Vizitator Postat August 3, 2015 Partajează Postat August 3, 2015 Cu miezurile de la AT-ATX este mai simplu. Eu as pastra nr de spire original si as mari putin frecventa cum am mai spus. Miezurile din monitoare nu le cunosc. Monitoarele moderne lucrand cu sursa sincronizata cu liniile pot ajunge la 80-90khz. Fara sa stim tipul miezului nu stiu cum se proiecteaza. Eu as verifica saturarea ca la "totul despre surse", as lua valoarea la jumatate de la cat incepe saturatia si as pierde ceva timp sa vad si incalzirea miezului. Raportul de transformare este aproape ca la unul de 50hz pt ca factorul de umplere este aproape 1. La "totl despre surse" am pus si cu cat scade in sarcina un traf de atx cu ir2153, asta daca nu incurc eu borcanele. Dar eu am montajul cu ir2153, pot pune un traf atx si sa vad raportul gol/sarcina. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat August 3, 2015 Partajează Postat August 3, 2015 (editat) cum este mai bine sa il bobinez,cu un conductor de 1mm sau cu 2 in paralel de 0,5?sau cu 3 de 0,5? Editat August 3, 2015 de Emil 1986 Link spre comentariu
The_Reaper Postat August 3, 2015 Partajează Postat August 3, 2015 2 sau mai multe conductoare in paralel, sau litzwire. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 am bobinat cu 4 de 0.5 Link spre comentariu
Marian Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 Litz-ul are avantajul flexibilitatii si a izolatiei bune, ceea ce il face usor de bobinat, dar este risipa atat de material cat si de spatiu, frecventa de cateva zeci de Khz tipica surselor cu IR2153 este prea mica pentru a se justifica investitia in litz ( scump fata de cupru normal ), apoi izolatia suplimentara face ca bobinarea cu litz sa ocupe spatiu de bobinaj mai mare decat cuprul normal, diferenta probabil ca nu-i mare, dar uneori poate sa conteze. Este suficient sa calculezi adancimea de patrundere si sa alegi o sarma care sa aiba diametrul maxim de 2 ori cat adancimea de patrundere calculata, astfel inbunatatesti performantele infasurarilor in AC, apoi folosesti suficiente sarme in paralel de acel fel, cat sectiunea total cumulata sa fie suficienta pentru curentul maxim dorit. Si un scurt exemplu practic, sa zicem ca ai nevoie de un traf cu 1,5A in primar si 5A in secundar, la o densitate dorita de 3A/mm^2, si mergi cu 40khz, intai calculezi adancimea de patrundere: Si deci: Sarma necesara este cea cu diametrul: Alegi sarma cu diametrul de 0,6 masurat fara izolatie. Acuma in primar ai nevoie de 1,5A, si deci sectiunea cumulat necesara este: Sarma de 0,6mm diametru are o sectiune de: Si deci numarul sarmelor in paralel necesare este: Se foloseste acelasi procedeu si la secundar, adaptandu-se valorile. Link spre comentariu
maxente Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 (editat) Ca sa iti faci idee de sectiunea unui conductor in functie de diametru am pus mai jos un excel in care gasesti niste tabele cu diferite diametre Tot acolo mai gasesti si echivanlentele din AWG si/sau inch in milimetrii Calc.rar Editat August 4, 2015 de maxente Link spre comentariu
Emil 1986 Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 am facut rost de un traf dintr-o sursa format din 2 e-uri,unindule am vazut ca ramane putin spatiu in misloc intre E-uri,pot folosi miezul acesta la sursa din discutie? Link spre comentariu
UDAR Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Nu , sau dacă vrei , poți ! Rezultatele vor fi însă catastrofale . Link spre comentariu
Emil 1986 Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 ce se poate intampla? Link spre comentariu
UDAR Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Nu vreau să fac off topic aici . Scuze @miticamy ! Pe scurt - inductanță mică , curent de gol mare , inductanță de scăpări mare . Link spre comentariu
Emil 1986 Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 pai nu cred ca este of,fiind pentru incepatori,poti explica de ce inductanță mică , curent de gol mare , inductanță de scăpări mare Link spre comentariu
maxente Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Traful ala are intrefier, este exclus sa il folosesti la sursa ta cu IR2153 Link spre comentariu
UDAR Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Păi este pentru începători în surse în comutație cu 2153 , nu pentru noțiuni despre bobine și transformatoare . Dacă vrei , deschide un topic la Secțiunea începătorilor și răspund acolo cu plăcere . Link spre comentariu
Emil 1986 Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 ok il deschid si va astept cu teorie acolo Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum