Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Amplificator 2x100W, Quad 405 - Incepator

Vizitator Catoiu Ionut

Postări Recomandate

Asa cum e desenata schema de conexiuni am impresia ca insisti tot in ideea de a conecta vumetrele in serie cu ampl si incinte, doar am mentionat mai sus ca vumetrul se conecteaza in circuit in paralel pe etajul unde vrei sa-l conectezi.In rest este corecta schema.

Atentie cum conectezi  sa nu se produca bucle de massa.

Editat de NOSTALGIC
Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Multumesc pentru sfaturi @Nostalgic. Atasez mai jos schema vu-metrului. Din cate vad are alimentare asimetrica, cum as putea sa-l alimentez? Imi trebuie alimentare separata fata de ce am eu?

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Doar ai si schema de alimentare a vumetrului.Din tensiunea +50v printr-o rezistenta si un zener de 12v.

As putea sa iau +12V din sursa stabilizata care alimenteaza corectorul? Editat de Catoiu Ionut
Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Intrebare: radiatorul pe care sunt montati tranzistorii BU205 trebuie sa fie izolat de carcasa metalica sau se poate monta in contact direct cu carcasa?

Link spre comentariu

Intrebare: radiatorul pe care sunt montati tranzistorii BU205 trebuie sa fie izolat de carcasa metalica sau se poate monta in contact direct cu carcasa?

Am inteles ca pina acum  lucrezi la un amplificator Quad 405 nu la un televizor alb-negru   !!!???.Ce este cu acei BU205? Nu folosesti cel putin 2N3055?

Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

la postul #25 am scris - kiturile de amplificatoare "quad 405" au venit cu BU205 si in loc de radiator asa cum ar fi trebuit cu o bucata de cornier de aluminiu 80x80mm. Asta e... am gasit eu un radiator..   :nerv

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Editat de Catoiu Ionut
Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Cornierul acela trebuia sa-l fixati de radiator, ca la Quad-ul original

pai eu am mutat tranzistorii de pe el pe un radiator mai mare.. nu e bine?

Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Era bine dacă aruncai acei BU şi puneai orice trz de audio cu Uce minim 100V, Ic minim 10A şi Pd minim 100W.

Ceva recomandari pentru inlocuire? Necesita si alte modificari?
Link spre comentariu

Din cei clasici: 2N3442,3773,4348,5038,6653,6654,6655... SDT9202,9204,9207... KD503... MJ15003,15024... etc.

Merg şi 2SC5200, numai să fie clone bune, nu pocnitori.

Modificăbi nu trebuie, ampliful nu are reglaje.

Link spre comentariu
Vizitator sound.art

In schema originala Quad405 in etajul final sint trei diode de atac al finalilor in clasa B contratimp.In aceasta schema sint numai doua D5,D6. cind pe aceste diode se creeaza tensiunea de deschidere atunci intra in functiune etajul final in clasa B.Pina in acel moment amplificatorul functioneaza in clasa A.Pentru intarirea acestor afirmatii voi posta textul aparut in Tehnium cu foarte multi ani in urma.Am citit si rascitit documentatia si atunci cind am inteles cum functioneaza am construit amplificatorul.Este o schema de inalta clasa si nu este complicata deloc.Eu am folosit la intrare ic LM301, finali am utilizat 2N3442, alimentat la +-50v debiteaza 100W pe canal.Raportul semnal/zgomot foarte mare , prima conectare la alimentare am avut impresia ca nu este alimentat,atingind cu degetul la intrare a zburat membrana difuzorului de 100de wati

Vad ca inca foarte multi mai cad in extaz in fata acestui amplificator. Asa cum am cazut si eu inainte de a-l construi. Vreo doua-trei pagini din nr 1 al revistei "Radio" aparute mai demult pe la noi, erau dedicate acestui amplificator. "Super" schema, fara curent de repaus pe finali, puntea cu pricina care elimina distorsiunile, matematica frumoasa cum scria colegul de mai sus, schimbarea regimului de functionare de la puteri mici la cele mari, etc. Wow, wow, wow... de zeci de ori. Pana la proba practica. Dupa aia... praf. Un rahat de schema. Numai reclama e de ea. Sigur, sigur... am gresit eu la realizare... asa am zis si eu.  Am facut-o in 4 exemplare, mai mai voi descoperi minunea din acest amp. Nimic. La frecvente joase "zboara" membrana difuzorului cum scria colegul, dar din alte motive... adica din motive de componenta continua! "Vana" la bass nu are deloc. Zici ca e spart. Asta e marea schema Quad 405. E buna de cazut in contemplatie in fata schemei, dar atat. E praf. Dovada ca i s-au tot adus "imbunatatiri" pe parcurs. 

Astea le spun dupa ce am realizat inainte cateva zeci de amplificatoare dupa diverse scheme, si altele dupa Quad. De asemenea am ascultat multe amplificatoare profi si semi, adica stiu cu ce se mananca un sunet bun.

Astept fanaticii Quad-ului la atac. Dupa parerea mea e o porcarie. E buna doar de prostit audienta precum puterile magice ale chinezariilor de pe piata. Numai numele si "principiul" e de ea. E mai buna de zeci de ori una clasica, sanatoasa, in clasa AB, reglata bine. Ceea ce mi s-a si confirmat de nenumarate ori, si inainte si dupa.

Succes celor inca "vrajiti" de cele cateva detalii unice dar inutile ale acestei scheme!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări