sesebe Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 (editat) Nu cred ca are nimic! Odata rezolvata problema (cel putin asa pare) cu comanda MOS-ului, becut ar trebui sa dispara din circuit. Pune cel putin 3 becuri de 100W in paralel daca vrei sa mai pastrezi becul in circuit. Becul se comporta ca o rezistenta neliniara, un PTC, care se mai foloseste si ca siguranta resetabila. Este foarte posibil ca avint sarcina completa, pragul acestei "sigurante" sa fie atins. PS: ce vrea sa insemne postul 88? Editat August 16, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 (editat) Daca se aprinde becul suficient ca sa fure destula tensiune , perturband functionarea normala ,nu prea e relevanta nici o masuratoare , oscilograma . Eventual suplimentezi radiatorul si masori fara bec in reprize scurte ca sa nu apuce sa se incalzeasca prea mult tranzistorul . Elimina de proba tiristorul de protectie crowbar de la iesirea prestabilizatorului , ca sa nu fie ceva problema acolo . De fapt eu as testa prestabilizatorul pe niste rezistente de putere , fara restul circuitului . Sa nu descoperim dupa aceea ca am aberat atatea pagini si de fapt era bun . Oricum iti spun , prea multa inginerie cu un rahat de sursa simpla , de atunci puteai schimba de 100 de ori toate piesele , ca nu sunt multe sau scumpe , macar partea de comanda , ca sa fie sigura treaba . Asa se depaneaza cand apar probleme de genul asta si nu se descopera exact cauza , nu se "freaca" o sursa saptamani in sir ( scuze de expresie ) , sa ne gandim oare ce are .Dupa cum ziceam mai sus undeva , degeaba descoperi o oscilograma gresita , sursa are reactie negativa , toate piesele lucreaza interconectat , nu e pe blocuri independente ca sa izolezi partea cu problema . Tot la masurarea lor afara din montaj se ajunge . Nimenea nu poate sa-ti zica dupa oscilograme ca piesa x , y , z este defecta Editat August 16, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
sesebe Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 ....................................................................................................... Elimina de proba tiristorul de protectie crowbar de la iesirea prestabilizatorului , ca sa nu fie ceva problema acolo . De fapt eu as testa prestabilizatorul pe niste rezistente de putere , fara restul circuitului . Sa nu descoperim dupa aceea ca am aberat atatea pagini si de fapt era bun . .................................................................................................... Sa nu cumva sa scoti protectia cu tiristor si sa ai ca sarcina sursa secundara. Poti sa scoti tiristorul NUMAI daca folosesti o sarcina artificiala in locul sursei secundare. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 16, 2015 Partajează Postat August 16, 2015 (editat) Pai da , atata ar mai lipsi , sa se arda mosfetul fara bec si tiristor ca sa ajunga 300V in sursa de joasa tensiune . Cred ca se intelege ca nu asa trebuie procedat , nu suntem chiar copii , niciunul dintre noi ... am zis de proba , becul oricum ramane , numai se constata daca se aprinde la fel sau nu . Editat August 16, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
Bird Postat August 17, 2015 Autor Partajează Postat August 17, 2015 (editat) Va salut ! Am fost si am cumparat azi cateva piese . Nu am gasit IRFB812 recomandat sesebe am luat IRF720 , care mi s-a parut a fi pe aproape . Am venit si am mai facut o proba / poze cu IRF840 si cu alimentare separata / fara 220V , dupa care am schimbat doar IRF-ul si am mai facut niste poze. Pentru ca rezultatul a fost incurajator , am scos becul si am alimentat direct , am conectat si toti consumatorii la secundar si....rezultatul il vedeti pe poze . PE DRENA SUNT 300v ! Editat August 17, 2015 de Bird Link spre comentariu
sesebe Postat August 17, 2015 Partajează Postat August 17, 2015 Nu prea imi dau seama, functioneaza bine sau nu? La ultima poza este comutarea OFF a tranzistorului? Semnalul din poarta MOS-ului pare cam lent....Ar trebui sa fie foarte similar cu cel din pinul 10 al controlerului. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2015 Partajează Postat August 17, 2015 (editat) Se pune oscul pe toti pinii ce influenteaza iesirea: 8-11-12. Chiar si 9 care se compara cu 10. Tranzistorul de iesire intern lucreaza blocat-saturat, deci cat am in colector trebuie sa am si in emitor. Oscul este seful, sa nu fie riplu pe alimentare. Aveai raspunsul de pe 08.08, parca asa scrie pe poza. Dar de ce sa nu ne mai tachinezi o saptamana. Probabil ca virusul ce-l chinuie pe @depanatoru (sursele nu se depaneaza cu oscul) bantuie prin toata tara. Cred ca forumul trebuie lasat o perioada sa fiarba in suc propriu pana toti neavenitii se vor plictisi si vor pleca pe alte meleaguri online. Sau sa cuprinda o singura sectiune-bodega. Si atunci nu vom mai avea motive de suparare. Editat August 17, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat August 17, 2015 Partajează Postat August 17, 2015 (editat) Comanda proasta a transitorului MOS-fet. Editat August 17, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Bird Postat August 17, 2015 Autor Partajează Postat August 17, 2015 Aveai raspunsul de pe 08.08, parca asa scrie pe poza. Dar de ce sa nu ne mai tachinezi o saptamana. Probabil ca virusul ce-l chinuie pe @depanatoru (sursele nu se depaneaza cu oscul) bantuie prin toata tara. Cred ca forumul trebuie lasat o perioada sa fiarba in suc propriu pana toti neavenitii se vor plictisi si vor pleca pe alte meleaguri online. Sau sa cuprinda o singura sectiune-bodega. Si atunci nu vom mai avea motive de suparare. Data de pe poze este aiurea , la data aia cred ca i-am pus acumulator pozele le-am facut azi ! Pentru ca intr-un post se facea referire la ce tensiune de fapt trebuie sa functioneze , m-am uitat mai intai in manual unde scrie intre 90V - 250V , apoi am luat un traf 220V / 120V si l-am alimentat din el .Si pentru ca , vorbind cu un prieten se mira cum de au pus un MOS la 400V cand acolo apar 600V , ne-am zis ca daca o fi pentru 120 V ? Aparatul functioneaza , are toate tensiunile corecte in secundar , tensiunea de 43 este 43,5 , impulsurile pe C-ul de 1Micro sunt de 120V....in circa 5 minute ajunge radiatorul la 50 grade C . Azi nu am schimbat decat IRF-ul . si pentru ca am vazut ca s-a schimbat forma impusului pe grila , m-am oprit aici . O sa schimb maine tranzistorul si dioda ..... Link spre comentariu
sesebe Postat August 17, 2015 Partajează Postat August 17, 2015 (editat) Datorita topologiei (sepic cred) tensiunea in drena nu va creste (prea mult) peste alimentare decit cu citeva zeri de volti maximum si consider ca esti safe cu tranzistor de 400V. Data de pe poze este aiurea , la data aia cred ca i-am pus acumulator pozele le-am facut azi ! Pentru ca intr-un post se facea referire la ce tensiune de fapt trebuie sa functioneze , m-am uitat mai intai in manual unde scrie intre 90V - 250V , apoi am luat un traf 220V / 120V si l-am alimentat din el . Eram mai mult decit sigur ca este conceput pt alimentare universala (90V-250V). Comentariul meu se referea ca este posibil ca masuratorile din manual sa fie facute cu 110V alimentare (power line in america este 110V/60Hz dar cred ca stiati). EDIT: In caz ca nu te-ai prins inca, schimba fara a mai cere motive (prietenii stiu de ce) urmatoarele componente cu unele noi (iti voi sugera eu ceva echivalente functionale): Q908 (eu as folosi BC327-40); CR908 (1N5817, 1N5818 sau 1N5819); R908 (2K2 - 3K3) R909 (27Ω - 47Ω) In grila MOS-fetului, semnalul trebuie sa fie perfect dreptunghiular, ca in oscilograma 38 din manual. Editat August 17, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 Postat 15 august 2015 - 10:14Am crezut si eu ca @ Fulgerik ca este o sursa cu transfer direct dar este un flyback de tip sepic din cauza cond de 1 microF dintre infasurari.Automentinerea este flyback asa ca neatingerea valorii tens de iesire de 42V face ca tensiunea de automentinere sa nu atinga pragul de trigherare de oprire al comutatorului cu Q928/Q930.Eu ce am scris aici? Link spre comentariu
BUGHIU Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 (editat) Daca se aprinde becul suficient ca sa fure destula tensiune .... As zice ca ''fura'' curent ,nu tensiune..... Editat August 18, 2015 de BUGHIU Link spre comentariu
sesebe Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 Postat 15 august 2015 - 10:14 Am crezut si eu ca @ Fulgerik ca este o sursa cu transfer direct dar este un flyback de tip sepic din cauza cond de 1 microF dintre infasurari. Automentinerea este flyback asa ca neatingerea valorii tens de iesire de 42V face ca tensiunea de automentinere sa nu atinga pragul de trigherare de oprire al comutatorului cu Q928/Q930. Eu ce am scris aici? Poti detalia putin ca eu nu reusesc sa inteleg ce vrei sa spui. ........................................................ Aparatul functioneaza , are toate tensiunile corecte in secundar , tensiunea de 43 este 43,5 , impulsurile pe C-ul de 1Micro sunt de 120V....in circa 5 minute ajunge radiatorul la 50 grade C . ............................................................. Proprietarul spune ca are peste 42V. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 (editat) Aveai raspunsul de pe 08.08, parca asa scrie pe poza. Dar de ce sa nu ne mai tachinezi o saptamana. Probabil ca virusul ce-l chinuie pe @depanatoru (sursele nu se depaneaza cu oscul) bantuie prin toata tara. Cred ca forumul trebuie lasat o perioada sa fiarba in suc propriu pana toti neavenitii se vor plictisi si vor pleca pe alte meleaguri online. Sau sa cuprinda o singura sectiune-bodega. Si atunci nu vom mai avea motive de suparare. Sursele nu se repara cu osciloscopul mestere ca sa depanezi un tv pe saptamana si sa ajungi in final sa schimbi niste piese pe care le puteai schimba din start masurandu-le , sau preventiv daca e cazul . Unii cred ca daca au un osciloscop l-au prins de picior pe Dumnezeu Eu ma mir cum naiba va considerati depanatori , ce vezi tu cu osciloscopul intr-o sursa care arde tranzistorul pana apuci sa masori ceva ? Editat August 18, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
BUGHIU Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 Sursele nu se repara cu osciloscopul mestere ca sa depanezi un tv pe saptamana si sa ajungi in final sa schimbi niste piese pe care le puteai schimba din start masurandu-le , sau preventiv daca e cazul . Unii cred ca daca au un osciloscop l-au prins de picior pe Dumnezeu Eu ma mir cum naiba va considerati depanatori , ce vezi tu cu osciloscopul intr-o sursa care arde tranzistorul pana apuci sa masori ceva ? Indiferent cum si cu ce se repara sursele de orice fel,ca despre sursa de alimentare e vorba aici,si nu numai surse.....osciloscopul este SINGURUL si de necontestat instrument de masura care iti arata fara drept de apel TOTUL!!! Restul tine de ....obisnuinta,rutina si....experienta !!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum