Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dezlipirea pieselor de pe placi

Vizitator mirell2000

Postări Recomandate

II scoti mina (pasta) si arcul si ...faci pe ...compresorul. Se incalzeste terminalul pt dezlipit cu letconul si cand ajunge la temperatura de topire a aliajului  ii tragi un jet de aer . Stropii de fludor o sa sara tot pe partea cu cablajul si nu se lipesc de alte paduri deoarece se racesc in aer. Eficienta e mult mai mare decat la pompele de vacuum si tot secretul sta in momentul optim ales pt a sufla si viteza jetului de aer. Pare foarte aiurea tehnica asta , eu insami cand am vazut prima data nu-mi venea sa cred ce eficienta are.  Cea mai tare faza cu metoda asta a fost cand tipul , la care am vazut-o, a fost la un interviu pt un post de electronist si la proba practica i-au dat aia o placa multistrat plina de integrate si l-au pus sa le scoata. Sincer, i-a facut praf, mai ales ca nu a folosit pompa sau tresa ci doar un ..pix. In general un integrat cu 40 pini il scoti de pe un cablaj multistrat cam in juma de ora si te chinui daca gaurile sunt de 0,8 . Cu pixul il dai afara in max 5 min si avantajul e ca in timpul incalzirii unui terminal il impingi cu letconul exact in centrul gaurii si aplicand jetul de aer se elibereaza de fludor si nu ramane lipit de vias. Cu pompa nu poti controla asta si cand iti este lumea mai draga se infunda.

Link spre comentariu

Unul cu 40 de pini cu vacuum cu varf adecvat 1-1,5 minute maxim.In copilarie mai foloseam acul de seringa care il introduceam intre pin si placa ,era pe vremea aia o metoda buna.Aveam cateva dimensiuni de ace.

Link spre comentariu

Unul cu 40 de pini cu vacuum cu varf adecvat 1-1,5 minute maxim.

...numai cu o statie Weller buna poti sa-l scoti in timpul asta, cu tresa sau pompa de vacuum te chinui rau si trebuie sa ai grija sa nu strici traseele sau vias_ul. 

Link spre comentariu

WMD3 cu DSX80.Am cateva tipuri de varfuri cu gauri diferite si cu cel adecvat te joci

Ati lucrat vreodata cu modelul WXD 2020?Mie mi se pare mai deosebita avand ecran tactil si port usb.Evident ca eu n-am incercat asa ceva deoarece nu este prea ieftina si nu cred ca are ce cauta pe mana unui incepator dar cu siguranta as fi fost foarte tentat sa o achizitionez daca ma aflam in locul dvs.

Link spre comentariu

Nu am lucrat dar nu as da wmd3 in schimb la aia clar.Nu ecranul lucrezi ci cu letconul.

Corect,dar dupa cum am precizat deja mi se pare mai deosebita datorita ecranului tactil si a portului usb,de aceea m-am gandir ca ii tenteasza pe electronistii cu experienta cum sunteti dvs. iar in plus de asta pareti a fi tare incantat de statiile Weller.Numai bine si spor la treaba in continuare.

Link spre comentariu

La ce ma ajuta USBul si ecranul tactil?Daca lucreaza corect,e robusta e suficient si sunt 100% ca astea noi nu mai sunt calitatea celor mai vechi care merg de ani zile 8-10 ore zilnic fara probleme

Link spre comentariu

Din pacate multe lucruri noi numai sunt de calitatea celor mai vechi.Motivul din care v-am intrebat daca ati lucrat vreodata cu modelul WXD 2020 a fost acela ca am citit in diverse postari ale dvs. ca ati folosit mai multe modele Weller dea lungul timpului.Si eu asi vrea sa achizitionez o statie de lipit sau chiar sa-mi realizez una caci lucrand doar cu un letcon simplu mai si ard piese dupa ce se incinge la maxim.

Link spre comentariu

Foarte interesanta metoda cu pixul...der_doktor...mai exact cum se sufla? Dinspre partea cu cu lipiturile sau de pe cea cu piesele?? Ca sa fiu si eu in randul topicului, am o statie cu vacuum PACE, am folosit si tresa dar mi se pare utila doar cand cureti locuri tip SMD/SMT. Pompa de cositor ...daca te obisnuiesti cu ea e ok...dar nu am auzit pe nimeni cu metoda periei de dinti...cand eram copil nu aveam acces la tehnica foarte avansata si nu mai stiu de unde am gasit tehnica asta pentru recuperat si dezlipit piese. Incalzeam locul si apoi cu peria indepartam cositorul, se ia foarte fain. Partea urata era ca apoi trebuia sa cureti placa f bine de urmele de cositor....

Link spre comentariu

Eu deocamdata nu lucrez cu componente SMD fiind incepator dar imi procur componente THT  din unele aparate electronice cu ajutorul tresei si aceasta isi face treaba foarte bine.Probabil ca uneori se intampla sa mai ramana urme de fludor prin canalele placii nu stiu dar in cazul meu nu are nimica caci nu fac reparatii pentru a aparea vreo problema dupa inlocuirea componentelor defecte.Singura problema este ca tresa se termina destul de repede si o rola costa cam 10 RON.Dar cred ca o sa-mi cumpar si o pompa pentru a vedea cum ma descurc cu ea. 

Link spre comentariu

Probabil ca tipul din videoclip isi procura piese de pe acea placa pentru a le lipi pe alte placi la fel cum fac si eu dupa cum am precizat mai sus dar nu m-am gandit la metoda cu aer cald caci nici nu detin scula necesara.Cat despre metoda cu pixul vad ca multora vi se pare intersanta poate o voi incerca si eu caci este cea mai ieftina daca nu ma insel.

Link spre comentariu

Cu pixul sufli din partea unde incalzesti cu letconul. Misto si aia cu periuta de dinti, e foarte utila. Uite asa mai aflam lucruri noi si folositoare. Eu cand defrisam placile cu feonul (suflanta de aer cald) cand ajungea fludorul la temperatura de topire loveam brusc placa si picau toate.

Link spre comentariu

@cipri_mury  Am eu WXD2020, dar nu ecranul tactil reprezinta avantajul acestei statii. De fapt ecranul ma cam enerveaza, trebuie sa apesi destul de tare pe ecran si pe o suprafata mare. De asemenea joystick-ul tactil e greu de folosit, vrei sa cresti temperatura si la un moment dat mai scade, etc

De asemenea nu-mi place ca nu are buton de power frontal, trebuie sa o opresti de la spate.

Un avantaj ar fi ca WXD2020 are un accelerometru in letcon si o poti seta sa-si reduca temperatura daca sta nefolosita un timp iar apoi intra in stand-by dupa alt timp prestabilit. Ca sa iasa din stand-by trebuie sa misti letconul.

La statia WXD2020, varfurile au un sistem interesant de conectare: mufa jack de 3.5mm ! Deci se schimba usor din mers dar costa mult (circa 200 RON). Un avantaj e ca se incalzeste foarte repede, poti seta tu cat de agresiva sa fie incalzirea.

Lucrez zilnic si cu WMD3 si parca totusi imi place mai mult asta veche, mai ales ca are 3 porturi de lucru.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări