Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

adaptor microfon electret pentru telefon cu disc

VEF

Postări Recomandate

buna ziua am gasit in revista tehnium nr 10-11/94 la rubric revista revistelor o schema straina de amplificatory pentru un microfon electret care sa inlocuiasca un microfon cu carbune . bun as avea nevoie de ajutor in proiectarea cablajului in primul rand toate cablajele care le-am corodat pana acuma le-am cum sa faceau inainte desenate cu oja , eu ma impac cam rau cu calculatorul  casa va faciti o idei am stat cam o ora pana m-am inregistrat aicea .ii rog frumos pe toti aceia care au rabdare sa sa duca sa caute in arhiva tehnium sa ma ajute, uitasem sa zic cum vreu eu sa fac montajul ala deci vreu sa tai din cblajul intreg sa tai un cerc de diametru diametru de 51 mm care sa bag fortat in microreceptorul telefonului , telefonul e unu de la patratos din anii 80 care pentru mine merita pastrat,var rog daca puteti sa puneti o imagine la scara 1:1 daca nu cer prea mult daca nu n-are nimic iau poza cu hartie de calc de pe ecranul monitorului  ma duc la o librarie si-I zic sa mi-o miceasca cat trebui. multumesc.

La rubrica "Mici proiecte" se posteaza doar proiecte complete.

Editat de mircea calin
Link spre comentariu

Imi cer scuze ca la-n inceput n-am intrebat unde trebuie, prostia mea. pentru utilizatorul spitfire eu nu glumeam deloc asa asa am facut asa fac si probabil ca asa o sa fac si de acum inainte ce sa facim eu ma inpac mai bine cu pistol de lipit de cat cu calculatorul , in plus nici nu stiu daca ar merge un program dela specializat pe harbu meu de calculator. In plus nu stiu dece sa incearca acuma schimbarea definitiei electronicii  mai nou electronica nu inseamna tranzistoare integrate si ce mai e ci programe si calculatoare , electronica a creat calculatorul si nu invers si inca ceva numai eu stiu cat am alergat tot focsaniu dupa hartii de calc.

Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult si promit ca in viitor dupa ce-o sa-mi schimb harbu meu de calculator o sa incerc sa invat sa proiectez cablaje singur ca sa nu mai deranjez pe nimini cu un lucru neimportant ca asta , stiti schema din tehnium era foarte incalcita si imi era tare greu sa fac cablajul dupa metoda clasica. acum daca nu va cer prea mult mie mi-ar trebui ca microfonul sa fie pus central de ce pentru ca va mai aduceti aminte cum era la telefoanele vechi capacul de la microfon avea multe gaurele pe margine si o gaurica in centru  eu as vrea ca microfonul sa fie pus in centru tocmai  deaia  stiti daca nu cer prea mult . toata stima si respectu stiti si eu scriu sint si sint pentru i din i da nu stiu sa scriu cu diacritice

Link spre comentariu

Varianta cu conectorul pentru microfon în mijlocul plăcii.

Schema redesenată:

Cablajele scara 1:1 (normal şi în oglindă) plus poziţionarea pieselor le aveţi în ataşamentul de jos (sînt 4 pdf-uri în format A4 cu tot ce vă trebuie).

Link spre comentariu

Va multumesc din nou ca ati reproiectat cablajul ,pe viitor am sa invat si eu ca e chiar foarte util un program desta de proiectat cablaje care poate sa si redeseneze scheme mai vechi . daca o sa mai am nelamuriri o sa intreb tot aici . numai bine

Link spre comentariu

Am o intrebare in tehnium scrie ca  C1 si R2 limiteaza frecventa inferioara la 500 hz iar C3 si R4 frecventa superioara la 4.2 khz . acum vreau sa intreb care e formula frecventei unui filtru rc ca sa pot sa mi modific un pic valorile pieselor in focsani condensatori cu valoarea de ordinul pf nu sa gasesc nici sa dai cu tunu, rezistenti in schimb de toati valorile numai 68 k ohmi nu . oricum nu e prea inalta  frecventa superioara 4.2 khz zic si eu doar nu canta o soprana la telefon inca ceva n-am gasit rezistenta de 22 ohmi ci de 20 da sa zicem daca rezistenta de 22 ohmi ar avea toleranta de 10 la suta sn-am gasit  nici zener de 1 w ci de 0.6 w nu cred sa aiba ceva putere asa mare amplificatoru asta doar rezistenta de 22 ohmi era de 0.5 w. ca un post scriptum la focsani e un magazin vechi langa un atelier de depanari radio  tv acolo au tot soiu de piese romanestti facute de iprs am vazut integrate cdb , diode pl, condensatori ceramici placheta si alte piese de valori mai speciali afara de magazine asta mai sunt doua unul care exceleaza in rezistente si semiconductoare da n-are nici un fel de condensatori  ceramic , asta de care v-am povestit acum care exceleaza in condensatori si piese vechi sau de valori mai special  si altul din  care n-ai nimic ce sa cumperi

Link spre comentariu

Va rog, ajutati-ma! Cand am zis ca daca am nelamuriri o sa intreb si "numai bine" nu inseamna ca am inchis topicul asta. Apropo, dupa ce o sa termin montajul, cum inchid topicul asta? Sper sa nu se supere nimenim dar in schema originala din Tehnium tranzistorul Q1 este BC547B, nu BC546B, iar tranzistorul Q2 este in schema originala BC639. Vad ca multa lume e interesata de acest subiect si daca am depistat eroarea am zis ca e bine sa anunt.

Editat de ratza
Am rescris eu textul fără majuscule
Link spre comentariu

Nu-l închizi...de obicei topicul rămâne deschis...

Şii..nu mai scrie cu numai cu MAJUSCULE ! Asta, se consideră lipsă de respect din partea ta, faţă de cei care citesc mesajul scris de tine...

Probabil că din repezeală nu s-a mai tinut seama decât de felul tranzistoarelor(adică NPN si PNP)...bineînţeles că  trebuie să foloseşti piesele care sunt în schema originală(din tehnium)...aşa ai ”toate şansele„ să-ţi funcţioneze din prima!

Schema redesenată e doar ”informativă„!...ce-i foarte important, e cablajul...care trebuie verificat ca toate piesele să fie la locul lor(în poziţia corectă...mă refer aici la tranzistoare ,diode si condensatori polarizaţi!)

Editat de elmar
Link spre comentariu

Elmar a intuit corect de unde vine problema: tranzistorii greşiţi sînt vina mea, am pus ce mi-era cel mai la îndemînă în librărie. Pinii au aceeaşi dispunere, aşa că nu e o problemă montarea celor corecţi. Legat de valorile componentelor, nu vă pot ajuta prea mult. Puteţi pune condensatori de alte tipuri, nu e nevoie să fie neapărat ceramici.

Link spre comentariu

Imi cer scuze ca am scris cu majuscule dar tot pe forumu asta am vazut la alte subiecte mai vechi sau mai noi scris cu majuscule si lasat asa asa n-a deranjat pe nimeni.Domnule elmar asta nu e primu montaj care-l fac stiu si eu ce e si cum sa lipeste fiecare piesa stiu si eu ce-I ala transistor ,condensator si altele.Eunu m-am plans ca din cauza unei erorimici nu mi-a mers montajul eu am vrut doar sa o anunt pentru vizitatori sau na cine mai vede si nu-si da seamas= si sa ia dupa sche redesenata eu zic ca din peste 200 de oameni care au vazut asta s-o gasi careva care sa n-o observe eu am vazut-o din prima cand am verificat cablaju si schema redesenata dupa aia originala din tehnium dar am anunta-o cand mi-am adus aminti. Eu am facut cablaju si am mai lipit piesile care le-am gasit si acuma astept astept poate o mai aduce marfa unul din alea trei magazine de care v-am povestit mai susdupa adaptor asta mai stau la coada un radioreceptor um cu tda 1083 fara tda 1083 fara condensator variabil si antena de feritasi un radio uus cu tda 7000 la fel fara integrat si multe alte piese de aia am intrebat mai sus destre filtrele rc si cum pot modifica valorile lu c1 r2 si c3 r4 fara sa modific valorile frecventei limita superioare si inferioare stiu ca pot sa pun condensatori de alt tip da v-am mai zis odata care-I povestea la mine Focsani condensatori de ordinul picofarazilor nu gasesti neam de nici un soi si nici de 33nF

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări