Vizitator mirell2000 Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Buna , pentru dezlipit piese pot folosi tresa absorbanta sau pompa cositor ? Care e mai indicat ? Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Eu folosesc tresa si sunt foarte multumit de ea.Pompa n-am folosit niciodata dar am auzit de la electronistii cu experienta ca este recomandata doar cand vine vorba despre piese de dimensiuni mai mari dar oricum multi considera tresa mai utila caci absoarbe mai bine fludorul.Gandestete la diferenta dintre a face curatenie cu aspiratorul sau cu matura.Dar asa ceva cred ca se cuvenea sa postezi la rucrica sectiunea incepatorilor. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Buna , pentru dezlipit piese pot folosi tresa absorbanta sau pompa cositor ? Care e mai indicat ? daca vrei sa faci antrenament de scos piese nu-ti trebuie nici una nici alta iar daca vrei sa scoti piese pentru a le inlocui poti folosi pompa,cel putin eu aceasta metoda o folosesc in special la circuitele integrate. 1 Link spre comentariu
validae Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Când e vorba de integrate cu mulţi pini tresa cred că nu are rival, fiindcă pompa ar trebui armată la fiecare pin în parte şi faci febră musculară dând mereu la pompă... Ăsta nu ştiu dacă era subiect potrivit secţiunii Depanări Casnice, deşi mai toate electrocasnicele conţin ceva electronică mai nou... Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Si eu am precizat mai sus ca asa ceva se cuvenea sa posteze la sectiunea incepatorilor.Si apropo de dezlipirea componentelor eu sunt foarte multumit de tresa si cand vine vorba despre condensatori,tranzistori,rezistente s.a.m.d.Dar nici cand vine vorba despre lipirea integratelor SMD nu cred ca tresa are vreun rival in caz ca ajunge fludor printre pini. Link spre comentariu
one Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Cred ca pompa si tresa sunt diferite si trebuie sa le ai pe ambele si sa le folosesti in functie de situatie. Daca dezlipesti o piesa mare si cu pinii indepartati, cam ai nevoie de pompa. Daca ai o piesa mica si cu pinii apropiati, ar merge tresa. Daca vorbim exclusiv de dezlipit, atunci de multe ori nu ai nevoie nici de una nici de alta, ci doar de aplicarea unei cantitati mai mari de aliaj. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Si eu am auzit ca pompa este recomandata pentru dezlipirea pieselor mai mari dar deocamdata nu mi-am procurat asa ceva caci nu lucrez cu piese prea mari si ma multumesc doar cu tresa pe care o folosesc pentru a dezlipi piesele bune din diferite aparate electronice.Cat despre dezlipirea pieselor prin aplicarea unei cantitati mai mari de aliaj cred ca se face risipa folosind aceasta metoda dar fiecare cu metoda lui preferata.Sunt perfect de acord ca cine este electronist cu adevarat trebuie sa detina atat tresa cat si pompa plus multe alte scule. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 (editat) Eu m-am obisnuit sa folosesc pompa de cositor pt extras piesele de pe placi, mi se pare mult mai ok. In cazul tresei, absoarbe dar nu intotdeauna cum trebuie si mai ramane cositor pe canalul din PCB iar la un CI e cam aiurea..plus ca tre sa tii mai mult letconul pana incalzesti si absoarbe tot cositorul. Tresa e foarte utila pt curatat pad urile cand schimb componente smd Pentru dezlipirea smd urilor, adaug cositor si extrag piesa cu penseta, abia apoi curat pcb ul cu tresa si pun alta componenta in loc. Editat Iulie 29, 2015 de Rx-Tx Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 @Rx-Tx Probabil ca dvs. faceti reparatii si atunci este de inteles ca canalele din PCB trebuie sa fie perfect curate in momentul lipirii noilor piese,dar eu doar dezlipesc piesele din diferite aparate electronice care numai sunt folosite,pentru a realiza montaje electronice si pentru atat imi este suficienta tresa. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Eu am folosit cu rezultate bune bucati de conductor litat(dezizolat) pentru indepartarea lipiturilor.Am avut pompa pentru cositor care avea o problema, "duza" care absorbea cositorul lichid.Aceasta era facuta din material plastic care se topea din cauza temperaturii ridicate.Am folosit si izolatie siliconica scoasa de pe conductorii cu astfel de izolatie,pe care am fixat-o pe duza pompei. Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Am folosit si pompa si tresa si statie cu vacuum.Clasamentul ar fi1.Statie cu vacuum2.Tresa3.Pompa(pompele au varful din teflon si rezista la temperatura) Link spre comentariu
traianpop Postat Iulie 30, 2015 Partajează Postat Iulie 30, 2015 Pompa fabricata de IIRUC, cu imbunatatirea spusa de GEO( o mai stie cineva? ) Nici o chinezoaica sau nici un neamt n-au facut pompe mai bune. Cum au spus colegii, depinde ce , si pentru ce vrei sa dezlipesti. Intrebatorul e nou venit, se presupune ca nu are statie cu vacuum Tresa nu e toata la fel, trebuie sa inveti cum se lucreaza cu fiecare; Alteori iti ajung cele doua maini sa recuperezi piese de pe diverse placi. Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Iulie 30, 2015 Partajează Postat Iulie 30, 2015 Depinde de situatie. Ceva exemple : - pompa cand am piese mari si trebuiesc inlocuite. Cu ea trag doar ce e "mult" . - tresa cand am integrate si pompa mai face figuri si nu trage tot. Si in cazul asta doar in cazul in care piesele trebuiesc inlocuite. - lampa cu gaz cand piesele trebuiesc recuperate ) . In cazul asta nu ma intereseaza salvarea placii. Doar o incalzesc suficient cat sa pot scoate o anume piesa. Cu statia de aer cald e mai dificil cateodata. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2015 Partajează Postat Iulie 31, 2015 App de dezlipit piese....in special trafuri de linii prinse pe placa in cose (capse) sau integrate cu 40 pini pe cablaj dublu cu gauri de 0,8 gen digitala DTV3...mai ales cand te grabesti si nu ai timp de pierdut cu pompa sau tresa. Cel mai repede merge cu ..pixul (pix din ala transparent de unica folosinta, 10 buc la un leu). In general la cablajele dublu placate cu pompa sau tresa risti sa exfoliezi traseele datorita timpului indelung de incalzire, de aceea metoda cu adaugarea de aliaj de lipit e mult mai eficienta. Cand am vazut cum se scot integratele si trafurile de repede cu ''pixul'', asta acum vreo 20 ani, sincer am ramas ...masca. Oricum, e inventie romaneasca, nu am mai vazut asta pe nicaieri pe afara si sincer sa fiu o mai aplic si eu cand n-am incotro si nu e nimeni prin preajma, mai ales clienti. Link spre comentariu
elmar Postat Iulie 31, 2015 Partajează Postat Iulie 31, 2015 App de dezlipit piese....in special trafuri de linii prinse pe placa in cose (capse) sau integrate cu 40 pini pe cablaj dublu cu gauri de 0,8 gen digitala DTV3...mai ales cand te grabesti si nu ai timp de pierdut cu pompa sau tresa. Cel mai repede merge cu ..pixul (pix din ala transparent de unica folosinta, 10 buc la un leu). In general la cablajele dublu placate cu pompa sau tresa risti sa exfoliezi traseele datorita timpului indelung de incalzire, Adică ??...îl tai de pe listă sau cum?? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum