Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cresterea puterii transferate la un transformator de retea cu circuit magnetic E + I experiment

Postări Recomandate

Calculul initial s-a facut ca la un miez E+I normal adica sectiunea jugului central a hotarat nr. de spire...am folosit formula nr.sp./V = 1/ 4,44 x f x S x B ....iar B o aleg - de obicei- 1,1 T....dar, pentru ca sectiunea jugurilor laterale este jumatate din cea centrala ,numarul de spire a fost necesar sa fie dublat...

Sa ma explic- daca la primar am avut 520 sp. si am dorit sa fac un bobinaj tot de 220V in secundar, atunci pe cele 2 juguri laterale a trebuit sa bobinez -pe fiecare jug- 520 sp ( de fapt au fost 535 sp daca imi aduc bine aminte!-a intervenit coeficientul de transfer) ca sa obtin -pe fiecare jug 110V....cele 2 secundare inseriate au oferit 220V....

Invers, daca vreti ca primarul sa fie plasat pe jugurile laterale , bobinati 2 x 520 sp si pe cel central 535 sp. pt. secundar...

Exemplul este pt o sectiune bruta a jugului central de 16 cmp....presupun ca -in varianta unui miez cu 3 coloane identice ca sectiune se face calculul necesarului de spire la sectiunea unei coloane....si atunci , daca una din coloane sustine primarul - de obicei cea centrala- pe celelalte 2 unde va fi secundarul se vor bobina jumatate din nr de spire necesar secundarului pe fiecare coloana....cel putin experientele de mai sus asta spun....

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns domnule @flomar60, intr-adevar, coloanele sunt indentice, voi bobina pe coloana centrala bobinajul principal, iar pe laterale voi avea doua de 12 V. Ulterior vreau sa fac combinatii de inseriere pentru 12 si 24 V. Multam fain. Pana la urma cum s-a dovedit a fi mai eficient, principala pe coloana centrala sau impartita in doua bobine?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări