Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

raport putere suportata / diametru sarma

adynis

Postări Recomandate

Eu am incercat sa caut, sper sa nu se mai fi discutat si sa intreb aiurea, dar inca nu am gasit undeva un tabel sau o formula clara din care sa aflu si eu pentru o putere anume (sau un curent anume) ce grosime trebuie sa aiba sarma pe care o folosesc; Sincer gandesc ca ar trebuie sa fie 2 valori: una maxima pentru care firul sa suporte (probabil la o temperatura mai mare) (valoarea a curentului peste care firul se distruge) si una nominala, sau ceva de genul (la care sa stiu ca firul functioneaza fara sa se incalzeasca sau sa aiba late probleme);De exemplu pentru a alimenta un bec de xW (10

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adynis

5

• Blind

2

• zal

2

• pid

1

Top autori în acest subiect

Daca zici ca esti incepator atunci te rog posteaza intrebarile de genul cum se calculeaza, cum functioneaza, la sectiunea incepatori.Diametrul sarmei dicteaza curentul maxim, nu puterea.Ce deranjeaza de fapt este ca prin orice conductor prin care trece curent electric se degaja caldura (efect Joule). Si daca nu reusesti sa scapi de caldura produsa, pana la urma ti se topeste sarma sau ia foc ceva.Asa ca maximul curentului admis depinde de tipul materialului din care e facuta sarma si de cat de buna e racirea.De exemplu la transformatoare, unde sarma e de cupru si nu se raceste prea bine, ca e bobinata, se accepta o densitate de curent ceva pe la 2-3 A pe milimetru patrat (ma refer la sectiunea sarmei de bobinaj).La instalatii electrice, de ex. instalatii de iluminat, nu am idee cat se accepta. De aici probabil stiai tu de putere maxima pentru un anumit diametru. La instalatii de iluminat tensiunea e aceeasi, sarma e mereu cu sectiune rotunda si se foloseste sau cupru sau aluminiu, asa ca nu il mai zapacesti pe electrician cu efectul joule, rezistenta termica cu mediul ambiant, sectiunea conductorului, tipul materialului si intensitatea curentului.Ii spui simplu: la sarma de cupru de 2 mm diametrul instalatia duce maxim atatia Kw.Ca regula nescrisa am auzit ca la sarma de aluminiu se punea de 2 ori diametrul sarmei de cupru pentru aceeasi putere.Densitatea maxima de curent admisa la transformatoare o gasesti oriunde se vorbeste despre calculul unui transformator.Puterea maxima la instalatii o gasesti la calculul instalatiilor electrice.

Link spre comentariu

Mersi de raspuns;da, sory, poate ca trebuia la sectiuna incepatoti Personal nu sunt interesat (inca) de transformatoareci de cazul instalatiilor mai de graba, si ma intereseaza firul de cupru, nu stiu sa ma fi lovit de unul de aluminiu. Si da, exact asta m-ar interesa: pentru atatia KW ce fir imi trebuie, sau invers: cu fir de 1 cati KW pot pune;Unde anume la instalatii pot gasi ?

Link spre comentariu

O sugestie ar fi sa desfaci priza si sa te uiti.Daca nu uit astazi, o sa ma uit in manualul instalatorului de inst electrice si sa vad daca gasesc ceva. Merg la exam si trec si pe la birou :smt003

Link spre comentariu

mersi mersi :prayer: O singura nelamurire mai am acum:Care e diferenta dintre "Maximum amps for chassis wiring" si "Maximum amps for power transmission" ?Mai exact ce inseamna asta: Maximum amps for chassis wiring, coloana unde dau valori foarte mari de amperaj ?Inca o data mersi !

Link spre comentariu

Care e diferenta dintre "Maximum amps for chassis wiring" si "Maximum amps for power transmission" ?

E simplu: prima inseamna curentul maxim in cazul folosirii firului ca legatura la masa (distanta mica) si a doua e curentul maxim in cazul folosirii firului in transportarea energiei electrice la distanta mare, cazul in care rezistenta pe Km devine importanta.
Link spre comentariu

Care e diferenta dintre "Maximum amps for chassis wiring" si "Maximum amps for power transmission" ?

E simplu: prima inseamna curentul maxim in cazul folosirii firului ca legatura la masa (distanta mica) si a doua e curentul maxim in cazul folosirii firului in transportarea energiei electrice la distanta mare, cazul in care rezistenta pe Km devine importanta.
Pai ... In interpretarea asta, pentru folosirea firului pentru transportarea energiei electrice la distante de pana in 3 metri ... (care o consider distanta mica comparabila cu kilometri ) care din variante mi-e utla ? [Normal ca a in prezenta dubiilor, a doua e mai sigura :) ]
Link spre comentariu

Ai ghicit. Primul caz admite curenti mai mari, ptr.ca o impamintare de exemplu va folosi in mod accidental capacitatea maxima de curent a cablului ptr. o perioada f. scurta de timp, de obicei cit dureaza sa se arda o siguranta sau sa actioneze protectia de scc.In al doilea caz poti incarca cablul la valoarea maxima recomandata timp indelungat cu admiterea unei incalziri acceptabile din partea izolatiei. Aici mai intervin si factorii de mediu, externi fata de cablu.

Link spre comentariu

man daca ne gandim asa "mai babeste" o densitate de curent de 4A pe 1mm patrat e supersigura la o instalatie electrica (fire de cupru) desi in practica se accepta si densitati mai mari de curentdeci la cabluri de 1mm^2 poti avea curent de 4A iar potrivit P=U*I (putere, tensiune, intensitate) P=220(tensiunea aproximativa a retelei)*4=880VAastfel cu 2 fire de 2.5mm^2 asigura conform celor de mai sus o putere de 2.5*4*220=2200VA adika 2.2KVA

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

din ce am vazut eu intr-o carte specializata(chiar daca comunista) un cablu cu sectiunea 1mm@2 rezista la 10A,pt 50~100m,fara probleme. din diverse instalatii am aflat acelasi lucru(consumator de 25A,conductor 2,5mm@2)asta se aplica pt instalatii de 220v.pt transformatoare insa,densitatea este de 2,5-4A,in primul caz este foarte sigur,iar in doilea este limita. asa scria in mai multe carti romanesti,cu transformatoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări