Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cresterea puterii transferate la un transformator de retea cu circuit magnetic E + I experiment

Postări Recomandate

Nu pot aprecia corect latura pozitiva a ceea ce se intamplam dar eu m-am bagat numai pentru ca ai postat tu. Si poate tocmai de aceea am fost mai nesuferit. Stiu ca te-ai necajit un pic, sper insa ca vei continua sa prezinti rezultate, subiectul e interesant. Promit sa nu mai intervin.

Ultimul rezultat e corect. Deci pana la urma ai gasit definitia (nu ma pot abtine...).

Link spre comentariu

Ha, ha, sa stii ca mi-am palmuit cu sete, imaginea din oglinda...meritam! Inclusiv maine lucrez pt. rezolvarea problemelor casnice, m-a prins sotia si n-am mai scapat!...Cred ca duminica mai pot sa surubaresc ceva si, desigur, va tin la curent...asa ca , te rog sa intervii de cate ori doresti si consideri necesar, bineinteles extind rugamintea catre toti colegii interesati de subiect....

Link spre comentariu

Mi-a bubuit o idee. Dupa ce transformatorul ajunge la o anumita temperatura (la alegerea ta), stabilizata, ii pui un ventilator de sursa PC si il incarci pana ajungi din nou la ac. temperatura. Ma gandesc ca sursele in comutatie au racire fortata, de ce nu ar avea si un transformator de putere, relativ mica (cele de puteri mari au, la fel cele de la cuptoarele cu microunde). Tot este experiment. Pt ac. lucru trebuie facut un bilant si vazut ce se castiga si daca renteaza (de masurat Iop, Us, Is si Pmotor pe care o adunam cu pierderile in gol sa vedem daca sistemul se preteaza la functionare de lunga durata-ca si consum). Ce zici?Aceste masuratori, ne pot da o idee, despre posibila supraincarcare a transformatoarelor (ex.-am un transformator de putere ceva mai mica decat necesarul-cu ventilare fortata, poate sa-mi furnizeze puterea ceruta?).PS-Daca ac. varianta prezinta interes, se poate face o automatizare care la temperatura mica sa alimenteze motorul cu U mica si viceversa-varianta mai rentabila;PPS-si uite asa, incet, incet facem din el racheta.

Editat de vera
Link spre comentariu

Salutari! 

Raspuns la ultimul post: de acord, e o idee buna! O sa plec da la situatia din postul 98, astept pana se ajunge la echilibru termic, pun ventilatorul - la turatia maxima , alimentat la 12V- astept sa se instaleze echilibrul termic si apoi incarc ...sa vedem cat....asa , o parere fara nici o baza reala, cred ca voi ajunge la conditiile din postul 98 avand o cadere de tensiune in sarcina de 20%...

Acum , in alta ordine de idei, sunt putin confuz apropo de postul 100 , nu realizez cum ai ajuns la concluzia ca , curentul de mers in gol a crescut cu 4mA... la sarma din primar de 1mm am avut aprox. 190-200mA , la sarma de 0,85mm am avut 174mA...bine, mai intervin si erorile aparatelor de masura dar sunt destul de mici...

Despre tolare, detolare...am mare grija la operatiile astea, la tolare am pene de lemn din brad si fag, ciocanele mici, tolele cu bavuri proeminente au fost curatate...la detolare am ac de trasat adaptat special acestei operatii , lamele de otel de 0,5mm slefuite si de latimi diferite...

....izolatia tolelor este in regula....in pachet ,sunt cateva tole cu pete mici de rugina care au fost curatate ...nu cred ca e o problema acest lucru...

Acuma o sa pun traful in sarcina....va tin la curent...

Link spre comentariu

Am calculat lungimea medie a unei spire pe jugul lateral...49+30+49+30= 158mm=15,8cm => lungimea secundarului pe un jug= 15,8 x 131 = 20,7m ...pe ambele juguri = 41,4m....

....daca secundarul era plasat pe jugul central , lungimea medie a unei spire= 7 x 4=28cm => total secundar = 28 x 131 = 36,7m...

....diferenta => 41,4 - 36,7 = 4,7m...la conductorul de 1,5 ( 1,6 cu izolatie) rezistivitatea este 0,00984 ohmi/m ...=> 4,7 x 0,00984 = 0,0463 ohmi pe conductorul in plus in varianta cu secundarul impartit ...ar fi o cadere de tensiune de 0,283V in plus la curentul de 6,11A...in aplicatii obisnuite , nesemnificativ...

....cuplajul mai slab , insa , ne face sa pierdem aprox. 1,5V in gol fata de secundarul bobinat clasic...asta e o diferenta importanta...

Link spre comentariu

Am crescut alimentarea in primar la 240V...la ora 20.50 am decuplat sarcina sa vedem valorile in gol, acestea sunt:

post-228380-0-27439300-1439145282_thumb.jpg

apoi am reconectat sarcina, iata valorile: 

post-228380-0-75181500-1439145384_thumb.jpg

apoi am pus un ventilator la traf, pana am facut modificarile , temperatura a scazut se vede in poza:

post-228380-0-37863100-1439145546_thumb.jpg

cu aceasta noua valoare a sarcinii si cu ventilator temperatura s-a stabilizat la 73-74 grade, in acest momennt , ora 21.40...

...se observa puterea activa in sarcina de 475,1W si caderea de tensiune in sarcina de 10V...

practic , puterea livrata in secundar a fost de 417,9W...randamentul a fost 0,879...caderea de tensiune in sarcina , in procente, a fost 17,54%...

Practic ai putea dubla puterea extrasa din traf daca ar avea racire fortata...

EDIT vera, am postat amandoi...rezultatele la suprasarcina sunt in poza 3 si comentariul aferent...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Scuze, am ramas cu ideea ca la primul ai avut Io=170mA. Asa este OK. Faptul ca manevrezi tolele cu grija, exclude deteriorarea izolatiei lor-si asta e de bine.Abia astept rezultatele masuratorilor, inclusiv supraincarcarea.SporPS-am postat in ac. timp. Rezultatele sunt excelente. Felicitari

Editat de vera
Link spre comentariu

Daca mai putem incerca ceva in configuratia asta te rog sa-mi spui...daca nu - functie de timpul disponibil - voi trece la varianta primarului pe lateral....inainte de asta insa ar trebui  facut un post cu rezumatul rezultatelor de pana acum...cum ti se pare ideea?

Link spre comentariu

Ideea este f buna. Rezultatele, le pui la sfarsit, ca sa putem face o comparatie f usoara intre cele 2 variante (primarul pe jugul central si apoi pe laterale), inclusiv rezultatele cu ventilare fortata. Problema este ca ac. rezultate sa nu fie sterse (cum s-a mai intamplat).

Link spre comentariu

În final, dacă se insistă pe acestă cale, plecînd de la E+I tot la un trafo monocircuit se va ajunge, reluînd toată istoria transformatoarelor pas cu pas.

...............

Personal nu-mi plac trafo sau orice alt element care se încinge, excepţie făcînd lămpile. E semn clar de abuz. Presupunînd că ar fi viabil şi în condiţiile astea şi în conformaţia cu bobinele răspîndite pe tot miezul, în ce domenii s-ar putea folosi? În audio e exclus datorită problemelor de ecranare. 

Link spre comentariu

zal, cu intrebarea asta...m-ai incuiat! Ce sa spun , poate pe o aplicatie dedicata este de folos aceasta structura a bobinajelor...castigul evident al acestui mod de bobinare este racirea mai buna...in rest,aceasta varianta cu secundarul pe laterale nu are avantaje fata de varianta clasica, are-de fapt- mai multe dezavantaje....spatiu in fereastra mai mic, cuplaj mai slab, caderi ceva mai mari de tensiune in sarcina...dar ,daca tot este un experiment , voi incerca si varianta cu primarul pe laterale, s-ar putea sa avem o surpriza...varianta asta se va transforma in ceva permanent , ce parametri va avea la final , voi vedea...

vera, ventilatorul este 90 x 90 x 25mm, la 12V si 0,16A....

....am mai facut un test , am pus sarcina doar pe unul din jugurile laterale deci pe jumatate din secundar...se observa deplasarea masiva a punctului 'zero' dintre cele 2 jumatati de secundar in sarcina fata de gol...

...poza cu jumatatile de secundar in gol:post-228380-0-18479400-1439234796_thumb.jpg

...si poza cu sarcina pe o jumatate si cealalta in gol:post-228380-0-08444100-1439234854_thumb.jpg

....cred ca este interesant....

Link spre comentariu

Cu 1,92W (12Vx0,16A) se pote obtine o putere cu 30% mai mare. Merita atentia (92W), o fac si altii.Sa inteleg ca pe infasurarea in sarcina, tensiune scade de la 28,9V la 21,3V, iar pe cea in gol, tensiunea creste de la 28,9V la 36,9V ?

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări