BRANCA Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 Bandi.Nu strică să pui aici metoda ta la rece.Eu n-am făcut decât cu "fiara" de călcat. Am mai văzut recomandări cu amestec nitrodiluant şi alcool tehnic. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 Nu as zice chiar "la rece" e o combinatie care ajuta la desprinderea hartiei in cazul in care nu se foloseste hartie speciala pentru transfer. Ca hartie folosesc rola de hartie de ambalat cadouri ( se gaseste prin mai toate hypermarketurile, ultima data eu am luat din Pepco, a fost vro 6lei parca). Din rola decupez cat trebuie pentru circuit si ceva in plus si il lipesc de o coala A4 cu banda de mascare (de hartie) cu fata alba in sus, nu m-am incumetat sa incerc cu scotch de frica sa nu se topeasca in imprinanta. Dupa printare desprind hartia da coala A4 si dau cu fierul de calcat pe PCB-ul pregatit anterior ( dat cu smirghel fin si spalat cu detergent praf Ajax), intre hartia cu imprimarea si fierul de calcat mai pun o hartie sa nu dau cu fierul de calcat direct pe hartia imprimata (are tendinta sa se prajeasca daca il calc direct). Dupa ce termin cu fierul de calcat las pcb-ul sa se raceasca, dupa ce s-a racit complet cu ajutorul unei pensule dau pe hartie cu solutie de dizolvat lac de unghii (las mai jos o poza de care), il las 10-15 secunde timp in care hartia absoarbe solutia si mai dau inca o data. Dupa a doua tura de solutie incep sa desprind usor hartia de la un colt, hartia trebuie sa se ridice fara sa opuna foarte mare rezistanta. In cazul in care hartia nu se desprinde usor mai pun cu pensula putina solutie in zona in care incep sa despind, adica dau cu pensula peste hartie si incep sa-l trag usor fix in zona respectiva. Treaba cu solutia de dizolvat lac-ul de unghii ajuta foarte mult la desprins hartia, aproape la fel ca si hartiile speciale, hartia ramane perfect alba fara un pic de toner ramas. Trebuie avuta grija si de experimentat putin cata solutie trebuie data cu pensula si de avut grija sa nu ajunga pe zonele unde deja hartia a fost dezlipita iar in cazul in care chiar ajunge trebuie lasata sa se usuce fara tentative de a sterge solutia pentru ca sa va intinde tonerul. Daca dupa desprindere traseele sunt intinse sau mai groase decat ar trebuii inseamna ca sa folosit prea multa solutie si tonerul a fost putin mai mult dizolvat decar era necesar pentru al slabii de hartie. Si solutia folosita, atentie sa fie cea cu acetona (au si fara acetona), eu il iau din kaufland este vro 10lei. Link spre comentariu
nexus Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 La 21.07.2021 la 2:03, fratello a spus: Pana trec la metoda foto (daca trec vreodata...) ce tip de hartie ar trebui sa aleg ? Multumesc. Eu la imprimanta mea aleg transparency. Cu plain paper imi intinde tonerul indiferent cum tai sau asez coala; folosesc tot coli din china, dar albe. Transferul nu este perfect, asta pentru ca nu folosesc toner original ci compatibil, dar este acceptabil. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 (editat) Eu am o imprimanta laser Samsung, fara pretentii, nu mai stiu acum exact cemodel este, cartus aftermarket. Folosesc metoda cu transfer la rece. La traseele de peste 0.5mm nu imi face probleme, dar de regula eu lucrez cu trasee mai late. Este nevoie sa corectez pe ici-colo cu markerul, mai ales la planurile cu suprafata mare de cupru, dar in general cablajele ies bine. Adevarul este ca merg cu setarile pe maxim la toner, adica nu fac economie. Cel mai bine se vede la silk screen daca imprimanta depune bine tonerul. Pe cupru pot fi probeme de pregatire a suprafetei daca tonerul nu adera bine. LE: am uitat sa scriu ca imprimanta mea este modata, cartusul merge fara chip. Nu stiu daca asta afecteaza in vreun fel functionarea sau calitatea printarii, eu asa am luat-o. Editat Iulie 26, 2021 de zvonacfirst Link spre comentariu
fratello Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 Multumesc, Nexus ! In sfarsit un raspuns la intrebarea mea ... Link spre comentariu
PacMan Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 O metodă simplă. Folosesc HP 1100 atât cartușe originale cât și reîncărcate ( reumplere la firmă care oferă aceste servicii cât și acasă cu toner compatibil cumpărat de la altă firmă care vinde consumabile de imprimante). Ca hârtie, caut hârtie fotografică lucioasă ( este și mată dar este mai mult de lucru) Imprimanta se setează pentru maxim de toner 600x600dpi iar desenul se tipărește inversat ( mirror) pentru ca aplicat pe suprafața pcb să aibă orientarea corectă. Pentru cablajului imprimat folosesc o bucată de hârtie abraziva cât mai fina și apoi cu o bucată de prosop de hârtie cu alcool izopropilic sau diluant auto se curăță suprafața. Apoi cu o pereche de mănuși sau se apucă doar de muchii se manevrează pcb-ul. Se așează hârtia foto peste pcb și se folosește un fier de călcat simplu ( cele cu abur au gauri în talpă și/sau unele forme care reduc suprafața utilă) cu termostatul la maxim. Folosesc un model vechi și simplu cu termostat mecanic ( am încercat mai multe modele, luate din târgul de vechituri foarte ieftin, în principiu din cauza contactelor termostatul, unul era românesc, unul Philips iar altul adus din Germania) încălzit la maxim. Se începe într-un colț și se alunecă de câteva ori mai ușor peste hârtie, apoi se presează vertical cam 10s. Apoi se calcă mai apăsat cam 20-30secunde, se lasă pcb - ul să se răcească. Dacă operația este realizată corect, atunci hârtia se desface ușor și tonerul rămâne atașat pe cablaj. In unele cazuri este nevoie de corecții minore cu un marker. Este aproape ca un sticker. In cazul în care hârtia este mată, atunci este nevoie ca să fie îndepărtată sub jet de apă și frecata ușor. Prefer hârtia foto pentru că dacă suprafața de cupru este curățată bine cu hârtie abraziva foarte fină atunci creste aderenta iar cu diluant se curăță ușor suprafața. După corodare în clorura ferica, se dau găurile apoi cu diluant se curăță tonerul de pe suprafața pcb. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum