Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Amplificator 2x100W, Quad 405 - Incepator

Vizitator Catoiu Ionut

Postări Recomandate

Vizitator Catoiu Ionut

Salutare tuturor,

Din dorinta de initializare in domeniu a celui mic, cat si a mea pentru ca sunt incepator si avand prin casa diverse lucruri legate de electronica, m-am gandit sa construiesc un amplificator home-made de 2x100W. De la bun inceput vreau sa va spun ca amplificatorul va fi construit din kituri, asadar sper sa nu fiti prea "acizi" in replici si sa ma ajutati pe cat posibil. 

Am gasit prin casa urmatoarele lucruri:

1. O carcasa metalica recuperata de pe la un amplificator (Detox sau cam asa ceva)

post-248431-0-39135800-1438450424_thumb.jpg

2. Un transformator toroidal scrie pe el 27V cred ca e cu mediana si din cate stiu eu ar avea vreo 3,5A dar nu sunt sigur

post-248431-0-81165400-1438450505_thumb.jpg

3. Un alt transformator despre care nu stiu prea multe, doar ca pe el scrie ceva de 12V si 24 V

post-248431-0-95255100-1438450640_thumb.jpg

4. Un corector de ton cu TDA1524

post-248431-0-91822400-1438450716_thumb.jpg

5. Sursa AD-051 de la Adelaida

post-248431-0-64187400-1438451058_thumb.jpg

6. Amplificatorul l-am comandat si trebuie sa vina la inceputul sapt viitoare este 2x100W, quad 405

Posted Image

7. 2 Vumetre bicolore

Posted Image

O sa postez aici toti pasii pe care o sa-i urmez si sper sa ma ajutati. Deocamdata am inceput cu reconditionarea cutiei (o sa adaug poze). Va fi vopsita in negru! O sa elimin partea din fata si probabil si cea din spate si o sa le inlocuiesc cu plexi vopsit tot negru, pe care o sa le gauresc dupa cum doresc.

Acum intrebarile:

1. Credeti ca transformatorul toroidal este suficient pentru acest amplificator?

2. Cum sa alimentez corectorul, sa cumpar un transformator micut separat? Daca ar fi sa il alimentez de la cel cu care alimentez si amplificatorul trebuie sa cumpar o punte redresoare separata?

3. Vu-metrele se pun intre boxe si amplificator? Cum se alimenteaza acestea?

Va multumesc pentru eventualele raspunsuri; pe masura ce avansez o sa pun si poze si  o sa revin si cu eventuale intrebari...

Editat de Catoiu Ionut
Link spre comentariu

Salut .

Daca kit-ul amplificatorului de putere poate debita 100 W ( asta bineinteles functie si de tensiunea de alimentare ), atunci trasformatorul toroidal este cam mic ( subdimensionat ) ....sincer ma indoiesc  ca ar avea 3,5 A.

O schema pentru amplificator ai ??? sa vedem cu totii mai exact despre ce este vorba .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Nu folosi TDA1524. E nasol in orice aplicatie.Arunca un ochi si pe kit-urile mele.Mai sunt utilizatori cu realizari spectaculoase.Spor.

Asta am avut pe aici, deocamdata as folosi ce am, apoi in timp o sa imbunatatesc bineinteles..

Link spre comentariu

Asta am avut pe aici, deocamdata as folosi ce am, apoi in timp o sa imbunatatesc bineinteles..

Intr-adevar TDA 1524 nu este cea mai fericita alegere, insa pentru ca este vorba de un proiect de incepator, este o solutie acceptabila pentru inceput .

Link spre comentariu

Nici chiar pentru un incepator nu e o solutie.Eu m-am jucat si cu Tda si cu LM-uri si stiu ce vorbesc.Nu vreau sa par categoric dar poate te mai gandesti.Spor.

Link spre comentariu

Kiturile amplifurilor finale cred că au împlinit 20 de ani de cînd le tot văd prin magazine şi nu prea le cumpără nimeni. Există şi variante de kituri mai moderne, cu scheme evoluate faţă de Quad-ul de acum 40 şi ceva de ani.

Oricum, verifică bine tot înainte de folosire, eventual schimbă radiatoarele că sînt prea mici la trz finali şi prefinali dacă vrei să-l alimentezi la tensiune maximă, caz în care ai nevoie de un trafo de 500W, 2x33-35V/7A. Schimbă rez fuzibile de 0,22 Ohmi/2W cu unele bobinate la 3-5W. Schimbă cond ceramici la 50V cu unii la 250V ca să nu ai surprize.

Sarcina ptr tensiunea de +/-50V e de 8 Ohmi.

Editat de zal
Link spre comentariu
Vizitator Catoiu Ionut

Kiturile amplifurilor finale cred că au împlinit 20 de ani de cînd le tot văd prin magazine şi nu prea le cumpără nimeni. Există şi variante de kituri mai moderne, cu scheme evoluate faţă de Quad-ul de acum 40 şi ceva de ani.

Oricum, verifică bine tot înainte de folosire, eventual schimbă radiatoarele că sînt prea mici la trz finali şi prefinali dacă vrei să-l alimentezi la tensiune maximă, caz în care ai nevoie de un trafo de 500W, 2x33-35V/7A. Schimbă rez fuzibile de 0,22 Ohmi/2W cu unele bobinate la 3-5W. Schimbă cond ceramici la 50V cu unii la 250V ca să nu ai surprize.

Sarcina ptr tensiunea de +/-50V e de 8 Ohmi.

Am inteles, astept sa vina intai kitul... am apucat deja sa comand din pacate... asa e cand esti nepriceput... O sa merg cu astea la primul proiect..

Link spre comentariu

Ideal era să aştepţi modulele şi piesele mari ca să vezi dacă încap: radiatoare, trafo, cond de filtraj, apoi să le poziţionezi, să construieşti ecrane unde e cazul (preuri), etc. Abia la sfîrşit te poţi apuca liniştit de mască.

La mărimea cutiei îţi încap doar preurile şi alimentarea lor, ampliful intră în altă cutie.

Editat de zal
Link spre comentariu

Toroidalul e subdimensionat pentru 100 W. La 2x100 W trebuie un traf de cel putin 250 VA, altfel la un chef, cand functioneaza la limita sau chiar la maxim, traful va lucra fierbinte,si sunetul clar va distorsiona. Acest ultim caz pe care l-am dat exemplu e cand traful are puterea limita, adica un 200W.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări