Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare osciloscop ...

Postări Recomandate

.................................................................................................................

Condesatorul C907 de 1µF l-ai schimbat cu unul de cel putin 800-1000V aceeasi valoare? Stiu ca este de tensiune mai mica dar ca sa exclud orice cauza posibila. Nu se incalzeste deloc condesatorul?

Si eu l-am intrebat asta acum ceva timp.....  (http://www.elforum.info/topic/106226-depanare-osciloscop/page-9?do=findComment&comment=1225173)

byv26d are Trr 30nsec....

Link spre comentariu

Eu aveam byv26d. Condensatorul de 1 micro a fost masurat?

Am raspuns de vreo doua ori......l-am schimbat , nu am vazut nici o modificare si l-am pus inapoi pe al lui pentru ca era exact  1uF . De incalzit se incalzeste putin mai incet in ~5-6 minute ajunge la 50 grade C

Deja arata un pic mai bine, 300nsec vs 500nsec.

Nu stiu la ce te referi mai sus , ce am pus acum are 35ns....crezi ca poate fi asa mare diferenta daca o sa pun dioda recomandata ?  300ns avea dioda pusa de mine pe alimentarea stabilizatorului - am schimbat-o si pe aia cu una de 35ns

....................................................................

In pozele de mai jos se vede unde am vazut eu Trr < 10nsec.

Imi ser scuze !!  Mesajul tau venea dupa unul al lui @dan cod in care vorbea de UF5408  si am cautat direct datele pe internet ......nu am urmat linkul .

Pune-o pe cea pe care am gasit-o eu si ar trebui sa mearga mai bine. Ce nu inteleg eu este cum de lui Miticamy ii mergea perfect cu o dioda fara pretentii (sau poate ma insel.....).

Am mai intrat pe o sursa cu MosFet si am vazut alt semnal ... curat ! Tind sa cred ca, in alta parte este problema .

Editat de Bird
Link spre comentariu

Am mai intrat pe o sursa cu MosFet si am vazut alt semnal ... curat ! Tind sa cred ca, in alta parte este problema .

Esti sigur ca era exact aceeasi topologie?

Pt mine este prima data cind intilnesc aceasta topologie folosita la tensiune asa de mare. Sepic am vazut numai la tensiuni mici, sub 20V.

Link spre comentariu

Pune macar de test un locul celui de 1µF unul de 0.1-0.22µF/1000V sa vezi cum se comporta.

Ma refer la semnalul din grila si poate la incalzire.

Mai incearca sa pui in serie cu condesatorul un rezistor de 10-30Ω/ cit mai multi Wati dar nebobinat.

Aceste teste ne vor spune daca problema este generata de acest condesator sau nu, dioda intrind si ea in acest calcul.

Link spre comentariu

Cred ca pierdem din vedere faptul ca nu proiectam noi , acum , sursa ea este făcută de ~ 30 - 35 ani , si a funcționat si funcționează in mii de exemplare . Mi se pare corect sa verific prin înlocuire ori ce componente cu altele , daca nu originale , macar cu parametrii cat mai apropiati de ele . O sa schimb din nou dioda cu cea găsită de tine . De facut cercetare pe osciloscop ......nu îmi vine , de frica sa nu stric altceva .

Link spre comentariu

Nu domnu, nu-i vorba de facut cercetare, e vorba de aflat ce anume strica functionarea la sursa ta.

Acum ceva timp aproape ca erai si impotriva folosirii osciloscopului, dar in fine e sursa ta, faci ce vrei cu ea.

Link spre comentariu

Sa schimbe piesele sau sa-l duca la un depanator profesionist , amatori cu osciloscopul sunt destui care cred ca e un aparat magic care-ti indica defectele ( mai ales in surse). Pana la urma dupa "n" oscilograme e clar ca nu se stie nimic in plus fata de situatia de dinainte ... numai povesti teoretice ca o fi , ca n-o fi , de dragul "stiintei" . Deja topicul e popular ca o telenovela a depanarii :rade:  , spor la oscilograme in continuare .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Sa schimbe piesele sau sa-l duca la un depanator profesionist ,

....in afara de traf , nu a ramas nimic ne schimbat . Fac " sapaturi " sa vad de unde iau unul ...Eu am recunoscut ca nu cunosc amanunte despre functionarea Mosfetului ...cand a aparut in televizoare l-am preluat din mers si l-am tratat ca pe ori ce alt tranzistor , era ars il schimbam cu altul la fel , masuram / schimbam pisele conexe stricate ...si gata ....si am reparat destule - din asta am trait . Dar uite ,se intampla ca nu merg toate la fel si mai apar si situatii  care iti dau de lucru . Dupa ce am verificat prestabilizatorul si stabilizatorul cu sursa externa si am vazut ca functioneaza abele corect , eu as fi schimbat transformatorul , ne avandu-l si constatand diferente de parametrii intre componentele schimbate si cele originale , sunt de luat in calcul cautarea si inlocuirea lor cu unele cu parametrii cat mai apropiati .

Am comandat azi si dioda cu Trr<10ns ....

amatori cu osciloscopul sunt destui care cred ca e un aparat magic care-ti indica defectele ( mai ales in surse).

Iesti rautacios , nu cred ca nu te-a scos de multe ori din incurcatura un osciloscop.

Pana la urma dupa "n" oscilograme e clar ca nu se stie nimic in plus fata de situatia de dinainte ...

Poti spune ca tot nu s-a rezolvat defectul , dar cativa pasi tot s-au facut .

Editat de Bird
Link spre comentariu

Ignora-l Bird

Din cauza ca probabil nu stie prea bine cum sa interpreteze o masuratoare facuta cu osciloscopul (asta este ceea ce a rezultat din comentariile lui) , considera ca utilizarea osciloscopului este facultativa in procesul de reparare al unul aparat.

Sper numai ca la un moment dat sa-si dea seama si el ce importat este sa utilizele un osciloscop in procesul de depanare si atunci probabil o sa regindeasca aceste comentarii....

Eu am decis demult sa ignor comentariile lui pt ca nu aduc nici o plus valoare la discutii.

Link spre comentariu

Ignora bagatorii de seama care se cred mari depanatori si care n-au alta placere decat scrisul mult pe forum si teoria ... Pana una alta numai povesti , nimic concret din partea savantilor inchipuiti , pentru ca e imposibil de zis in cazul asta exact care e problema si identificarea piesei defecte din oscilograme. Numai unul care nu depaneaza si are capul plin de teorii crede asa ceva .

Osciloscopul il folosesc cand e nevoie , nu ma joc cu el ca sa ma aflu in treaba , iar la depanare surse in primar nu ai ce vedea concret ca sa te ajute la gasirea defectului . Nu sunt piese multe oricum , iar in cazul asta ce sa vezi , ca nu merge chiar bine ? Ca exista un mic spike , ca parca e putin stramb semnalul ? Pe langa ca semnalele se schimba dinamic in functie de consum , etc , nici nu poti sa stii exact cum trebuie sa fie , in afara de teorii unde sunt stas . Tot la masurat si schimbat piese se ajunge , evident conform cu originalele . Dupa cum am mai zis , sursa avand reactie negativa se comporta ca un tot unitar , nu e ceva liniar pe blocuri independente sa reglezi forma pe osciloscop sau urmarind semnalul pe traseu sa vezi ca se intrerupe ori se stramba ca sa identifici piesa defecta

Sper ca ai probat de atunci preregulatorul pe o sarcina artificiala cat de cat comparabila cu consumul osciloscopului declarat pe eticheta , sa nu te trezesti ca e bun dar e un supraconsum din sursa principala sau de altundeva .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

CITAT: ....in afara de traf , nu a ramas nimic ne schimbat . Fac " sapaturi " sa vad de unde iau unul ..Pai daca nu este complicat sa-l scoti, pot sa-l testez in montajul pe care l-am prezentat. Vom afla si valoarea inductantei, curentul de saturatie.

Link spre comentariu

CITAT: .............Pai daca nu este complicat sa-l scoti, pot sa-l testez in montajul pe care l-am prezentat. Vom afla si valoarea inductantei, curentul de saturatie.

Ieste ....e o oala de ferita cu doua bucăți de textolit lateral pe care sunt fixate terminalele . Dar daca nu gasesc , oricum il dau jos si încerc ( daca reușesc sa desfac ferita ) sa-l rebobinez . Mai așteptam . Iti multumesc !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări