Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa alimentare preamplificator+corector de ton


turcu_dan

Postări Recomandate

  Salutare, cautand pe net am gasit urmatoarea schema pentru alimentarea unui preamplificator +corector de ton. Regulatoarele as vrea sa le inlocuiesc cu 7812/7912, pentru o functionare mai relaxata a operationalelor. C1/C2- condensatorii de filtraj as vrea sa-i pun de 22.000uF, pentru ca detin 2 bucati. Insa nu stiu ce rol au D5,D6,D3,D4 in circuit, se poate o explicatie va rog? Corectorul este Project 97 Rod Eliot, pe langa el, din aceeasi sursa vor fi alimentate inca 2 circuite "active subwoofer circuit". Traful este unul toroidal de 50W - 2x12VAC.

Multumesc anticipat.........

post-211087-0-41078400-1438580736_thumb.jpg

post-211087-0-63648300-1438580758_thumb.jpg

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • turcu_dan

    6

  • sesebe

    3

  • ratza

    2

  • Marian

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

22000uF pentru filtrarea unei surse de preu? Este inexplicabil de mult, si 1000uF se poate considera mult acolo avand in vedere consumul foarte mic.

 

D3 si D4 sunt diode antiparalel pe regulatoare, le protejeaza pe ele in acelasi mod in care o fac astfel de diode pe LM317. D5 si D6 sunt antiparalel pe iesire, deasemenea teoretic ar proteja regulatorul de tensiuni inverse ( probabil autoinductie ca alta sursa de tensiune inversa nu prea vad ), desi nu sunt totalmente convins de utilitatea lor.

Link spre comentariu

22000uF e mult prea mult. Eu pun de obicei 100-470uF maximum. Diodele respective au rolul de a descărca condensatorii din preamp şi protejează regulatoarele de tensiunea inversă.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Revin cu o intrebare: de ce marea majoritate a corectoarelor de tonpreamplificatoarelor se alimenteaza prin surse stabilizate si nu doar un filtraj cu condensatori?

Link spre comentariu

Se poate si fara stabilizare dar la stabilizatoare este marele avantaj ca amplificatorul de eroare din stabilizator contribuie si la reducerea brumului si zgomotului.

Link spre comentariu

Ok, in acest caz inseamna ca nu se justifica o filrare cu capacitati mari in cazul alimentarii stabilizate. Credeam ca cu cat ai filtrajul cu conzi mai mari, cu atat brumului si zgomotul este mai mic......

Link spre comentariu

In functie de configuratia preamplificatorului, performantele acestuia pot fi sensibile intr-o masura mai mica sau mai mare la variatii ale alimentarii, iar astea nu pot fi rezolvate doar cu filtrare.

Link spre comentariu

In cazul in care sursa va trebui sa alimenteze un corector cu 3 operationale, un filtru de bas care are in componenta inca 2 operationale ..... se considera ca 1000-4700uF suficientta capacitate de filtraj?

Multumesc.

Link spre comentariu

Trebuie ca valoarea tensiunii AC sa fie suficient de mare astfel incit sa avem cadere de tensiune pe integrate de minim 3V chiar si pe durata timpului de descarcare a condesatorilor.

 

In cazul acestei surse nu stiu sigur cum s-ar putea calcula precis valoarea minima a condesatorilor si a tensiunii AC pt ca este un pic mai speciala (a se citi ciudata) configuratia.

Curentul de sarcina v-a circula complet prin condesatori si s-ar putea sa mai trebuiasca si minim niste rezistente blender la intrarea stabilizatorilor, rezistenta care sa cinduca un curent comparabil cu valoarea curentului de ieire.

 

@ratza: vezi ca traful nu are punct median iar masa "mediana" este obtinuta strict din condesatori.

Link spre comentariu

 

@ratza: vezi ca traful nu are punct median iar masa "mediana" este obtinuta strict din condesatori.

???

Traful este unul toroidal de 50W - 2x12VAC.

 

Adica ce-i atât de greu sa lege punctul median la masa montajului?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări