Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cresterea puterii transferate la un transformator de retea cu circuit magnetic E + I experiment

Postări Recomandate

Pai sa vad ce timp am deseara sa testez....nu am un reostat de putere adcvata dar am trepte de rezistenta ....pot sa las o jumatate de secundar incarcat ca in poza iar pe cealalta jumatate sa incarc in trepte 0.5A...1A...1,5A........si sa depasesc curentul pe partea aflata initial in gol fata de partea deja incarcata....fac un tabel cu valorile...daca e bine asa , te rog sa-mi spui...

Link spre comentariu

Dacă o singură jumătate este încărcată tensiunea va fi cu atât mai mică , cu cât încărcarea este mai mare . Dacă sunt încărcate ambele jumătăți inegal tensiunea va fi mai mică pe jumătatea mai încărcată dar dezechilibrul va fi mai mic decât cu una în gol. 

Tensiunile vor fi strict egale ( mă rog , strict ... cu aproximație pentru că există și alte diferențe ) doar  la încărcări strict egale . 

Suma tensiunilor însă  ar trebui să fie aproximativ constantă .

Așa cum este acuma - cu o jumătate încărcată avem practic un șunt magnetic format de coloana liberă ( bobina în gol e ca și cum n-ar fi , ea este doar un senzor pentru mărimea fluxului din acea coloană ).

Link spre comentariu

...Așa cum este acuma - cu o jumătate încărcată avem practic un șunt magnetic format de coloana liberă ( bobina în gol e ca și cum n-ar fi , ea este doar un senzor pentru mărimea fluxului din acea coloană ).

Pe lânga acest lucru, oare în coloana "încarcata" nu se modifica cumva si reluctanta?

Link spre comentariu

Desigur , reluctanța , fiind dependentă de permeabilitate care la rândul ei este dependentă de intensitatea câmpului magnetic,  este diferită în cele trei coloane .

Modelarea cantitativă este extrem de greu de făcut - variația lui µ, câmpurile de dispersie relativ importante , pericolul de saturație în coloana neîncărcată - acolo este maxim fluxul , respectiv inducția, etc.

Calitativ însă se poate constata că datorită dezechilibrării repartiției fluxului , acesta scade în coloana încărcată și crește în cea liberă . Suma însă pare a rămâne constantă în cele două coloane ale secundarului și , prin consecință, și suma tensiunilor. Sigur , această analiză calitativă s-a făcut neglijând neidealitățile de mai sus.

Link spre comentariu

Ce se întâmpla daca fluxul dintr-una din coloanele laterale duce la saturarea miezului în coloana respectiva. Poate creste fluxul astfel încât acest lucru sa se întâmple? Sa fie acesta motivul pt. care se evita aceasta configuratie de transformator (încarcarea asimetrica a coloanelor laterale)? Configuratia cu primarul dispus simetric pe lateral pare sa nu fie afectat.

Link spre comentariu

Sigur , dacă proiectarea este făcută după coloana centrală unde e primarul - cum e normal, se poate ajunge la saturație în coloana neîncărcată. Dar saturația ( sau , mă rog , apropierea ei ) determină scăderea lui µ deci creșterea reluctanței . Această creștere la rândul ei ar diminua efectul de șunt . Deci fenomenul se auto limitează . 

Link spre comentariu

Din pacate , in seara asta , nu mai am timp de teste, ramane pe maine seara...daca ganditi/imaginati/concepeti o anumita configuratie de test care - la randul ei - sa determine un raspuns anume al trafului si se poate pune in practica, spuneti....

Foarte interesante aceste ultime posturi! ...Si , apropo de incarcarea asimetrica , fenomenul din postul 117 se petrece si la traful in coloane....am constatat asta la traful meu de 1000W pe 8cmp...

Link spre comentariu

Inceracand sa adun datele pt. tabelul promis am mai facut un test:

am conectat cele 2 jumatati de secundar in paralel - fazat!- si am inseriat un ampermetru ca sa vad curentul de echilibru...

aici este schema de conectare:post-228380-0-71009100-1439402346_thumb.jpg varianta A

aici poza cu valorile:post-228380-0-45000400-1439402389_thumb.jpg

...numarul de spire este identic pe ambele bobine- 131sp- dar sigur sunt mici diferente geometrice ale bobinelor, ale tolelor...

apoi am conectat sarcina in serie cu un ampermetru pastrand celalalt ampermetru la punctul de punere in paralel...schema de conectare varianta B...

...si poza cu valorile:post-228380-0-22850400-1439402872_thumb.jpg

indiferent de punctul de conectare al ampermetrului de sarcina ( 1 sau 2) valoarea indicata a fost aceeasi...

...sper sa termin si tabelul in seara asta...

D-le franzm, daca vreti se explicati semnificatia notatiilor din desenul dvs....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Salutari !

Am reusit sa fac acel tabel de care vorbeam in postul 123...

Conditiile initiale de test au fost : 

-tensiune retea ( pe parcursul testului ) = 219-221V

- tensiuni secundare in gol = 28 + 28V

-s-a montat o sarcina fixa pe unul din secundare apoi s-a incarcat celalalt secundar cu o sarcina variabila in trepte.

Iata tabelul:post-228380-0-61696700-1439648046_thumb.png

...o evolutie interesanta, initial fluxul a scazut si in secundarul incarcat cu sarcina fixa...

Acesta a fost ultimul test in aceasta configuratie, ma apuc sa-l demontez ca sa bobinez primarul pe laterale...

Link spre comentariu

Intr-adevar, evolutia este interesanta. Banuiesc ca la inceput, miezul este saturat, in jugul cu bobina in gol (vezi graficul, figurat cu negru bobina in gol si cu rosu bobina incarcata), dupa care se comporta ca un transformator normal.Facand abstractie de randament, ac. tip de bobinaj poate fi utilizat la:1-obtinerea unor tensiuni mari (bobina in jugul putin incarcat);2-stabilizarea U secundare (un procent din tensiune furnizat de bobina mai putin incarcata, restul de bobina incarcata-se determina experimental).

post-218749-0-54291200-1440078614_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări