Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiocasetofon cu brum pe un canal

Postări Recomandate

Am un radio-casetofon SHARP model GF 5454Z. Atat la functionarea pe radio cat si pe casetofon are un brum foarte puternic pe unul din canale chiar la volum mic (la volum zero dispare brumul). Am deconectat rezistenta R119 ( pt. ca asta e canalul cu problema) dinspre partea comutatorului RADIO / TAPE si am aplicat un semnal audio pe ea. Brumul era prezent. Am aplicat apoi semnalul audio pe pinul 3 al IC101 ( M51544L) si brumul a disparut complet. Acum , eu nu stiu daca e defect integratul preamplificator sau e doar o alta componenta de pe langa el. Vad ca intre pinii 1 si 3 mai are ceva componente care nu stiu pt. ce servesc. Nu am reusit sa gasesc nici data sheetul integratului sa vad fiecare pin ce face.

Tensiunile sint un pic marite pe pinii:

3 = 4.36V

6 = 8.9V

7 = 4.28V

Deasemeni, la reglarea BALANCE-ului, daca selectez canalul cu brum, celalalt canal se opreste. Daca selectez canalul bun, canalul cu brum functioneaza in continuare.

Poate cineva are vreo idee.

Va multumesc!

schema electronica.pdf

schema bloc.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• riciu

5

• dan cod

2

• leo 17

1

• tepeleacatalin

1

Top autori în acest subiect

pe canalul cu brum sigur este o masa desfacuta pe undeva....deci parerea mea este sa cautati lipituri reci pe traseul acestui canal legaturi cu masa...orice legatura cu masa care nu este perfecta lasa acest brum sa scape in etajul final

spor si bafta

legaturile la potentiometru.....conzii de decuplare la masa.....fire ecranate respectiv masa acestora.......atentie la simetria pieselor si firelor pe ambele canale

Link spre comentariu

da, chiar asta vroiam sa fac dar intre timp am zis sa alimentez cu o tensiune continua sa vad daca nu dispare brumul. si culmea, a disparut. deci problema ar fi pe partea de redresare si filtrare. Am inlocuit condensatorul mare de filtraj si nu s-a schimbat nimic, Am inlocuit diodele (chiar daca la masuratoare dadeau bine), si ...nimic. Insa in paralel cu fiecare dioda din punte e pus cate un condensator ceramic 102. Eu stiu ca astia parca nu se strica niciodata. Cautand pe net am gasit ca rolul lor ar fi de a sunta zgomotele  create de diode cand acestea comuta. Nu a mai ramas decat sa schimb si acesti condensatori si sa vad ce se intampla.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări