Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rotatii ventilator

powerlight

Postări Recomandate

Buna seara stimati colegi, am o nelamurire si anume se poate controla un ventilator ca el sa se invarta atat de incet incat sa poata fi vizibil cu ochiul liber?

Nu vreau sa-l bag nicaieri,este doar o intrebare pentru ca am cautat si n-am prea gasit nimic.

De ex 12v un ventilator normal ce mai trebuie ca el sa se poata invarti ca cel din poza?

Multumesc pentru intelegere.

post-243403-0-85823400-1438446657.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• powerlight

4

• validae

3

• UDAR

2

• Eugen Chirila

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O asemenea turație nu poate fi atinsă în mod normal utilizând driverul original al motorului.Ar fi ca și cum s-ar învârti inutil, fiindcă debitul de aer creat ar fi insuficient oricărei aplicații.Dar dacă vrei cu adevărat să-l rotești la asemenea turație mică, poți construi un driver separat cu care vei alimenta bobinajul motorului.Până la urmă e vorba de un simplu motor ,,pas cu pas,, ...asta dacă nu ai și pretenția stabilizării turației.

Link spre comentariu

O asemenea turație nu poate fi atinsă în mod normal utilizând driverul original al motorului.Ar fi ca și cum s-ar învârti inutil, fiindcă debitul de aer creat ar fi insuficient oricărei aplicații.Dar dacă vrei cu adevărat să-l rotești la asemenea turație mică, poți construi un driver separat cu care vei alimenta bobinajul motorului.Până la urmă e vorba de un simplu motor ,,pas cu pas,, ...asta dacă nu ai și pretenția stabilizării turației.

Este mult de lucru in a construi asa ceva?

Stiu ca facuse un batran ceva de genu acum cativa ani dar nu mai retin...erau 2 ventilatoare de 220v inseriate parca,cu un regulator de voltaj parca le aducea la o rotatie cat de cat stabila vizibil.

Dar aici este vorba de 12v.

Oricum am si coolere de 220v dar in caz ca nu merge varianta pe 12v si este mai simpla cea pe 220v eu ma impac si cu asta

Editat de powerlight
Link spre comentariu

Motoarele de ventilator nu sunt chiar steppere ci BLDC adică Motor de CC fără perii . Sigur , înlocuind driver-ul complet , ele pot fi probabil comandate ca motoare pas cu pas.

Cred că se poate obține o rotație suficient de mică micșorând pur și simplu tensiunea de alimentare sau cu un regulator PWM cum s-a mai discutat pe forum . Nu pot estima cât de mult poate fi coborâtă rotația în acest mod .

Link spre comentariu

Un ventilator de 12V de la calculator nu se poate invarti cu o turatie atat de mica incat sa ii poti vedea palele, pentru ca dupa multe experiente facute de mine pe mai multe tipuri de ventilatoare, ele incep sa se invarte incepand de la o tensiune de aproximativ 2.6-3V, cu o viteza destul de mare incat sa nu poti vedea palele.

Link spre comentariu

... sa se invarta atat de incet incat sa poata fi vizibil cu ochiul liber

Ca fapt divers, rotaţia palelor ventilatorului pot fi uşor observată,indiferent de turaţia motorului (care poate fi şi de mii de rot/min).În ce mod ?...Foarte simplu, utilizând un iluminat (efect) stroboscopic ; cu titlude simplu exerciţiu, priviţi o emisiune TV (redată pe un televizor cutub CRT) printre palele care se rotesc.Variind (printr-un circuit foarte simplu) frecvenţa iluminării, iluziamodificării "turaţiei" va fi şi mai realistă.Altfel, după cum de fapt s-a şi amintit, mă tem că este imposibil.
Link spre comentariu

Cum a spus si colegul @UDAR, se poate folosi un controller PWM care va pastra aceasi tensiune (12V) doar ca va varia factorul de umplere. In acest fel se poate controla viteza de rotatie foarte usor.

Link spre comentariu

@mars01, nu cred ca este posibil sa poti reduce turatia unui ventilator de 12V de la un PC, nici cu un controler PWM, la 60-120 rot/min(1-2rot/sec) incat sa poti vedea cu ochiul liber palele ventilatorului.

Astept si parerea domnului @UDAR.

Iar ceea ce spunea @cristian_draghiescu, "utilizând un iluminat (efect) stroboscopic", mi se pare cea mai buna idee si de mare efect.

Link spre comentariu

De ce 60-120 rot/min ? De ce nu 200-300 sau chiar mai mult ? Ideea era să se observe ”cu ochiul ” , nu să se poată număra ... Iar unii reclamă că observă pulsația rețelei .... Eu pot afirma cu certitudine că am sesizat pulsații de circa 20-25Hz - asta înseamnă , la 4 pale , 300-375 rpm. E drept că sesizat nu e totuna cu văzut , dar  nici 60 rpm ...

Și apoi , OP cerea idei . E liber să experimenteze . Eu în nici un caz nu am asta pe lista de priorități .... Am încă ”datorii” pe care nu mi le-am onorat .

Link spre comentariu

Cu un driver modificat se poate obţine cam orice turaţie de la acel motor, doar că acel driver va trebui montat în exteriorul ventilatorului.Referitor la varianta d-lui Cristian Drăghiescu, dacă se doreşte doar o iluzie optică a rotirii lente, utilizarea unui led stroboscopic este cea mai simplă şi de efect opţiune, fiindcă nu afectează deloc debitul de aer ci dă doar impresia unei rotiri lente a ventilatorului. 

Link spre comentariu

Ok am inteles,dati-mi niste exemple de pe youtube sau google images,eu am tot cautat dar nu stiu cum sa ma exprim sa-mi dea rezultatele dorite.

Niste poze ceva mi-ar fi fost foarte utile sa vad cum...ce...

Multumesc

Link spre comentariu

Rotatii relativ mici, clar vizibile cu ochiul liber am reusit fara sa modific motorul ci numai cu PWM pe alimentare dar atentie PWM de frecventa foarte mica, de citiva Hertz numai.

Ca punct de start, trebuie ales un ventilator de turatie mica de la inceput pt a fi mai usor de obtinut turatiile foarte mici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări