Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator la tensiune mica

Postări Recomandate

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

post-175593-0-32775400-1438142878_thumb.pngPuterea de iesire depinde de tensiunea de alimentare, nu prea va fi influentate de tipul integratului folosit (presupun clasa B de functionare).

TDA7297 are de fapt 4 amplificatoare puse cate doua in punte, acest lucru dubleaza puterea care s-ar fi obtinut cu un singur amplificator, dar o sa ai doar vreo 2W/canal daca alimentezi la 7.2V.

Ai ales bine amplificatorul, dar nu te ajuta tensiunea de alimentare sa obtii 10W.

Link spre comentariu

Orienteaza-te catre un amplificator clasa D. Poti obtine teoretic 5W din 7V pe 4ohmi la 1% distorsiuni. Intra pe site-ul Texas Instruments.LE:LM48511PO at VDD = 5V, PV1 = 7.8V, RL = 4Ω, THD+N = 1% 5.4W (typ)

Editat de thunderer
Link spre comentariu

faza e ca eu vreau sa fac un mp3 portabil(cum au rapper-ii de poarta pe umar)e un tun de bass cu dif de 6" 50w/8oameni

incercare:1am pus statie de masina 2*40w 4oameni cu baterie 12v 1.3Ah dar se descarca foatre repede dupa am pus acumularor de bormasina de 12v si pe aceea o descarca

2 am facut un amplificator cu tda2822in punte pe 2.4v (2 acumulatori de 1.2 2400mAh) dar cand il dau la cam pe la 85% are distorsiuni din cauza ca nu ii ajunge curentul,am incercat sa ii pun un acumularor ultrafire de 3.7 3000mAh cu acesta ampu merge perfect dar se incunge foarte rau integratul am ars 2 bucati

3am avut niste difuzoare portabile de laptop am dat 10lei si a cazut bobina difuzoare asa ca am luat ampul si asta are distorsiuni si e alimentat pe usb si l-am pus si acesta merge cel mai bine integratul e CM8602B

am un amplificator de 120w la 4ohm si 90w la 8ohmi e varianta stereo dar tai amplificatorul in doua si gata intre etaje nu este nici o legatura doar alimentarea

si mam gandit sa fac o sursa in comutatie de pe 12v la +-40v ar merge?

Link spre comentariu

Puterea consumata e direct proportionala cu puterea de la iesirea amplificatorului, daca faci un amplificator foarte puternic o sa ai aceeasi problema cu descarcatul bateriilor. Amplificatorul auto are deja in el o sursa ridicatoare, deci nu prea are rost sa faci tu sursa ridicatoare si amplificator dedicat.

Eu as incerca sa pun un mic radiator la TDA2822, cu niste vaselina siliconica intre integrat si radiator. Tabla de cupru mai groasa e foarte buna in cazul asta, dar se gasesc si radiatoare dedicate pentru astfel de integrate.  Conteaza chiar si realizarea cablajului, prin cablaj disipa multa putere, de asta are 4 pini de GND la mijloc.

Pentru optimizarea consumului ar fi indicat un amplificator cu randament mai bun, fara sursa ridicatoare, alimentat direct la 12V. Un amplificator in clasa D ar fi potrivit, cauta si tu un kit gata facut.

Mai studiaza datasheetul la TDA2822

post-175593-0-10238600-1438269567_thumb.png

Link spre comentariu

Puterea consumata e direct proportionala cu puterea de la iesirea amplificatorului, daca faci un amplificator foarte puternic o sa ai aceeasi problema cu descarcatul bateriilor. Amplificatorul auto are deja in el o sursa ridicatoare, deci nu prea are rost sa faci tu sursa ridicatoare si amplificator dedicat.

Eu as incerca sa pun un mic radiator la TDA2822, cu niste vaselina siliconica intre integrat si radiator. Tabla de cupru mai groasa e foarte buna in cazul asta, dar se gasesc si radiatoare dedicate pentru astfel de integrate.  Conteaza chiar si realizarea cablajului, prin cablaj disipa multa putere, de asta are 4 pini de GND la mijloc.

Pentru optimizarea consumului ar fi indicat un amplificator cu randament mai bun, fara sursa ridicatoare, alimentat direct la 12V. Un amplificator in clasa D ar fi potrivit, cauta si tu un kit gata facut.

Mai studiaza datasheetul la TDA2822

Posted Imagetda2822.png

imi cer scuze ma gandeam la sursa riticaroare cand am scris amplificatorul e cu tda2822m nu cu tda2822 imi cer inca o data scuze

Link spre comentariu

Daca e TDA2822m atunci e capsula DIP8, dar tot merge pus un radiator micut, o tabla improvizata in contact termic cu partea superioara a capsulei. 

Gasesti tu o improvizatie sa pui tabla peste integrat. Nu trebuie neaparat ca radiatorul sa fie legat la masa asa cum e in datasheet.

Link spre comentariu

Nu are decat sa incerce un mic radiator daca vrea. Eu am facut lucru exact la acelasi integrat, nu stiu cat se incalzea inainte dar e cert ca transfera destula caldura tablei de cupru si a functionat ok alimentat la 9V pe sarcina de 8ohmi.

Poate nu obtine doar 5-10%, asta e doar o estimare "ochiometrica" si nici nu cred ca va sta cineva sa faca masuratori. Dar daca va aduce un mic beneficiu cu un efort mic atunci cred ca merita.

La TDA2822 DIP16 era destul de mare influenta radiatorului asupra puterii disipate, dar si capsula avea o rezistenta termica mai buna.

Mai jos aveti grafic din datasheet-ul lui TDA2822:

O solutie acum ar fi sa caute un TDA2822 capsula DIP16.

post-175593-0-32912600-1438315904_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări