pun aici simulari cu un traf iesire audio ca sa nu le pierd ca pe cele de pe calculatorul vechi:

EDIT:   traful are 500sp primar si 25 in secundar

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Un tv LED care functiona si 10 min, am zis sa vad daca cu sarcina rezistiva se mai opreste. Oscilogramele in drena MOS ce ridica tens. de la 24V la cat este nevoie functie de sarcina.

IMG-9383-250-180-125.jpg

17ips11-sursa-led.jpg

Si "dovada":

IMG-9385.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări