Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare...

svsu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• svsu

4

• diamant

2

• Untold

2

• cavit

2

Top autori în acest subiect

Nu inteleg. Intrebarea era legata de un material cu inertie termica mare care sa fie folosit pe post de acumulator termic. Nu am fost suficient de clar?

Ca sa intelegi mai bine, cred ca poti da o tura pe la regulamentul forumului. Trebuie sa scrii clar in titlul topicului, despre ce se discuta pe topic. Daca toti vin asa ca tine cu "intrabare, ajutor, oare ce o fi, ce e asta, ati vazut " o sa iasa o varza.

Legat de acumulatorul tau, pretul nu e important ? Inspira te din acumulatorii deja existenti pe piata, capsule din plastic umplute cu lichid, se folosesc la gentile frigorifice pt picnic.

Link spre comentariu

Mda. Doream sa construiesc un astfel de acumulator care sa inmagazineze caldura verii si sa o cedeze iarna, urmand ca frigul acumulat iarna sa-l cedeze vara.

Editat de svsu
Link spre comentariu
Vizitator victor ponta

Mda. Doream sa construiesc un astfel de acumulator care sa inmagazineze caldura verii si sa o cedeze iarna, urmand ca frigul acumulat iarna sa-l cedeze vara.

Nu merge chiar asa.

Eu am doua. Unul pentru caldura,altul pentru frig. 2 in1 la capitolul asta scade calitatea auditiei.

Editat de victor ponta
Link spre comentariu

unul dintrecele mai comune e apa, 4185j/gk, si este si fluid, vezi boilerele solare merg foarte bine si tin caldura cateva zile in functie de calitatea izolatieie, fara ea am indura variatii salbatice d temperatura de la +150 c pana la -150 c.

in plus e lichida , ata facilitnd recircularea si transferul de caldura.

Exista si acumulatoare termice engeneered, cu zic unii care stocheaza cam ca acumulatoarele cu plumb pe unitatea de masa, a fost un articol pe energy colloctive in acest sens, dar cu ceva tim in urma, cauta poate gasesti ceva de consultat.

Link spre comentariu

In principiu la solide caldura specifica creste odata cu masa atomica sau moleculara, astfel diamantul o are mica, iar plumbul o are mare, cele care sufera modificari stucturale la variatille de temperatura, eg cele care au punti de hidrogen cum este apa au printre cele mai mari calduri specifice.

totusi schimburile importante de caldura au loc la transformarile de faza solid=lichid, lichid=vapori, solid=vapori, numai ca o transformare de faza in zona de confort termic, e ceva mai dificil de obtinut, trebuie aleasa substanta si conditiile de presiune, in general cele organice se preteaza, se folosescs ca agenti termici la pompele de caldura: aere conditionate, dar sunt scumpe si au calduri de transformare relativ reduse.

Apa la transformarea in gheata si invers ar fi o solutie dar vine cu dificultati in sensul ca la ingetare devine solida si transferul termic se face greu in plus creste si volumul, ceeace necesita o incinta izolata adica bazin cu pereti flexibili la 0 grade ceea ce este destul de dificil si relativ oricum acei pereti se vor degrada destul de rapid in cursul ciclurilor.

orice substanta ar fi folosita pentru incalzire si racire sezoniera necesita o cantitate mare in jur de 100 de tone, apa ramine singura fezabila, dar bazinul izolat ajunge la un pret prohibitiv, si oricum mai necesita si o pompa de caldura si implicit un consum de energie.

Singura solutie practica este locuinta subterana e destul de simplu de realizat si reletiv accesibil, numai ca nu poate fi realizata in zone joase sau umede deoarece se inunda.

Link spre comentariu

Pai o varianta a unei locuinte subterane este la ce ma gandesc eu. Am plecat de la faptul ca, in beciul meu, am +12 grade constant iarna - vara.

Daca as sapa un cub de 8*8*8 metri si as baga un sistem de serpentine cu apa nu as obtine un astfel de acumulator?

Link spre comentariu

Ba da, dar a putea fi folosit doar la preincalzirea apei menajere sau pt boilerul din baie, ceea ce totusi un castig. Una e sa incalzesti apa de la 2 gr. la 60 si alta e sa o incalezsti de la 12 gr. la 60. 10 grade in plus inseamna economie de combustibil folosit la incalzirea apei. Insa cu amortizarea investitiei in teava serpentinei (munca o exclud) e cam problematic, plus ca ar fi mai mult decat util si-un puffer tampon si acumulator de apa preincalzita.

Totusi, in aceeasi groapa s-ar mai putea introduce si un sistem de tevi prin care sa treaca aerul de afara si care sa ajunga in casa (ventilatie). Asa, iarna, aerul pentru ventilatie e preincalzit, iar vara e racit.

Folosind aceeasi groapa pt 2 sisteme de incalzire/racire, am putea sa ne gandim la o amortizare a investitiei intr-un timp relativ mai scurt, deci merita incercat.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Pai, iarna ce temperatura are apa care vine pe teava? Poate nu chiar 2 gr cea de la reteaua nationala, insa presupunand ca apa se extrage dintr-un put sau izvor, iarna cred ca ajunge la 2-3 grade...poate chiar si vara, eu am vazut izvoare de munte cu apa rece de-ti sarea smaltul dintilor...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Doream sa construiesc un astfel de acumulator care sa inmagazineze caldura verii si sa o cedeze iarna, urmand ca frigul acumulat iarna sa-l cedeze vara.

Exista deja tehnologia de stocare de energie termica pe timp de vara pentru a fi folosita iarna : pompa de caldura sol/apa . Acumulatorul de caldura este solul (de sub casa , de pe linga casa ) , apa fiind agentul termic intermediar intre sol si aerul din locuinta . Ideal ar fi ca apa sa circule , in casa , prin ventiloconvectoare , dar merge bine si cu radiatoare de otel .

Energia de actionare a pompei de caldura este de natura electrica . Ea se consuma aproximativ tot timpul anului (cca 1Kw electric pentru 3Kw termici/ora) . Nu este de neglijat .

Suplimentar trebuie luat in calcul si costul de executie a forajelor ( puturi ) , niciodata nu ajunge unul (functie de consumul casei ).

Aceste solutii de incalzire se folosesc in America de peste 50 ani . In Germania nu se dau autorizatiii de constructie daca locuintele nu se prevad cu asemenea instalatii.Statul german deconteaza constructia acestor instalatii , bineinteles dupa punerea lor in functiune si certificarea parametrilor de functionare scontati .

Link spre comentariu

Caută pe net conceptul de ,,corabie de pământ,, şi ai să vezi că e cea mai economică locuinţă. Să nu te aştepţi însă să poţi acumula în ,,ceva,, toată căldura necesară iernii doar din timpul verii, fiindcă e o inepţie tehnică. Poţi extrage căldură din pământ cu pompe de căldură, dar investiţia este foarte mare pentru nivelul nostru financiar. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări