Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

IR2153 pentru incepatori

Vizitator

Postări Recomandate

Cu miezurile de la AT-ATX este mai simplu. Eu as pastra nr de spire original si as mari putin frecventa cum am mai spus.

Miezurile din monitoare nu le cunosc. Monitoarele moderne lucrand cu sursa sincronizata cu liniile pot ajunge la 80-90khz. Fara sa stim tipul miezului nu stiu cum se proiecteaza. Eu as verifica saturarea ca la "totul despre surse", as lua valoarea la jumatate de la cat incepe saturatia si as pierde ceva timp sa vad si incalzirea miezului.

Raportul de transformare este aproape ca la unul de 50hz pt ca factorul de umplere este aproape 1.

La "totl despre surse" am pus si cu cat scade in sarcina un traf de atx cu ir2153, asta daca nu incurc eu borcanele.

Dar eu am montajul cu ir2153, pot pune un traf atx si sa vad raportul gol/sarcina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 116
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Litz-ul are avantajul flexibilitatii si a izolatiei bune, ceea ce il face usor de bobinat, dar este risipa atat de material cat si de spatiu, frecventa de cateva zeci de Khz tipica surselor cu IR2153 este prea mica pentru a se justifica investitia in litz ( scump fata de cupru normal ), apoi izolatia suplimentara face ca bobinarea cu litz sa ocupe spatiu de bobinaj mai mare decat cuprul normal, diferenta probabil ca nu-i mare, dar uneori poate sa conteze. Este suficient sa calculezi adancimea de patrundere si sa alegi o sarma care sa aiba diametrul maxim de 2 ori cat adancimea de patrundere calculata, astfel inbunatatesti performantele infasurarilor in AC, apoi folosesti suficiente sarme in paralel de acel fel, cat sectiunea total cumulata sa fie suficienta pentru curentul maxim dorit.

Si un scurt exemplu practic, sa zicem ca ai nevoie de un traf cu 1,5A in primar si 5A in secundar, la o densitate dorita de 3A/mm^2, si mergi cu 40khz, intai calculezi adancimea de patrundere:

Posted Image

Si deci:

Posted Image

Sarma necesara este cea cu diametrul:

Posted Image

Alegi sarma cu diametrul de 0,6 masurat fara izolatie. Acuma in primar ai nevoie de 1,5A, si deci sectiunea cumulat necesara este:

Posted Image

Sarma de 0,6mm diametru are o sectiune de:

Posted Image

Si deci numarul sarmelor in paralel necesare este:

Posted Image

Se foloseste acelasi procedeu si la secundar, adaptandu-se valorile.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări