Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imprimante pentru realizare PCB - toner transfer - marturii

mars01

Postări Recomandate

Acum 10 ore, one a spus:

dupa imprimare aplic un spray care se cheama Takter 330

OK, am comandat si eu spray-ul acesta, am sa fac cateva teste cum merge. Eu foloseam cand si cand in rolul de toner enhancer o solutie care mi-o facusem din White Spirit si un diluant, solutie care o incarcam intr-un pulverizator. Doar ca mirosea tare urat :)

Multumesc pentru pont!

Editat de mars01
Link spre comentariu

Am mentionat in postul anterior ca intentionez sa inlocuiesc vechea solutie 'smelly' cu acest spray. :)

Expresia in lb engleza "toner enhancer" este folosita pentru a descrie o substanta (in acest caz un lichid imprastiat de un spray) care are rolul in a dizolva superficial stratul de toner urmarind sa se elimine spatiile dintre punctele de toner. Aceste spatii apar deoarece tonerul este aplicat sub forma de puncte cu o anumita rezolutie. De ex 600dpi inseamna ca vor fi 600 de puncte pentru fiecare inch (25.4 mm).

Acest tonner enhancer poate fi util si in cazul metodei de realizare PCB prin transfer de toner (nu numai pt metoda foto) mai ales in cazul in care sunt suprafete (poligoane) de cupru pentru ca imprimantele laser sunt optimizate mai ales pentru text ceea ce conduce la o accentuare a liniilor iar continutul acestor poligoane (suprafete de cupru) sunt realizate cu un "fill" (continut) de puncte asa cum am mentionat mai sus.

Aceste poligoane pot beneficia de tratarea cu acest spray deoarece prin dizolvarea superficiala a tonerului (actiunea acestui spray) se produce o omogenizare a tonerului care conduce la suprafete de cupru fara artefacte in urma corodarii PCB-ului.

Din cate am mai citit (si am si aplicat) poate fi bine daca dupa acest tratament chimic se foloseste un heat gun pentru uscarea acestui lichid (si topirea suplimentara a tonerului).

Link spre comentariu

Interesanta chestia cu acel spray toner enhancer, dar nu am reusit sa gasesc in Ro, iar in strainatate este deosebit de scump.

La campurile de masa sau la traseele cu suprafata mai generoasa si imprimanta mea - Samsung - are probleme cu depunerea uniforma a tonerului. Am incercat uniformizarea tonerului cu suflanta cu aer cald dar, ca sa nu risc sa-mi apara carii in cupru, dau de fiecare data cu markerul peste toner. De multe ori renunt la aer cald si dau direct cu markerul. Problem solved.

Link spre comentariu
Acum 34 minute, fratello a spus:

De care marker, mai exact ?

Am folosit ce am avut, dar in general cumpar de calitate: Faber Castell, Schneider sau Stabilo.

Schneider, de exemplu, folosesc pentru corectare trasee subtiri, am gasit unele cu varf subtire pentru CD-uri.

Faberuri folosesc pentru umplere trasee late sau pentru planuri de masa. Este ceva migala dar merita. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Vreau să-mi iau o imprimantă nouă. Voi folosi pentru pcb numai cartuș toner original deci nu mă interesează posibilitățile de refill. În plus de asta folosesc oricum imprimanta foarte rar. Mă gândeam la Xerox 3020 pentru că văd că au fost aduse în discuție în topic fără să fie probleme semnalate și avem acest model la serviciu din 2015 (4buc) unde se printează zilnic (L-V) și nici una nu are probleme.

Recomandați alte modele/branduri ?

SH iese total din discuție.

Link spre comentariu

Samsung ML2160W folosesc eu ,cu setare normal sau best ,rezultatele sunt peste asteptari.Am folosit si cartus reincarcat  insa cablajele ieseau perfect doar pe best.Pana la urma conteaza mult uzura cartusului si mai putin a tonerului!

Fier de calcat cu talpa de teflon ,nu se deformeaza la temperatura .Cele cu talpa de metal se cocarjeaza in zona de mijloc ,practic mijlocul talpii nu mai preseaza suficient.Hartie pliante lidle (scris gresit intentionat ) sau altele asemenea .

Dupa aplicat silk screen-ul ,dat cu spray  de lac auto ,placa devine lucioasa de la lac iar tonerul se face negru perfect chiar daca a mai ramas puf de la hartie 

Editat de nel65
Link spre comentariu

Samsung ML2160 (fara W), cartus original : 80% rata de succes, dupa 1 milion de teste (cronometrare, fiare de calcat diferite, temperaturi diferite, pregatire placi diferita, etc, etc). Traseele groase (>5mm) ies cu puncte dupa corodare in FeCl3  (desi inainte de corodare ai zice ca sunt perfecte !).

Cartusul reincarcat : zero rezultate (se intinde tonerul, am incercat 2 tipuri).

De aceea am tot intrebat care ar fi setarea cea mai buna pentru tipul de hartie ... Oricum folosesc setari best, all black, no economy, etc, etc.

Am tot citit ca HP-urile seriile 10xx sunt bune, dar nu gasesc decat SH :(.

Link spre comentariu

Eu folosesc Samsung cu cartus Orink, deci after market, cu setari best quality si dark, dar este foarte importanta corectarea cu markerul. Am incercat si cu imprimantele de la serviciu, Xerox dintr-alea imense, de office, dar tot markerul rezolva micile probleme de depunere strat toner si de transfer. Si chiar si pe cele mari. Eu nu mai fac niciun cablaj fara sa-l colorez. Markerul poate fi de orice culoare, dar eu prefer rosu sau albastru pentru ca vad prin culoarea diferita pe unde am colorat si pe unde nu. Ca metoda de transfer folosesc transfer la rece, am ghicit prin incercari succesive proportia in care sa combin optim cele doua componente si imi ies cablajele din prima, rareori trebuie sa repet. Ca si @nel65 pe silk dau cu lac auto la spray, iar pe bottom cu solutie de colofoniu. 

Link spre comentariu

Lexmark cu toner original.

Rezoluţie 1200dpi. La Lexmark contează foarte mult reglajul toner darkness şi setarile la economie toner.

Toner darkness setat la 6 merge perfect pentru trasee normale. Dacă traseele sunt subţiri merge si la 5, marginea lor fiind mai dreapta decat la 6 (văzută la microscop). Cu toner darkness la 1 si 2 se vad punctele la microscop iar la 9 şi 10 tonerul e prea gros si se lăbărţeşte atunci cand e încălzit, iar traseele arată urât pe magine.

Opţiunile pentru economie toner la text sau alte chestii de genul ăsta sunt dezactivate din imprimantă şi din cauza asta tonerul este depus uniform indiferent de lăţimea traseului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări