subsemnatul2012 Postat August 6, 2015 Partajează Postat August 6, 2015 Salutare ! Ce este obligatoriu sa trecem printr-un intrerupator care se alfa montat in circuit unui bec,faza sau nulul ? E specificat undeva si de ce ? Ms ! Link spre comentariu
turcu_dan Postat August 6, 2015 Partajează Postat August 6, 2015 Logic ar fi sa intrerupi faza, insa din cate vad in majoritatea locuintelor este fix invers. Poate ne lamureste un coleg mai bine informat si care cunoaste legislatia. Link spre comentariu
leo 17 Postat August 6, 2015 Partajează Postat August 6, 2015 faza ..normal ..daca e nulul ..cand o sa schimbi o dulie de bec ..o sa ramai cu nervi si vibratii )) Link spre comentariu
subsemnatul2012 Postat August 7, 2015 Autor Partajează Postat August 7, 2015 Dar daca se arde becul si intrerupatorul are led,la schimbarea becului fara a se decupla sigurantele,nu-i acelasi lucru ? Link spre comentariu
ovy83 Postat August 7, 2015 Partajează Postat August 7, 2015 intr-o instalatie electrica executata conform normelor,cele doua fire se diferentiaza prin doua culori: rosu si negru. rosu trebuie sa fie Faza care vine din tablou,se respecta culoarea in doze de ramificatie si coborari(doza aparat). FAZA se trece prin intrerupator(comutator) tocmai pentru a preveni accidentele(curentare,electrocutare). la prize singurul conductor care se diferentiaza ca si culoare este cel de impamantare(verde/galben). Link spre comentariu
turcu_dan Postat August 7, 2015 Partajează Postat August 7, 2015 Asa cum as spus mai sus, e logic sa treci faza prin intrerupator tocmai pentru a preveni eventualele accidente. Chiar si acasa unde instalatia a fost facuta toata de la 0, am intretupatoare care inchid/deschid nulul. Halal echipa de electricieni. Link spre comentariu
UDAR Postat August 7, 2015 Partajează Postat August 7, 2015 (editat) intr-o instalatie electrica executata conform normelor,cele doua fire se diferentiaza prin doua culori: rosu si negru. rosu trebuie sa fie Faza care vine din tablou,se respecta culoarea in doze de ramificatie si coborari(doza aparat). FAZA se trece prin intrerupator(comutator) tocmai pentru a preveni accidentele(curentare,electrocutare). la prize singurul conductor care se diferentiaza ca si culoare este cel de impamantare(verde/galben). Nu e chiar așa . Conform I7-2011 ( ultima ediție din câte știu ) conductorul de nul are culoare bleu , cel de protecție verde/galben iar faza poate avea alte culori - recomandate : maro, negru , gri . De evitat cele care pot crea confuzii. Editat August 7, 2015 de UDAR Link spre comentariu
ovy83 Postat August 7, 2015 Partajează Postat August 7, 2015 asa-i,ma conformez. dar in practica?conductorul de faza are culoarea rosie,cel mai des.la magazine gasesti rosu,maro,verde/galben,negru si rareori albastru. Link spre comentariu
leo 17 Postat August 7, 2015 Partajează Postat August 7, 2015 cel mai bine cu a spus colegu ovy83 si asa se procedeaza si in practica rosu faza ..negru nul si verde/galben nul protectie Link spre comentariu
UDAR Postat August 7, 2015 Partajează Postat August 7, 2015 Eu am folosit la mine roșu și albastru că maro n-am găsit . Sigur , într-o instalație care are roșu, negru și verde/galben orice electrician știe despre ce e vorba . Doar că @ovy83 a zis : ”executată conform normelor ”. Ori normativul în vigoare este acel I7 despre care am vorbit . 1 Link spre comentariu
ovy83 Postat August 7, 2015 Partajează Postat August 7, 2015 am luat una in freza,daca nu tac... practica ...a papat teoria!ce-i drept nu m-am uitat de mult peste I7 Link spre comentariu
zal Postat August 8, 2015 Partajează Postat August 8, 2015 Încă o chestie, toată lumea spune ''întrerupător cu led'' cînd e vorba de bec cu neon. Există şi întrerupătoare cu led dar ptr tensiune continuă joasă şi sînt în general ptr panou, nu ptr perete. Link spre comentariu
gica70 Postat August 17, 2015 Partajează Postat August 17, 2015 "Dar daca se arde becul si intrerupatorul are led,la schimbarea becului fara a se decupla sigurantele,nu-i acelasi lucru ? " Cred ca te referi la electrocutare; acel mic becusor cu neon (cum bine zice "tartorul") este inseriat cu o rezistenta de mare valoare asa incat curentul care va trece prin "operator" va fi sub limita periculoasa. Dar e bine sa se scoata de sub tensiune acel circuit prin scoaterea sigurantei respective. Link spre comentariu
ovy83 Postat August 17, 2015 Partajează Postat August 17, 2015 curentarea este una,mai scapi,electrocutarea este alta...canta popa Link spre comentariu
UDAR Postat August 17, 2015 Partajează Postat August 17, 2015 În limba română curentare și electrocutare sunt sinonime . Nu mai inventați termeni și/sau nuanțe unde nu sunt. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum