Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio cu ceas Panasonic RC-6099

Postări Recomandate

Va salut,

Aparatul este un radio cu ceas Panasonic RC-6099.

Un manual service pentru un model asemanator il gasiti pe elektrotanya (pentru modelul RC-6288).

Ceasul este construit in jurul circuitului integrat LM8562. 

Problema este ca ceasul avanseaza foarte repede. Concret, dupa alimentarea la retea, ceasul functioneaza bine cam 30 de secunde, dupa care incepe sa avanseze foarte repede (un minut il face cam in 10 secunde).

Ceasul este pilotat de frecventa retelei prin pinul 25.

Oscilogramele intre TP15 si TP16 , respectiv intre punctele TP10 si TP12 arata similar, prin urmare la pinul 25 avem 50 Hz.

Am scos pe rand, din circuit, diodele D5, D6, D7, condensatorul C5, rezistenta R6, tocmai ca sa ramana curat semnalul pilot. Defectul se mentine.

Nu am verificat condensatorii electrolitici (abia luni voi avea acces la ESR-metru), desi ar fi trebuit sa incep cu acestia. E posibil ca din cauza vreunui condensator electrolitic devalorizat/uscat sa apara acest comportament ? Adica ceasul sa avanseze atat de repede ?

Mentionez ca la alimentarea cu baterie de back-up (dupa ce intrerup alimentarea) ceasul functineaza normal (evident, cu display-ul oprit). In acest caz avem oscilator extern RC (R14, VR1, C12).

Multumesc.

Oscilograma TP15 - TP16 (2V/cm, 20ms/cm)

Posted Image

Oscilograma TP10 - TP12 (2V/cm, 20ms/cm)

Posted Image

LM8562

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• norad

4

• validae

4

• Spitfire

1

• modoran

1

Top autori în acest subiect

Poate reteaua este incarcata de paraziti si din cauza aia ceasul o ia razna. LM8562 nu e ceea ce folosesc si chinezii pe ceasurile lor ? Poate fi si inmtegratul de vina daca semnalul e de 50Hz curat.

Pentru teste da-i 50Hz dintr-un oscilator local sa te lamuresti.

Link spre comentariu

Cred că de vină poate fi chiar integratul LM 8562, dacă ar fi vreun condensator electrolitic de filtraj de vină, ar fi apărut de obicei digiți afișați anormal, nu era alterat divizorul de frecvență.Oricum ar trebui să schimbați de probă și electroliticul sau electroiliticii de filtraj, dar este improbabil să fie asta cauza în cazul dvs.

Link spre comentariu

Interesant este ca ceasul merge bine la baterie.

Am eliminat butoanele de setare a orei. Defectul se mentine.

Daca scot semnalul pilot de la 25, sunt luminate doar cateva segmente.

Link spre comentariu

Defectul este cel mai probabil în divizoarele interne ale cipului, probabil unul din divizoare nu mai lucrează corect. Se poate face un oscilator separat de 50Hz, dar asta va complica situația.Un oscilator cu cuartz ar fi cel mai bun, dar este imposibil de folosit apoi radioul din cauza armonicelor superioare ce ar perturba complet recepția.Un oscilator simplu RC ar fi mult mai instabil comparativ cu frecvența rețelei....

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ati avut dreptate. Problema era din circuitul integrat. Am rezolvat prin inlocuirea circuitului LM8562.

Mai am o problema:

Pe UM nu merge pentru ca lipseste in totalitate bobina de pe bara de ferita.

In schema e notata L55 - RLF2C63-O.

Nici in datasheet-ul circuitului TA8164P nu scrie cate spire ar trebui sa aiba bobina. In "test circuit" are 2,2 mili Henry, insa bobina in schema de mai sus este prevazuta cu priza.

Va multumesc.

Link spre comentariu

Asa e. Sunt 2 bobine cuplate.

Am mai sapat pe net si am gasit ca SA2003 e o clona a lui TA8164P. Pe de alta parte si TA2003 e similar cu TA8164P.

N-am gasit date despre bobine.

Adica: numar spire, sens bobinaj, distanta intre bobine pe ferita.

Link spre comentariu

Defectul este cel mai probabil în divizoarele interne ale cipului, probabil unul din divizoare nu mai lucrează corect. Se poate face un oscilator separat de 50Hz, dar asta va complica situația.Un oscilator cu cuartz ar fi cel mai bun, dar este imposibil de folosit apoi radioul din cauza armonicelor superioare ce ar perturba complet recepția.Un oscilator simplu RC ar fi mult mai instabil comparativ cu frecvența rețelei....

Curios, eu am un radio cu ceas pe quartz un banal Silvercrest SRW 250 A1(chinezarie) se aude CRISTAL si pe AM si pe FM, nici o armonica...in plus radio-ul e complet digital, fara condensator variabil ori potentiometru de volum.

Aceste aparate cu LM8562 care folosesc ca etalon frecventa de 50Hz a retelei nu sunt nici precise nici sigure-de regula daca pica curentul la retea, degeaba are baterie, ca odata cu tensiunea dispare si frecventa de 50Hz, deci ceasul nu mai "numara" cat timp tine pana de curent.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Curios, eu am un radio cu ceas pe quartz un banal Silvercrest SRW 250 A1(chinezarie) se aude CRISTAL si pe AM si pe FM, nici o armonica...in plus radio-ul e complet digital, fara condensator variabil ori potentiometru de volum.

Păi acolo e diferența (radio digital)......încearcă să împaci un ceas cu cuarț și un radio analog, pe aceeași alimentare.Eu am încercat și ,,nu se pupă,,....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări