Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec led cu "filament"


turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare, de curand am primit pe mail cateva oferte de la o firma cunoscuta. Am vazut ca de ceva vreme au aparut becoled-uri cu filament, cum sunt ele denumite. Stie cineva ceva despre ele? Durata de viata...... cam care este, daca mai au nevoie de racire? (cum se realizeaza)

  Poate detine cineva asa ceva......

post-211087-0-58659500-1438935335_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    4

  • aygun

    4

  • Dxxx

    3

  • turcu_dan

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Imi dau si eu cu presupusul, ca nu am asa ceva.

 

Se pare ca "filamentul" este un sir de LEDuri si toata chestia este strict de design, sa semene cu ceva ce nu sunt.

 

De altfel si becoledurile in general sunt ceva ce vrea sa semene cu altceva, adica un dispozitiv solid-state care vrea sa inlocuiasca becul clasic sau CFL, ceea ce este ceva inselator (eg = deceptive).

Asta pentru ca becoledurile se racesc prin convectie, nicidecum prin radiatie. Userul "normal" deduce din cauza formei ca este un drop-in-replacement si se inseala major pentru ca un becoled se va defecta rapid in orice incinta tip clopot (cu deschidere doar jos) pentru ca si partea de alimentare dar si ledurile propriu-zise depind de convectie pentru racire.

Din punctul asta de vedere eu sunt de acord doar cu "surse de lumina led dedicate" care nu au nimic comun, ca aspect, cu becurile si tipologic au un radiator generos deasupra ledului, desi exista si variante cu heat-pipe-uri. Cu asa ceva poti sa ajungi la zeci de mii de ore de functionare si la fluxuri luminoase mari, comparabile doar cu HID.

 

Revenind la becuri LED "cu filament" este evident ca racirea este aprox zero prin convectie si foarte mica prin conductie.

Presupun ca la ce se vede in poza este cazul uzual cand puterea e declarata 4W, dar cea reala este sigur sub 1W. Oricum este vorba mai mult de decor decat de iluminare.

 

Deci Dane, in afara cazului ca vrei sa iei asa ceva doar de decor si design, te sfatuiesc sa ramai cu incredere la ceea ce stiu ca bricolezi, cu manutza ta, produse care au sansa sa fie mult mai bune decat ce ofera mare parte a pietei din Ro.

Link spre comentariu

  La fel am gandit si eu lucrurile ....... ramanem la ce stim noi mai bine sa facem, peste 2 luni se implineste 1 an de la primul proiect cu led-uri, care functioneaza zi de zi, de la ora 6.30AM pana la 11.30PM, putem da verdictul daca sunt bune sau nu si merita concepute si alte proiecte cu ele. Mai detin vre-o 20-25 led-uri Cree cu care este posibil sa fac un proiector, o sa pun cateva poze pentru identificarea lor, si pentru a vedea daca gasesc lentile pt ele. Le am de 2-3 ani si nu mai stiu ce tip sunt.

Link spre comentariu

Din ce am înţeles de pe internet în interior conţine gaz inert sub presiune mai mare decât cea atmosferică, pt. conducţie termică îmbunătăţită. La cca. 0,8W pe coloana de leduri suprafaţa de răcire este însă ridicolă.

Link spre comentariu

Se zice ca sunt COB ( Chip On Board ) LED .

 

Iar becul ala impricinat iata-l aici :

 

Toata lumea multumita ? In ultimul filmulet a scos omul si LED-urile dupa care le-a sectionat si vizualizat la un microscop.

Link spre comentariu

Am eu unul de 2W si se incalzeste doar putin. Banda "filament" este formata din multe leduri inseriate peste care se depune fosforul si este destul de luminoasa ca sa devina deranjanta la privire dupa putin timp. Suportul ledurilor este de sticla (se pare ca exista si din metal). Lumina data este galbuie asemanatoare cu a becurilor cu filament incandescent dar nu prea, parca mai galbuie decat a unui bec clasic, are 2700K, dar oricum cu mult mai placuta decat a celor clasice cu lumina alba. Cel de 2W pe care il am echivaleaza la luminozitate cu un bec clasic de maxim 40W dar pe cutie scrie ca este echivalent cu unul de 20W asa ca 1W led (adica un singur "filament") = 10W filament incandescent clasic (am 245-250V si poate de aceea pare mai luminos).

Atentie foarte mare de unde cumparati becurile, inainte de a le cumpara cereti sa le probeze in fata dv. pentru ca unele becuri au "sursa" cu condensator si palpairea este foarte sesizabila ca in cazul acestuia pe care il am, VT-1886, si apare efectul stroboscopic. Eu l-am vrut pe asta doar pentru faptul ca arata constructiv ca un bec clasic dar nu m-am asteptat sa aiba efectul stroboscopic atat de accentuat.

Spre deosebire de cel din filmulet al meu nu are gulerul de plastic alb si seamana cu un bec clasic. La cel pe care il am luminozitatea pare uniforma fara prea multe "umbre".

Link spre comentariu

Tensiunea care merge spre stringul de leduri nu poate fi decat continua. Ai incercat sa o filtrezi?

Filtrarea ar trebui sa elimine orice efect stroboscopic, insa problema colaterala este cresterea tensiunii spre cea de varf, deci sa nu suprasoliciti ledurile (asta in lipsa detaliilor clare despre modul concret de alimentare).

Link spre comentariu

Tensiunea este continua, dar pulsatorie. Fiind spatiul foarte mic, am mentionat ca nu are gulerul de plastic ca la cel din filmulet, chinezul a decis sa foloseasca alimentare cu condensator serie si cu un condensator de filtraj de valoare foarte mica si asa apare pulsatia. Efectul este deranjant la miscari rapide si nu la o utilizare obisnuita, asemanator cu ecranul TV-ului. Cat despre tensiunea de alimentare stiu ca este cam mare dar este in limite.

Presupun ca becurile cu guler de plastic, avand spatiu mai mult, au si o sursa in comutatie care elimina efectul stroboscopic.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Asa este, acel montaj este o sursa in comutatie, dar becul acela din filmulet este mai degraba o "strutocamila" si "topeste" farmecul pe care il au becurile fara acel guler. De obicei sunt o persoana tehnica pe care o intereseaza mai mult functionalitatea decat design-ul dar in cazul becului pe care l-am mentionat am facut o exceptie si estetica a devansat functionalitatea. Cred ca si aspectul are o pondere destul de mare la alegerea unui becoled.

Cotrobaind pe net dupa aceasta tehnologie se pare ca ar exista si rezolvarea problemei mele cu un integrat cu 3 picioruse, stabilizator liniar, si care ar avea loc in spatiul fasungului. Dar chinezul a uitat sa-l puna in fasung.

:)

Link spre comentariu

Pai in China sunt doua tipuri de produse. Unele pentru piata interna , Ieftine si Proaste si altele pentru export.

Daca Importatorul este atehnic si a luat din alea ieftine , e clar.

Link spre comentariu

Cred ca va contrazic putin. Pe piata interna chinezul "baga" produse decente si destul de fiabile. A nu se uita faimosii tenesi chinezesti dinainte de ' 89 si celelate produse. La export calitatea este de la cea mai proasta la cea mai buna, in functie de cerere.

Chinezul construieste ce i se cere. Daca firma din UE vrea ca sa-i faca / vanda chinezul un produs, sa zicem acel bec cu filament, merge la chinez unde chinezul ii arata cateva produse si pretul acestora. Daca becul fara integrat arata la fel cu cel cu integrat dar este mai ieftin atunci pe cel fara integrat il alege firma. Aici nu chinezul este vinovat ci firma din UE care cere chinezului sa-i faca produsul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări