Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amp cu TDA 2050

opreaandrei

Postări Recomandate

Buna seara,

Imi prind urechile cu un proiect de amplifciator cu TDA 2050. Il alimentez simetric +/- 12v, dupa redresare 17V. Filtrare 15000uF...

Acum cand masor sursa (punte de diode integrata) dupa filtrare obtin tensiunea continua +/- 17V, dar surprinzator daca dau multimetrul pe AC am cate 32Vca pe ramura?!

Masuratoarea de sus le-am facut-o din intamplare dupa ce alimentand TDA2050 doar la +17V si -17V si fara alte conexiuni imi da pe iesire -16V. 

Ce se intampla aici? Nu mai este buna puntea de diode?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• opreaandrei

3

• ratza

2

• sesebe

1

• PKP98

1

Top autori în acest subiect

pune o schema si cu tensiunile masurate marcate pe ea ca sa ne intelegem mai bine....

masurarea pe ac este ciudata la unele multimetre cind au si dc suprapus ...

Link spre comentariu
Vizitator LeoGal

Masori cu aparatul pe V AC tensiunile alternative din secundarul trafo, iar pe V DC tensiunile continue pe condensatorii de dupa puntea redresoare. Masuratoarea V AC pe condensatorii de netezire este irelevanta, eronata. Daca vrei sa vezi riplul de tensiune pe filtru (in sarcina) foloseste un osciloscop. Puntea o poti verifica dioda cu dioda la rece (nealimentat), cu multimetrul pe pozitia verificare diode. Auditie placuta la final!

Link spre comentariu

Verifica si TDA-ul,poate sa fie ars ,mai ales daca nu e nou si e recuperat,schimbal cu altul ,si daca tot nu vrea ,uitate in schema sa nu ai ceva greseli,pinii de la integrat conectati gresit sau ceva piese care nu isi fac treaba.

Bafta!

Link spre comentariu

Nu ai ce sa cauti cu multimetrul pe AC cand masori CC, clar iti da ceva eronat. Puntea redresoare nu are cum sa fie defecta deoarece nu ti-ar fi ajuns tensiune deloc in condensatorii de filtraj. Daca traful e bobinat 2x12 v, sau 24 V cu priza mediana, e tot una, atunci dupa redresare vei avea 12x1,4=16,8 , deci e normal sa iti arate 17 V dupa redresare si filtraj. Si deci exceptand 0 flotant vei avea 34 V la ramurile puntii.

In concluzie nu e nimic defect, doar ca trebuie sa intelegi mai bine ce se intampla la redresarea unei tensiuni alternative.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

... dupa ce alimentand TDA2050 doar la +17V si -17V si fara alte conexiuni imi da pe iesire -16V. 

Sper ca ai conectat si masa, nu doar + si - 17V.
Link spre comentariu

Am rezolvat problema cu integratul, era o masa lasata in aer. 

Am facut complet montajul si l-am testat. Se aude tare si ok, am ceva brum, dar e de inteles ca deocamdata am un sir de fire amestecate.

Am o problema cu volumul. Am un potentiometru de 100k si cand aplic rezistenta maxima pe semnalul de intrare se aude la volum destul de tare, dupa daca mai umblu la potentiometru deja distorsioneaza prea rau. De ce nu opreste semanlul potentiometrul?

Link spre comentariu

Eu cred ca nu ai legat masa la potentiometrul ala sau este defect. Nu are importanta daca e liniar sau logaritmic, la minim trebuie sa ai volum 0. Verifica legaturile cu mai mare atentie.

Poate fi si cablul de semnal intrerupt (firul de masa), asa ar explica si brumul pe care il ai (nu ar trebui sa fie, chiar daca nu ai cablu ecranat)

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări