Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curiozitati instalatie electrica

Vizitator xsorinn

Postări Recomandate

Vizitator xsorinn

Buna ziua , am si eu cateva intrebari despre electricitate , mai exact instalatii electrice .

1.Ce rol au practic dozele de legatura?

2.In dozele de legatura se vine cu fire (o pereche sau mai multe?)de la sigurante , iar apoi de la acele fire se pleaca cu altele pentru diferitele nevoi?(prize , becuri )

Multumesc .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Dozele se montează tocmai pentru a ușura montarea și înlocuirea ulterioară unor cabluri de pe un anumit tronson al instalației electrice. Cred că ar fi mai bine să rogi unul din colegi să te ajute cu o carte ce tratează instalațiile electrice, fiindcă e mai ușor așa decât să ți se explice doar din cuvinte, fără nici o schemă exemplificativă.Există niște normative pentru orice tip de instalație electrică.

Link spre comentariu

chear si numele spune caeste locul unde se  realizeaza  legatura electrica intre conductoarele electrice    pentru  functionare conform schemei  asigurind(printre altele)  accesul pentru depanare protectie mecanica si electica

Link spre comentariu

cum au spus colegii pe viitor pt schimbarea conductorilor e mai usor cu doze de legatura ..pt a efectua ''legarea conductorilor de la tablou spre preze ,becuri ..trec prin acele doce ..sa fie mai usor la recunoasterea conductorilor e folosesc cate un biletel legat de fire ..''unde pleaca acei conductori ..imi usureaza munca 

Link spre comentariu

Intr-o doza ca idee poti avea o intrare ( alimentare )  si iesiri in functie de cati receptori / consumatori / circuite, deserveste doza respectiva.

.....sa fie mai usor la recunoasterea conductorilor e folosesc cate un biletel legat de fire ..''unde pleaca acei conductori ..imi usureaza munca 

Pentru recunosterea mai usoara a conductorilor apartinand diferitelor circuite de prize si/sau iluminat se pot folosii fire de culori diferite, spre exemplu:

- maro   = faza

intrare alimentare in doza  - albastru = nul

- galben/verde = pamantare

-  negru   = faza

pentru circuitul de prize   -  grii                 = nul

-  galben/verde = pamantare

- rosu   = faza

pentru circuitul de iluminat  - alb       =  nul

-  galben/verde  = pamantare

Si exemplele pot continua............

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

In cazul unor suprasarcini, firele si legaturile se incalzesc puternic. Incalzirea este mai pronuntata la legaturi, unde rezistenta electrica este mai mare. De aceea acolo apar si primele deteriorari. Existenta dozelor permite verificarea (vizuala, electrica) a acestor zone critice, fara sa strici peretii.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Intr-o doza ca idee poti avea o intrare ( alimentare )  si iesiri in functie de cati receptori / consumatori / circuite, deserveste doza respectiva.

Pentru recunosterea mai usoara a conductorilor apartinand diferitelor circuite de prize si/sau iluminat se pot folosii fire de culori diferite, spre exemplu:

- maro   = faza

intrare alimentare in doza  - albastru = nul

- galben/verde = pamantare

-  negru   = faza

pentru circuitul de prize   -  grii                 = nul

-  galben/verde = pamantare

- rosu   = faza

pentru circuitul de iluminat  - alb       =  nul

-  galben/verde  = pamantare

Si exemplele pot continua............

Pentru toate circuitele pentru nul este folosita culoarea albastru conform I7-2011 articolul 5.1.4.3.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări