Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator full balansat cu KT 88

flancfuster

Postări Recomandate

Foarte bun articolul despre "Critical dumping". Explica multe (in anul 1954!!!)... inclusiv de ce s-au introdus noile tehnologii de feedback piezo..

Pai nu puseseti chiar dvs schema de Marantz in topicul cu" scheme amplificatoare de magazin" ?Acel amplificator avea chiar o schema destul de complexa cu reglaj variabil compensat in frecventa pe baza acestui critical dumping rezistiv.Culmea ar fi sa lucreze mai "viu" odata adaptat boxelor pe care le ai , decat variantele automate gen motional feedback sau sigma drive.O abordare similara a avut-o pulltec in abordarea atacului unei retele pasive riaa pentru a putea obtine 0.1 db liniaritate.E ca la reglajele la deck-urile nakamichi: preferi sa dai 100-500 euro pe un cr4 cu reglaj manual sau 3000 de euro pe dragon , zxl sau cr7 complet automat? Daca stii ce sa faci cu cr4 obtii exact aceeasi calitate, numai ca asta implica timp.Oricum multi cred ca prin complicarea schemelor adaugand etaje suplimentare, simetrizari si alte alea fara sa ia in calcul fenomene de baza in conducerea unor difuzoare vor obtine o calitate mai buna.Niste boxe de 5400 de lire pot suna mai bine ca unele de 40 000 pur si simplu pt ca folosesc o tehnologie veche de 60 de ani , dar foarte bine studiata si pusa la punct in cele mai mici detalii sa placa , in timp ce alea fancy de 40k folosesc difuzoare de ultima generatie abia iesite pe piata si trebuie sa-i credem pe cuvant pe producatori ca sunt superioare...ca doar asa arata pe oscilop.
Link spre comentariu

Ce parere aveti de schema urmatoare:

Traf de iesire cu catod feedback Van der Veen si autobias Tentlab/Van der Veen.

Posted Image

Posted Image

Editat de flancfuster
Link spre comentariu

De unde provine cea de-a doua schema? E de inspiratie Nelson Pass sau i-a servit acestuia ca inspiratie (super symmetry)?

PS: Am parcurs subiectul; cred ca-mi pot raspunde singur la întrebarea a doua.  De unde luati LM108?

Editat de franzm
Link spre comentariu

Schemele sunt de pe un sait din Olanda.Proiectul este bine documentat, include masuratori si este foarte apropiat de ceea ce vreau eu sa construiesc.Legat de LM108 nu am cautat deoarece nu m-am hotarat daca o sa-l construiesc.Una avantaj ar fi ca tuburile nu trebuiesc imperecheate, lucru foarte important la un amplificator simetric.http://rmsacoustics.nl/rmsacoustics/tubeamp/tuba_signal_path.html

Editat de flancfuster
Link spre comentariu

Una avantaj ar fi ca tuburile nu trebuiesc imperecheate, lucru foarte important la un amplificator simetric. 

E ca si cum ai pune la caruta un cal si un magar. Autobias_ul ala nu lasa curentul de bias sa o ia razna, dar asta nu inseamna ca poti pune orice tuburi acolo.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

E ca si cum ai pune la caruta un cal si un magar. Autobias_ul ala nu lasa curentul de bias sa o ia razna, dar asta nu inseamna ca poti pune orice tuburi acolo.

Am si eu o intrebare de profan,cam cum ar trebui imperecheate tuburile?
Link spre comentariu

Vio, ideal e sa fie identice la caracteristici cu toleranta de 1-2%. Chiar daca difera cu 5% totusi se obtin rezultate bune in practica. Problema cea mai mare e precizia masuratorii. Exact ca la aparatele de masura TRUE RMS  de firma si pocnitorile chinezesti.

Posted Image

Posted Image

Graficul cu caracteristica de grila e ideal sa fie facut la rezolutie mare pt o precizie suficienta. 

De ex aici

Posted Image

cele doua curbe, rosu pt sistemul-1 (sau lampa nr.1) si albastru sistemul-2.

La o tensiune de grila de -10V e o diferenta de 2mA intre curentii anodici.

Pt Ug1= -6V => 4,5mA diferenta iar pt -2V in grila cca 6mA diferenta intre curentii anodici.

Practic la volum mic nu se simte diferenta dintre curentii anodici dar la volum mediu si mare nu e ok. 

Ce e aici e un caz fericit, sa stii ca in realitate diferentele sunt mult mai mari.

Abia cand se suprapun cele doua curbe poti sa spui ca ai doua lampi (sisteme) imperecheate.

Pe langa toate astea, am observat ca foarte multe despre tub spune rezistenta interna si in mod automat transconductanta. Din masuratori reale pe mai multe modele de tuburi am realizat ca atunci cand imbatraneste 

(oboseste, lesina,etc) ii creste rezistenta interna si clar nu mai prezinta garantie foarte lunga.

Treaba cu masuratul si imperecheatul tuburilor e mult mai complicata decat pare la prima vedere. 

Probabil cand o sa am date destule (reale) si ceva timp o sa deschid un topic in ideea asta.

Link spre comentariu

Adica in loc sa ataci tuburile finale cu un patratel in care scrii autobias si numai Dracu stie ce e acolo,Exciti un trz pnp(sa zicem mje350) pe emitor( conexiune baza comuna) , cu colectorul in grila tubului final si baza in catodul tubului, biasata deci prin rezistorul catodic , asa cum o facea TEKTRONIX prin anii 50 , si ai osciloscop "audiosinunumai" iar tubul final trai pana la adanci batranete cu o transconductanta fara riduri si fara psoriazis.Cum vrei Fat Frumos sa ne luptam: la tranta dreapta sa ne luam, in sabii sa ne taiem sau in derivate sa ne derivam?Care e de forma e la puterea x si care se anuleaza?Cam asta este esenta Autobis-ului Vesnic!Incercuiti-o, puneti-o mai bine in chenar si culcati-va la loc. Plictisul & Cascatul

Link spre comentariu

Studiati si aceasta varianta,a mai fost postata de mine.Amplificatorul are un defazor de exceptie tocmai pentru ca este proiectat cu tuburi de exceptie,nu cred ca achizitionarea acestor tuburi va reprezenta o problema pentru dv.,iar modificarea etajului final pentru KT88 iar nu o vad o problema majora.

D3a daca nu le spargeti,in configuratia din schema vor functiona mult peste cele 10.000 ore sunt totusi tuburi SQ si daca mai utilizati in final tuburi GT-E34L-S chiar ca veti avea un amplificator pe viata... :rade:

post-175212-0-66353900-1439543265_thumb.png

Link spre comentariu

Multumesc pentru schema d-ul Lazaroiu. Imi place, e simpla si "curata".

Se poate adapta si pentru KT120? Trebuiesc facute modificari etajului de atac?

Studiati si aceasta varianta,a mai fost postata de mine.Amplificatorul are un defazor de exceptie tocmai pentru ca este proiectat cu tuburi de exceptie,nu cred ca achizitionarea acestor tuburi va reprezenta o problema pentru dv.,iar modificarea etajului final pentru KT88 iar nu o vad o problema majora.

D3a daca nu le spargeti,in configuratia din schema vor functiona mult peste cele 10.000 ore sunt totusi tuburi SQ si daca mai utilizati in final tuburi GT-E34L-S chiar ca veti avea un amplificator pe viata... :rade:

Link spre comentariu

Studiati si aceasta varianta,a mai fost postata de mine.Amplificatorul are un defazor de exceptie tocmai pentru ca este proiectat cu tuburi de exceptie,nu cred ca achizitionarea acestor tuburi va reprezenta o problema pentru dv.,iar modificarea etajului final pentru KT88 iar nu o vad o problema majora. D3a daca nu le spargeti,in configuratia din schema vor functiona mult peste cele 10.000 ore sunt totusi tuburi SQ si daca mai utilizati in final tuburi GT-E34L-S chiar ca veti avea un amplificator pe viata... :rade:

Si led-urile alea rosii care functioneaza la 3.3-3.4 v unde se gasesc?...Dar sa trecem peste acest aspect, sa zicem ca-s 2.5 bucati in serie, folosim trei bucati si una taiata cu tesla, iar cu ciocanul spargem computer-ul in dreptul link-ului catre lt-spice :-)Apoi biasarea cu led-uri a cascodelor e o moda din fericire trecatoare.Daca o sa vedeti scheme reale si apreciate o sa constatati ca-s biasate de regula cu rezistoare, zennere inseriate cu jonctiuni semiconductoare , zennere termocompensate, zennere gen tl431 sau cel mult LED-URI VERZI .Led-urile rosii isi pierd cam repede calitatile daca-s biasate puternic, iar daca-s slab biasate au un zgomot pronuntat si mai trebuie bypassate cu ceva capacitori.Ca 33 de ma e aproape de 2x16 ma si cine stie cine a tot popularizat curentul asta ca fiind optim pt d3a stie si ca 2n2222 nu functioneaza optim la 33ma din cauza factorului hfe despre care lt-spice in varianta free nu are niciodata nimic de comentat si amintiti-va ca mi-ati mai atacat odata un bd240 cu hfe 10-30 ce trebuia sa traga vreo doi ampericu un 2n5401 care saracul gafaia in baza lui ca sa-mi demonstrati ca tranzistorii or sa-mi scoata musai distorsiuni de ordin trei in circuitul lui el156 pt ca aveati alta comanda politica de executat.......ma rog, asta e alta poveste, dar :Compensarea termica a cascodelor ccs pt etaje cu tuburi este preferabila pt ca tuburile nu au deriva termica si in special tuburile D3A , CA TOT AU FOST BAGATE POLITIC LA INAINTARE, sunt FOARTE sensibile la variatii ale tensiunii gk functie de curent asa ca domnule Lazaroiu va recomand sa mai studiati un pic problema!... Editat de DRACU
Link spre comentariu

O structura diferentiala poate fi facuta modificand proiectul de aici http://www.elforum.info/topic/83047-gu17pp-superbas/?hl=sebi_c. In schema din pdf, R35 se dezleaga de la masa si se conecteaza la celalalt pol al sursei de semnal.

Asta este superbitatea aia care m-a impresionat cel mai mult ca sound la intilnirea lamparilor, unde ne-am intilnit la ultima (dar nu ultima) mea prezenta a lamparilor, nu?

Am si eu o intrebare de profan,cam cum ar trebui imperecheate tuburile?

Dupa lumenii generati de filamentul(ele) si catodul(zii) incandescent(i,e).

Glumesc...

Link spre comentariu

Multumesc pentru schema d-ul Lazaroiu. Imi place, e simpla si "curata".

Se poate adapta si pentru KT120? Trebuiesc facute modificari etajului de atac?

Pentru KT120 problema devine ceva mai complicata in cazul unui amplificator PP UL,mai ales daca doriti sa obtineti si ceva putere si asta datorita

faptului ca Ug2 pentru KT120 nu prea trebuie sa depaseasca 250V,in mod normal cam la 225V ar fi perfect.Toate acestea va duce la o alta topologie pentru

transformatorul de iesire,asta insemnand bobine separate pentru G2 deci nu va mai puteti incadra in  achizitionarea unor transformatoare "universale".

Eu am lucrat cu tuburile KT120 si am avut ceva probleme,recomandabil ar fi KT88 sau 6550 aceste tuburi fiind suficient maturizate oferindu-va posibilitatea

realizari unui amplificator stabil.Schema de mai sus este deja realizata in cateva exemplare,dar nu balansat si cu finale EL34,iar configuratia este exact cea din schema

si cu componentele de acolo.Pentru probe puteti utiliza pentru tranzistori Q1 si Q2 2N2222 cu un mic radiator pe Q1,dar pentru siguranta BD139(cu un mica radiator) pentru Q1 si BC547 pentru Q2 ar fi perfect,ledurile rosii recomandabil ar fi sa gasiti din seria celor fabricate prin ani 80'...90',cele de astazi nu prea asigura ce dorim in schema respectiva iar pentru R8 recomandabil ar fi un semireglabil de 100 ohmi din care putem regla fin pentru a obtine tensiunile de pe schema.

Schema nu este "batuta in cuie" pentru D3a,unde se pot folosi cu aceleasi performante si EL802,E55L,6E6P-E,6E5P-E,EL803,EL83 sau chiar 6P15P bineinteles cu redimensionarea intregi configuratii a defazorului,dar am ales D3a pentru faptul ca este un tub SQ.Defazorul exceleaza printr-un THD foarte mic tocmai datorita tuburilor de acest gen,adica tuburi HighGm(high transconductance), foarte stabile si o liniaritate excepțională,sa nu "amestecam" sensibilitatea cu stabilitatea.

CCS-ul poate fi gandit de catre un baiat destept si altfel,nu neaparat asa cum este pe schema,eu am venit doar cu o propunere si atat...

P.S trebuie remarcat lipsa totala a NFB,ce va spune asta ???

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări