Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema de crominanta videorecorder AKAI

Phaenius

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am un Akai VS-S99EOG, foarte similar cu modelul Mitsubishi HS-E70, practic la fel. Aparatul a fost cumparat de mine de ocazie acum 16 ani si l-am folosit pana acum 8 ani, cand l-am pensionat. L-am scos recent si am incercat sa-i dau drumul. Din pacate, intre timp au aparut o serie de probleme, unele rezolvate de mine (cum ar fi schimbarea curelei motorului), altele de un prieten electronist, entuziast in domeniul Hi-Fi. Din pacate, o problema persista si aici va cer ajutorul. E ceva ce inca prietenul nu-i poate da de cap. Problema e una de culori (dungi intermitente orizontale) pe partea de redare. Partea de inregistrare functioneaza perfect, prietenul are doua aparate JVC pe care poate testa inregistrarile facute cu Akai. Problema de culoare pare sa fie in circuitele de crominanta pe calea de redare, dar nu stim unde. E la fel si pe VHS si pe S-VHS. Inregistrarea functioneaza corect si pe VHS si pe S-VHS. Orice ajutor si sugestie, eventual persoane care s-au lovit de probleme similare, sint binevenite. Avem schemele atat de la Akai, cat si de la Mitsubishi, osciloscop, aparate cu care putem masura componente, tensiuni, etc. Merci.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Phaenius

10

• BUGHIU

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Condensatorii electrolitici miniatura scursi din amplificatorul de capete video, in general e o cutie mica ecranata in tabla asezata deasupra tamburului. Poate fi si o pastila video cioblita sau murdara, ar trebui sa fie vazute sub lupa. Sper ca stii cum se curata capetele video cu hartie de scris si alcool izopropilic...se rupe o bucatica de hartie de scris de cca 5/3 cm cat sa acopere jumatate de deget aratator, se stropeste cu alcool si se aseaza pe tambur fiind presata de degetul aratator si tinuta fix iar cu mana cealalta se invarte usor tamburul mobil in sens orar. Cand pastila ajunge sub hartie se simte la deget, forta de apasare nefiind foarte mare. Atentie sa nu miscati in plan vertical hartia ca zboara pastilele. Casetele de curatat capete daca prind o pata de ulei sau mizerie o distribuie apoi peste tot.

Link spre comentariu

Da, stiu cum se curata, dar nu e de la capete. Aceleasi capete sint folosite si la inregistrare si inregistrarea functioneaza perfect. Apoi amplificatorul de capete video doar capteaza semnalul si il amplifica, dandu-l mai departe. Cum luminanta e ok, inclin sa cred ca nu e de acolo, e undeva pe calea de croma, asa mi s-a spus.

Link spre comentariu

Eu unul la cate mii de VCR si camere am reparat n-am gasit probleme in decodoarele de culoare, ma rog o fi de acolo desi sunt convins ca e de la capete, se pierde informatia imprimata pe banda printr-o citire defectuoasa sau o amplificare deranjata de brum sau alte semnale perturbatoare.

Link spre comentariu

Eu unul la cate mii de VCR si camere am reparat n-am gasit probleme in decodoarele de culoare.....

Nici eu !!! Nici macar la un singur aparat,fie el VCR sau camera.....

Link spre comentariu

Depanatorul a spus asa (citez):

"dupa mine arata OK ceea ce ajunge la ciruitul de chroma de la preamplif. Problema apare dupa primul stage, dupa prima trecere prin integratul mare, un etaj de amplificare controlat in tensiune. Daca e de vina etajul in sine sau e comandat incorect, nu mai stiu. Gain-ul ar trebui sa fie stabilit de intensitatea acelui semnal de burst, el e referinta."

Link spre comentariu

Depanatorul a spus asa (citez):

"dupa mine arata OK ceea ce ajunge la ciruitul de chroma de la preamplif. Problema apare dupa primul stage, dupa prima trecere prin integratul mare, un etaj de amplificare controlat in tensiune. Daca e de vina etajul in sine sau e comandat incorect, nu mai stiu. Gain-ul ar trebui sa fie stabilit de intensitatea acelui semnal de burst, el e referinta."

Cred ca ii lipseste semnalul de Burst (format din 10 sinusoide) si de aceea nu lucreaza Gain_ul. Sa verifice amplificatorul FM (play) eventual si filtrajul etajului. Daca e ok atunci sa schimbe capetele, ii ia o juma de ora. Iti trebuie ceva experienta sa vizualizezi un svc si sa stii ce lipseste din el, nu e asa de simplu.

Link spre comentariu

Domnule,  in prima poza pare ca lipseste sincro H,a doua nu stiu exact ce este deoarece nu sunt date nici un fel de informatii, gen amplitudine, frecventa.

Daca tot vreti sa-l reparati online, atunci vreau sa vad semnalul FM, adica asta

Posted Image

si semnalul video complex, adica asta

Posted Image

ambele insotite de ceva descrieri privind amplitudinea si durata. La orice oscilograma prezentata se specifica cati volti sunt pe diviziune si unde este baza de timp, eventual daca sonda e pe x1 sau x10.

Link spre comentariu

O sa-i spun si de codul de bare color PAL, dar fondul verde are si el relevanta lui. In fond, pe caseta e inregistrat doar un fond verde, ar trebui sa scoata doar verde. Mai un spike pe ici pe colo, hai, treaca mearga, dar dungile alea indica o problema clar.

Link spre comentariu

Cand am zis de capete....n-am zis degeaba...clar nu citesc bine, ori e de la ele ori de la amplificatorul FM.

Ma gandesc ca nu e umblat in ghidajele de banda....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări