Depanatoru Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 (editat) Cum sa nu arate bine un riplu de aprox 200mV ( 50mV/diviziune) la vreo 15V continuu sau cat e , dupa o redresare simpla nestabilizata cu dioda si condensator ? De parca acuma vedeti primele oscilograme cu redresarea in surse in comutatie. Spikurile alea ce apar in momentul comutarii diodei ar fi mult reduse cu un mic condensator in paralel , aici se pare ca nu e nevoie . Asa se alimenteaza un integrat sursa in mod real , are imunitate la un asemenea riplu , altfel ar fi pline sursele de stabilizatoare 78xx . Editat Septembrie 3, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Puneti totusi o oscilograma pe 3 , va rog . Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 (editat) 78xx nu poate sa rejecteze bine un astfel de zgomot generat la redresarea din sursele in comutatie. Zgomotele astea se rejecteaza cu filtre R-C sau L-C sau R-L-C. In plus zgomotul vizibil pe osc este in principal zgomot captat de setupul de masura, adica nu este zgomot real..... La pagina 46 de aici se poate vedea cum trebuie masurat corect riplul de tensiune pe condesatorii de filtraj: DER-243 - 65 W Adapter Editat Septembrie 3, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Bird Postat Septembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2015 78xx nu poate sa rejecteze bine un astfel de zgomot generat la redresarea din sursele in comutatie.Zgomotele astea se rejecteaza cu filtre R-C sau L-C sau R-L-C.In plus zgomotul vizibil pe osc este in principal zgomot captat de setupul de masura, adica nu este zgomot real..... As zice sa le lăsam in pace deocamdată , sa schimb cr907 cu cea schottky , cand o veni , si daca tot nu vrea , comand alt traf . Consider ca " scamele " astea apar ca reacție a ce se întâmpla in FET . Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Incearca sa sincronizezi pe front crescator al semnalului din grila sa vedem daca s-a modificat intarzierea care pare a fi hiba. Caderea Miller este mai mica cu sarcina rezistiva dar s-ar putea sa fie de la puterea mai mica ceruta pe iesire. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 (editat) Nici nu ma gindeam sa te pun sa faci filtre pe alimentare. Singurul filtru suplientar ar fi un mic condesator de 0,1µF in paralel pe cel electrolitic, cum am mai specificat de citeva ori. O intrebare, ca nu-mi mai amintesc, comanda proasta a MOS-etului se pastreaza si cu sursa externa pe alimentarea controlerului? Daca Miticamy s-a oferit sa verifice transformatorul pe montajul lui, de ce nu te duci la el cu transformatorul? Din poza nu pare imposibil de scos de pe placa, desi eu cam am dubii ca traful ar putea genera bizdiganiile astea.... Pune-i, pt un scurt test, un electrolitic de 4,7-22µF intre pinul 14 si masa integratului. Vezi semnalul din grila.... De ce nu incerci si cu un tl494? Sint perfect identice din punct de vedere functional cu exceptia la oprirea la undervoltage de care te poti lipsi pt aceste teste. Editat Septembrie 3, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Repet solicitarea de a pune o oscilograma pe 3 , sau macar de a clarifica daca este o "scama" sau basculeaza unul dintre comparatoare ... Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Nikk, uita-te putin aici :http://www.elforum.info/topic/106226-depanare-osciloscop/page-11?do=findComment&comment=1225737. Mai sint si alte serii de poze cara arata acelasi lucru. Eu sint sigur ca nu de la flip-flop provine scama pt ca este mai mare in grila si mai mica in iesirea integratului (asta daca nu-s si erori de masura la mijloc). Link spre comentariu
Bird Postat Septembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Nici nu ma gindeam sa te pun sa faci filtre pe alimentare. Singurul filtru suplientar ar fi un mic condesator de 0,1µF in paralel pe cel electrolitic, cum am mai specificat de citeva ori. O intrebare, ca nu-mi mai amintesc, comanda proasta a MOS-etului se pastreaza si cu sursa externa pe alimentarea controlerului? Cu alimentare externa si fara 300V pe FET , totul este OK ! Cred ca am postat niste poze cu semnale in situatia asta . Daca Miticamy s-a oferit sa verifice transformatorul pe montajul lui, de ce nu te duci la el cu transformatorul? Din poza nu pare imposibil de scos de pe placa, desi eu cam am dubii ca traful ar putea genera bizdiganiile astea.... Asa e , din poza..... Atata timp cat nu am cu ce sa-l inlocuiesc , nu indraznesc sa incerc sa-l scot de acolo . In cel mai rau caz , dau aparatul inapoi in conditiile existente . Pune-i, pt un scurt test, un electrolitic de 4,7-22µF intre pinul 14 si masa integratului. Vezi semnalul din grila.... Am pus , si nici nu clipeste !!! De ce nu incerci si cu un tl494? Sint perfect identice din punct de vedere functional cu exceptia la oprirea la undervoltage de care te poti lipsi pt aceste teste. Cat crezi ca suporta cablajul asta ? Deja a fost schimbat de 4 ori . "...dar s-ar putea sa fie de la puterea mai mica ceruta pe iesire." Consumul este cam la 1/3 din normal ., ~0.23A...masurat cu volmetrul pe o rezistenta serie cu becurile ( asta pentru a pastra eroarea masuratorii facute pe R949 ,care arata ~0,7A ) Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Nici nu ma gindeam sa te pun sa faci filtre pe alimentare. Singurul filtru suplientar ar fi un mic condesator de 0,1µF in paralel pe cel electrolitic, cum am mai specificat de citeva ori. O intrebare, ca nu-mi mai amintesc, comanda proasta a MOS-etului se pastreaza si cu sursa externa pe alimentarea controlerului? Cu alimentare externa si fara 300V pe FET , totul este OK ! Cred ca am postat niste poze cu semnale in situatia asta . Eu as prefera sa stiu si cu alimentare de 300V pe MOS-fet si controlerul alimentat extern cum ar merge. ................................................................................................................................................. Pune-i, pt un scurt test, un electrolitic de 4,7-22µF intre pinul 14 si masa integratului. Vezi semnalul din grila.... Am pus , si nici nu clipeste !!! Aici nu inteleg. De ce nu incerci si cu un tl494? Sint perfect identice din punct de vedere functional cu exceptia la oprirea la undervoltage de care te poti lipsi pt aceste teste. Cat crezi ca suporta cablajul asta ? Deja a fost schimbat de 4 ori . Era numai o ideie. Eu in locul tau as fi pus demult un soclu pt integrat. Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 4, 2015 Partajează Postat Septembrie 4, 2015 "Cu alimentare externa si fara 300V pe FET , totul este OK !" - dar cu el in circuit , cred, deci comanda este buna in principiu . Acest lucru s-a vazut si pe 9 cu sarcina rezistiva , adica comanda nu este afectata de inadecvarea la MOs ci de altceva . Sper ca si la testele cu sarcina externa cei 42V sunt CC adica filtrati cu condensatori . Daca oscileaza sau prinde un zgomot pe comparatoare apare pe Feedback (3) , de asta solicit oscilograma . O informatie in plus nu strica , mai ales ca nu implica modificari de circuite. Trafo se poate testa si in montaj , deconectat de la circuite (C, CR etc) desigur , poate mai putin masa . Link spre comentariu
Bird Postat Septembrie 4, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2015 (editat) @sesebe "Singurul filtru suplientar ar fi un mic condesator de 0,1µF in paralel pe cel electrolitic, cum am mai specificat de citeva ori." Am pus pe rand mai multe valori in paralel peste electrolitic si nu s-a intamplat nimic , dupa cum am mai spus de cateva ori . " Eu as prefera sa stiu si cu alimentare de 300V pe MOS-fet si controlerul alimentat extern cum ar merge. " Eu as fi preferat sa-mi raspundeti la intrebarea pusa de cateva ori : daca sa procedez asa sau nu , si nu a raspuns nimeni nici da nici nu .( eu nefiind sigur ca va merge ) " Pune-i, pt un scurt test, un electrolitic de 4,7-22µF intre pinul 14 si masa integratului. Vezi semnalul din grila.... Am pus , si nici nu clipeste !!! Aici nu inteleg. " Pai ... e simplu ...am pus C-ul si semnalul nici nu creste , nici nu se micsoreaza , nici nu se lateste si nici nu se ingusteaza ...adica nu clipeste . @Nikk " Sper ca si la testele cu sarcina externa cei 42V sunt CC adica filtrati cu condensatori . " Cred ca undeva faci / fac o confuzie : cand alimentez extern " preregulatorul " cu FET-ul conectat si aparatul ne alimentat la 220V , fara 300V , nu are de unde sa faca 42V , am verificat doar functionarea integratului si semnalul pana in grila Cand am probat " sursa " am alimentat extern pe punctele T940 si T950 fara sa scot sau sa pun piese , si cu aparatul scos din priza ??? Editat Septembrie 4, 2015 de Bird Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 4, 2015 Partajează Postat Septembrie 4, 2015 @Bird Alimentarea osciloscopului consta in principal din convertorul Cuk ( MOS,CI ,trafo 906 ) cu sarcina un invertor Q946/Q947 , trafo T948 , care livreaza tensiunile necesare . Convertorul reduce tensiunea redresata a retelei 130/320 V cc la 42 Vcc care alimenteaza invertorul . Dvs alimentand extern cu 42V in T940/T950 ati verificat invertorul : functionare, consum si este Ok. Problema este convertorul in sensul ca MOs-ul se incalzeste excesiv datorita comenzii incorecte . Eu am presupus ca ati deconectat invertorul , l-ati inlocuit cu o sarcina rezistiva/becuri si ati verificat asa convertorul . Sa revenim . Cred ca trebuie verificat daca comanda incorecta se datoreaza unei oscilatii (perturbatii) pe reactii/comparatoare . Acest lucru se poate vedea pe 3 al CI. In configuratia originala , insist sa va rog , puneti o oscilograma de pe pinul 3 al CI (Feedback) pe un canal si "scama" din grila/drena pe celalalt canal. Link spre comentariu
Bird Postat Septembrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2015 Nikk , eu am alimentat separat , odată cu 14V intrarea in stabilizatorul CI-ului peC925 fara sa alimentez si cu 220V , verificând funcționarea CI si odată cu 42V verificând invertorul cu sursele secundare . In momentul de fata sunt cu tranzistorii din invertor scoși , cu o sarcina formată din doua becuri de 100w legate in paralel conectate pe " 42V " , dar care nu asigura decât 1/3 din consumul necesar , si nu revin la montajul inițial decât cand rezolv preregulatorul . Deci nu am cum sa-ți pun oscilograma . Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 ................................................................... Eu as fi preferat sa-mi raspundeti la intrebarea pusa de cateva ori : daca sa procedez asa sau nu , si nu a raspuns nimeni nici da nici nu .( eu nefiind sigur ca va merge ) .................................................................... Nu stiu daca am inteles prea bine la exact ce context te referi tu aici, dar uite cum as proceda eu daca as avea placa in fata: As pune un canal de semnalul de grila si l-as utiliza pt sincronizare pe frontul crescator. Daca osciloscopul are numai doua canale, as utiliza al doilea canal ca sa vizualizez toate semnalele din convertor incercind sa gasesc o corespondenta intre semnalul gresit din grila si oricare alt semnal si apoi mai vedem. Daca as avea 4 canale la osciloscop, as folosi 3 canale ca sa vizualizez simultan tensiunea din grila, din drena si curentul de drena (cu o sonda de curent), iar cu al patrulea canal as cauta sa vad celelalte semnale din convertor si sa gasesc corespondente. Ideea de baza este gasirea semnalului care se sincronizeaza si genereaza problema din grila, si apoi gasirea cauzei care il genereaza. E greu cind face altcineva citeva masuratori, in conditii care nu sint foarte clar descrise totdeauna, utilizind o referinta de masa zgomotoasa sau cu fir lung pt conexiunea de masa care capteaza mult zgomot parazit. Acest zgomot parazit a generat de multe ori piste gresite. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum