Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor cutie postala


informer

Postări Recomandate

Treaba-i asa: locuiesc intr-un bloc, la etajul 2 si de multe ori astept diverse treburi urgente prin posta.
Cum postasul nostru n-are un program prea regulat tre` sa cobor de n ori ca sa vad daca mi-a venit ceva sau nu.
Miscarea-i sanatoasa clar da` de multe ori chiar fac cate ceva si ma enerveaza sa ma tot intrerup... pe de alta parte vreau sa stiu ASAP cand vine ceva.

Astea fiind zise, m-am gandit sa fac un senzor pt. cutia postala care sa-mi semnalizeze cand s-a introdus ceva in cutie.
Legatura radio nu-i o problema, am experienta cu asta, am si testat cu niste module de la Microchip (cu MRF89XA) cu emitatorul in cutie si receptorul la etaj, merge OK.
Problema este ce fel de senzor sa folosesc pt. ca va fi alimentat la baterii si nu vreau sa schimb bateriile saptamanal... nici macar lunar.

Pot sa creez o bariera IR (de fapt mai multe, la distanta de cativa cm) plasate perpendicular pe fanta cutiei postale. Problema cu astea este ca trebuie sa functioneze tot timpul suficient de des incat sa detecteze orice hartiuta introdusa prin fanta... si asta CONSUMA.
Pot sa plasez barierele pe fundul cutiei si sa le pornesc doar din 5 in 5 min. de ex. insa daca vine un mandat postal ala-i destul de mic incat sa cada intr-o astfel de pozitie incat sa nu fie detectat. M-am gandit sa fac pe fundul cutiei niste pereti in forma de V cu barierele intre laturi astfel ca orice hartiuta sa obtureze vreuna... dar atunci este posibil ca o revista sa nu cada intre laturile V-ului si sa nu obtureze nici o bariera (poate ramane "in aer" datorita frecarii cu marginile cutiei). Un senzor de greutate "ultra sensibil" ar putea fi ineficient din aceleasi motive. 

Una peste alta, cu toate ca problema-i aparent banala, n-am ajuns inca la nici o concluzie.

Sunt recunoscator pt. orice idee. Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • informer

    13

  • morocanosul

    6

  • digix

    3

  • gabiz_ro

    2

Top autori în acest subiect

Depinde cum e cutia postala.Poate poti adapta o clapeta ceva astfel incat sa fie nevoie de glisarea ei pentru a introduce ceva.Asta bineinteles o sa o faca postasul.Monitorizezi un contact actionat de acea clapeta.sauClapeta actioneaza un contact ce cupleaza - decupleaza alimentarea emitatorului.Trebuie actionat manual cand iei ce e in cutie.Sau cu temporizare si la receptie vezi doar daca ai avut vreun eveniment.Dar poti avea alarme false.Faci un sistem cu bariera laser cu reflexie,mai greu de reglat insa acoperi toata zona.

Link spre comentariu

Ideea cu clapeta este de departe cea mai bună, acționarea ei alimentând practic emițătorul, chiar pentru puțin timp.Apoi la receptor vei adapta un circuit care să monitorizeze și să memoreze orice impuls recepționat, de exemplu un numărător Johnson cu LM4017 și niște leduri.

Link spre comentariu

Multumesc baieti pt. ideea cu clapeta.

Cutia postala arata cam ca un biblioraft cu fanta de introdus "lucruri" in partea de sus... si sunt "bibliorafturi" alaturate din PAL pt. toate apartamentele. :)

Partea mai putin faina este ca postasul, actualmente, practic "arunca" ce aduce prin fantele de sus... daca-i pun o clapeta acolo, chiar usor de actionat, sper sa nu-mi ramana "avizele" pe cutie in loc de in cutie... :).

Pe partea de uC la emisie si receptie mi-e totu` clar.

Editat de informer
Link spre comentariu

o clapeta cum spunea colegii ..apoi un emitator radio ...si un idicator un simplu led ..care sa fie aprins continuu sau intermitent ..sau te poti juca cu un display cu leduri formand cuvinte gol/ocupat..sau cum vrei tu sa l faci ideei o sa ti vina 

Link spre comentariu

Daca nu aveti clapeta, fiind fanta verticala, atunci improvizati una asemanator cu usitele de la voliere, 3 sarme atasate la un ax central care se va roti la introducerea plicului, ridicandu-se. Dupa caderea plicului gravitatia aduce sarmele inapoi la verticala. La acel ax atasati un magnet mic care va comanda un releu reed conectat la electronica.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Pana la urma o sa incerc varianta cu bariera IR, cu 5 LED-uri aprinse in jur de 10us de aprox. 40 - 100 ori pe secunda (o sa determin experimental cu ce viteza pica un aviz de colet  :lol: ).
Am facut ceva teste cu LED-uri TSAL6100 alimentate la curent mic (< 5mA)  si fototranzistori BPW96B... am un "rise time" de aprox 5us la distanta de 5cm intre LED si tranzistor.
Daca mai este cineva asa "lovit" sa-i trebuiasca asemenea scula :) , am atasat schema si PCB-ul (toata electronica este pe PCB, scrisorile pica printr-o fanta 160x26mm in acesta care "se potriveste" cu fanta cutiei postale).
Valorile unor piese mai tre` "tunate". :)
Electronica-i pt. 8 led-uri / tranzistori, ca asa erau piesele si pt. extindere ulterioara, daca o fi cazu`.
 
Posted Image
 
Posted Image
Link spre comentariu

Te complici inutil,variantele colegilor sunt pe cat de simple pe atat de utile! Cat despre consum...ca orice dispozitiv care sa in STAND-BY,consuma ceva(indiferent cat de putin).Si sa nu uiti ca noaptea nu(prea) umbla postasul! :da

Link spre comentariu

Te complici inutil,variantele colegilor sunt pe cat de simple pe atat de utile! Cat despre consum...ca orice dispozitiv care sa in STAND-BY,consuma ceva(indiferent cat de putin).Si sa nu uiti ca noaptea nu(prea) umbla postasul! :da

Multumesc pt. opinie.

Din punctul meu de vedere este mai simplu de realizat o electronica "statica" decat realizarea si intretinerea unei clapete extrem de sensibile + aproape aceeasi electronica (uC + radio).

Consumul total este intr-adevar mai mare datorita LED-urilor insa sper sa ajunga la 2-... luni cu un set de 2 baterii si atunci ma consider multumit.

Ai dreptate cu zi/noapte, m-am gandit sa pun si un RTC ca sa am o precizie mai buna decat masurand timpul cu uC-ul si oscilatorul intern insa complicam destul de mult o scula "nu foarte utila" din start. :)

Link spre comentariu

Complicat tare.

 

Considerand ca peretii laterali sunt cat de cat paraleli,plantezi doua lamele de oglida in care face reflexie.

 

Led-ul laser de exemplu cade la un unghi de 45 grade pe o lamela,raza se reflecta din lamela in lamela pana la receptor,pe acesta trebuie sa-l montezi manual,ajustand pozitia astfel incat sa primeasca raza de la emitator.

Orice,peste o anumita dimensiune ce va trece prin spatiul dintre cele doua lamele de oglinda va intrerupe raza.

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu

Faceti un senzor capacitiv ... din 2 placi de circuit imprimat , fixate izolat pe fata si spatele cutiei ( la interior ) , o hartie va modifica aceasta capacitate prin adaugarea de " dielectric " . Mai departe , cred ca e banal , la ce electronica am vazut ca santeti pregatit sa folositi ... eventual o punte in care sa intre senzorul , restul capacitati fixe ( reglabile cu ceva trimeri capacitivi ) ... la dezechilibru apare un semnal care poate fi prelucrat si folosit cum va convine . Mai sant si alte variante ... oscilator care sa porneasca atunci cand " senzorul " depaseste capacitatea initiala ... etc .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu am folosit la un datalogger alimentat solar+acumulator acest rtc :

 

 http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS3231.pdf

 

In cazul meu genereaza o intrerupere la fiecare 15 minute, asta imi scoate microcontrolerul din sleep, citeste ce are de citit, scrie pe card SD ,inclusiv time stamp din DS3231 si revine in sleep.

 

In cazul tau poti folosi cele doua alarme programabile si astfel la o anumita ora din zi genereaza intreruperea de pornire si la o alta ora din zi intreruperea de oprire.  Intervalul de functionare sa fie cel in care poate ajunge postasul.

Editat de digix
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări