Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema minora dar in necunoastere de cauza

Postări Recomandate

de cateva saptamni am o chestie presanta.am un redresor cu un traf mare. puntea i-am puso eu, la fel si filtrajul de 2x4700uf/60V care este suficient. problema intervine cand vreau o tensiune de ex de 24V si apoi vreau de 12V, dar condensatoarele raman incarcate cu 24V fapt ce a dus in 2 cazuri la arderea unor mici amplificatoare.....ideea e ca vreau ceva simplu prin care pot descarca condensatorii.... fara sa oprec redresorul si sa fac scurt intre borne.... fapt ce duce la o mare scanteie precizez ca traful are mai multe prize si poate livra pan la 15A... idei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Da, intradevar, condul se descarca instantaneu si "instantaneu" asta dureaza cam 280 de secunde... :partyman: :yawinkle: Timpul aproximativ de descarcare e cam 3*tau, tau=R*C. In cazul tau, daca R=10K si C=2X4700uF=9400uF, timpul aproximativ de descarcare este T=3*9400e-6*10e3=282 secunde. Daca vrei calcul mai exact, se poate face dar nu cred ca are rost. Ai o idee cam cat dureaza descarcarea. Vrei timp mai scurt, scazi ori condul ori rezistenta. Testeaza asta prin conectarea unui voltmetru si a unei rezistente de 10K la iesire.Pe de alta parte, rezistenta aia disipa in permanenta indiferent ca pui sarcina sau nu. La bornele rezistentei exista o tensiune. Puterea disipata va fi P=U^2/R. De aici rezulta cam ce putere tre' sa aiba rezistenta.Cirip

Link spre comentariu

"cirip" a spus pe scurt/conctret cam tot ce era de spus ! ... ideea e ca sarcina asta fictiva consuma din puterea utila PERMANENT si nu poate fi oricat de mica - eu personal as opta pt cca max 10 % din puterea maxima pt care e gandit redresorul / pt. a nu deteriora factorul de filtrare / si pt. a limita puterea consumata inutil ... la o adica poti monta chiar un bec auto (sau doua / trei serie functie de maximul de tensiune) cu care vei avea si o evaluare optica aproximativa a tensiunii de iesire ... becuri de 12V/3W sunt mai mult decat suficient !

Link spre comentariu

Pai din tot ce au spus colegii pe-aici, se pare ca ai urmatoarele optiuni:1)Bec de masina. Ai avantajul ca vezi cand se stinge. Probabil ca vor trebui puse 2 in serie ca sa stingi tens de 24V2)Rezistenta. Sa zicem ca vrei sa descarci in 0.3 secunde. Rezistenta necesara va fi R=0.3/(3*C)=0.3/(3*9400e-6)=10.6 ohmi.Puterea medie disipata in rezistenta aia se estimeaza energetic, ptr ca forma de unda e tranzitorie, nu e ceva frumos. Asadar, avem stocata in condensator o energie E=(C*U^2)/2=(9400e-6*24^2)/2=2.7J. Julii astia tre' scosi afara in 0.3s, deci puterea medie disipata va fi P=E/t=2.7/0.3=9W. Morala apoteotica este ca o rezistenta de 10 ohmi la 10W va fi in stare sa descarce condul ala in 0.3s, fara pericolul de a se arde (rezistenta). Ca sa fii sigur, fa o rezistenta de aprox 10 ohmi din doua de 4.7/10W in serie si nu te doare capul. Construieste in asa fel incat sa nu fie posibila conectarea permanenta a rezistentei la sursa pentru ca puterea disipata va fi P=24^2/10=57W, adica belea. Ti-o face arsice imediat. Rezistenta este dimensionata *numai* ptr. a rezista la regimul tranzitoriu.Atat la pct 1 si 2, poti folosi un comutator cu 3 pozitii. Extremele vor fi 12 si 24V, iar mijlocul va fi conectat la rez de descarcare. Schimbarea tensiunii se va face obligatoriu prin pozitia intermediara de descarcare si agrija sa nu comuti intr-o microsecunda. Zabovesti un pic pe poz. intermediara,3)Daca nu lucrezi la curenti prea mari, fa un stabilizator simplu. Un LM317 cu o rezistenta si un potentiometru te-ar scoate din incurcatura.Spor!Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări